"Karantena me je naučila, da sta osamljenost in biti sam dva povsem različna pojma" (osebna zgodba srečno poročene ženske)

"Karantena me je naučila, da sta osamljenost in biti sam dva povsem različna pojma" (osebna zgodba srečno poročene ženske) (foto: Profimedia) Profimedia
20. 5. 2021

Med karanteno si je želela vsaj nekaj časa samo zase. In ni bila edina. 

"Odkar so prvič naznanili karanteno, nisem bila nikoli sama. Niti enkrat. 

Z možem sva na isti dan začela z delom od doma, čez nekaj dni so zaprli vrtec, ki ga obiskuje moj 9-mesečni sin. Tako kot vsi, smo obtičali doma - jaz, mož, sinček in naš pes. Bili smo ves čas skupaj. VES ČAS. 

Z nikomer se nismo družili in nikamor nismo šli. Najine družine živijo daleč od nas. Nisva morala niti delati v različnih prostorih, ker sva pazila otroka in psa. 

Kljub vsemu temu času, ki smo ga preživeli skupaj, sem se občasno počutila osamljeno. Pogrešala sem trenutke, ko sem sedela v tišini in brala. Sama. Pogrešala sem družino in moje sodelavce. Počutila sem se odrezano od sveta in (najpomembneje) - od sebe. 

Počutila sem se zelo osamljeno in hkrati si nisem morala pomagati, saj se v hiši nisem imela kam umakniti, da bi lahko bila sama vsaj 5 minut. 

Vse to je v meni zbudilo (nerazumne) zamere in hitreje sem postala jezna"

Kaj o tem pravi znanost?

Strokovnjaki se strinjajo, da to ni le kaprica nekaterih, ampak resnejše stanje. Jessica Small, družinska in zakonska terapevtka, pravi, da so ljudje običajno presenečeni, ko občutijo osamljenost, čeprav živijo s svojim partnerjem. Osamljenost je naraven del našega življenja - lahko jo občutimo kadarkoli, v kakršnikoli situaciji. 

Psiholog Robert Coplan je leta 2019 skupaj z drugimi strokovnjaki celo sestavil nov izraz: aloneliness (približen prevod bi lahko bil samotnost), ki je nasprotje osamljenosti. Termin označuje občutek, ko si želite biti sami, pa zares nikoli ne morate biti. Hrepenite po kvalitetnem času zase. 

"Izraz označuje negativna čustva, ki se razvijejo zaradi percepcije, da posameznik ne preživlja dovolj časa v samoti," je zapisano v raziskavi.

Raziskovali in potrdili so vlogo samotnosti v zvezi z razlogi za samoto, časom, ki ga nekdo preživi sam in dobrim počutjem. Rezultati so pokazali povezavo med samoto in dobrim počutjem. 

Resnica je, da potrebujemo igro, vitalnost, mladostnost in določeno razdaljo, da si drug drugega vedno znova želimo. Pandemija pa nas je prisilila v zelo vsakdanje rutine. 

Pričakovano je, da se v dolgoletnem razmerju razvije rutina, a če nismo pazljivi, nas začne dušiti. Ne trudimo se več biti boljši, skupaj rasti in odkrivati, kakšen je partner ob vsaki spremembi in situaciji. Zamudimo lahko napredek partnerja, razumevanje njegovih čustev in misli. 

Viri:

  • www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886919303101
  • www.healthline.com