Stranski učinek meditacije, na katerega verjetno ne pomislite

Stranski učinek meditacije, na katerega verjetno ne pomislite (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 9. 2021

Čeprav meditacija izhaja iz duhovne tradicije, je v današnjem času postala praktično orodje za zmanjševanje stresa, ki smo mu vsak dan izpostavljeni. Ena od raziskav pa je pokazala tudi naslednje ...

Da meditacija pomlaja!

A najprej preverimo: Kaj je za vas staranje?

So to mlahava koža in globoke gube? So to vedno šibkejše telo in bolečine, ki se prikradejo brez vnaprejšnjega opozorila? Tudi vi staranje povezujete s podobami, ki vlivajo kanček strahu?

Zunanji znaki staranja so le odraz vse slabšega delovanja naših notranjih sistemov.

Prve na udaru so hormonske žleze. Pod vplivom stresa in drugih neugodnih dejavnikov prve pokažejo znake neusklajenosti, kar vpliva na praktično vse druge sisteme v telesu. Če sebi in svojemu zdravju nismo posvetili potrebne pozornosti, začnejo postopoma slabeti tudi krvožilni, kostni, živčni in drugi sistemi.

Čeprav toka let ne moremo zaustaviti, lahko z disciplino in s skrbjo zase staranje upočasnimo. Pomaga že meditacija, katere vpliv na pomlajevanje v vedno večjem obsegu raziskujejo tudi znanstveniki in katere učinkov se že dolgo zavedajo tisti, ki jo prakticirajo.

Meditacija pomlaja

Ena od raziskav, ki ne pušča nobenega dvoma o tem, da meditacija pomlaja, je bila objavljena v znanstveni reviji International Journal of Neuroscience (Mednarodna revija za nevroznanost).  Avtor raziskave, dr. Robert Keith Wallace, je eden izmed prvih znanstvenikov, ki so proučevali ta učinek.

Odkril je, da so osebe, ki so redno meditirale pet let, po biološki starosti tudi za 12 let mlajše od tistih, ki niso meditirale (biološka starost nam pove, v kakšnem stanju je naše telo glede na našo dejansko starost).

Dr. Wallace je 50-letnikom med drugim meril krvni tlak, vid in sluh. Ugotovil je, da so njihova telesa in telesne funkcije podobne funkcijam 37-letnikov.

Zelo zanimivo je še, da so bili tudi tisti, ki niso meditirali redno ali pa so se raziskavi pridružili na koncu, po biološki starosti za pet let mlajši od tistih, ki sploh niso meditirali.

Tej raziskavi, ki je bila izvedena leta 1982, so sledile še mnoge druge. Znanstveniki s Harvarda so na primer spremljali starejše osebe z degenerativnimi boleznimi, ki so začele meditirati. Rezultati so pokazali, da se je z meditacijo telesno stanje bolnikov popravilo in da so živeli dlje od bolnikov njihove starosti, ki niso meditirali.

Ugodni učinki na um in telo

Čeprav meditacija izhaja iz duhovne tradicije, je v današnjem času postala praktično orodje za zmanjševanje stresa, ki smo mu vsak dan izpostavljeni.

Znanstveniki so ugotovili, da:

  • zmanjšuje izločanje hormona za stres,
  • krepi odzive imunskega sistema, pri čemer se poveča tudi proizvodnja levkocitov,
  • umirja možgansko dejavnost,
  • znižuje krvni tlak in
  • blaži bolečine.

Je kot aparat za gašenje požara, ki je vzplamtel v našem s hitrostjo življenjskega tempa obremenjenem umu.

Zaradi stresa pa ni pod pritiskom samo naš um, saj stres vpliva tudi na staranje naših celic. Kadar smo pod pritiskom ali občutimo tesnobo, telo sprosti več t. i. stresnih hormonov, kot sta kortizol in katekolamin. Hitro kopičenje teh hormonov pa se povezuje s telesnim staranjem.

Sproščenost, mir in bistrina

Razen znanstvenih obstajajo tudi subjektivni kazalniki. Vsi vemo, kako so videti ljudje, ki so pod stresom, ne glede na to, ali so takšni zato, ker so doživeli hudo travmo, ali pa so že dlje časa izpostavljeni negativnim dražljajem iz okolja.

Ti ljudje so ponavadi videti izčrpani, njihova polt je brez sijaja, oči so utrujene, gube poudarjene. Poleg vsega imajo ljudje, ki so pod stresom, ponavadi tudi slabe navade, kot sta kajenje in slaba prehrana, kar prav tako vpliva na propadanje celic.

Po drugi strani najbrž poznate koga, ki redno meditira, in zagotovo se boste strinjali, da se to odraža na njegovi zunanjosti. Sproščenost, bistrina in mir brez dvoma vplivajo na videz, zato za takšne osebe pogosto rečemo, da žarijo. Neredko se zgodi, da tistim, ki meditirajo, pripišemo precej manj let, kot jih imajo v resnici.

Meditacija ima kljub vsemu svoje zakonitosti

Najpomembnejša med njimi je, da vam ne more služiti za doseganje določenega cilja.

Če se je boste lotili, da bi imeli manj gub ali da bi bili videti mlajši, zadeva ne bo delovala. Tako bi ustvarili napetost in pričakovanja ter se s tem katapultirali v starost, saj bi počeli ravno nasprotno od tistega, kar je namen meditacije: biti zdaj in tukaj.

Meditacija nam namreč omogoča, da vse tisto, kar smo potisnili vase, pride na površje, s čimer nas razbremeni in sprosti.

Pomlajevanje ni njen cilj, temveč stranski učinek. A če bi se radi prek meditacije posvetili sebi in tistemu, kar se dogaja v vašem notranjem svetu, če bi se radi naučili, kdaj se je treba ustaviti in kdaj premakniti, vam sijaj na obrazu zagotovo ne uide.

Sedaj pa zaprite oči, prisluhnite svojim mislim in občutkom ter globoko dihajte.

Vir: www.sensa.si

Preberite tudi: