Toliko časa na dan naj bi namenili samo sebi

Toliko časa na dan naj bi namenili samo sebi (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
10. 7. 2021

Kljub vsakodnevnemu stresu naj velja: odmori so nujni! Vendar počitka ne smemo strniti na tista dva tedna dopusta v letu.

15 minut – toliko časa na dan naj bi namenili samo sebi

Čas, ki bo pripadal le vam in se boste lahko odpočili.

Namreč, odpočiti si moramo vsak dan, pa tudi če čisto na kratko. Razlaga je preprosta. Občutek stresa se običajno počasi stopnjuje. Tako je tudi s sprostitvijo. To je proces, ko se telo in duša počasi odpočijeta.

Ljudje, ki imajo redne odmore in se vsak dan ukvarjajo s športom, nimajo težav z vsakdanjim stresom. To je pomembno tudi za zdravje.

Preberite si nekaj nasvetov, kako to gre:

1. Zavestno uživati

Tako imamo občutek, da je odmor daljši

Raziščite svojo notranjost. Razmislite o svojih mislih, poslušajte tiho glasbo, skuhajte si skodelico čaja. Tudi menjava oblačil lahko pomaga, zato smuknite v trenirko in mehke volnene nogavice.

Vaše odmore naj upoštevajo tudi otroci. Razložite jim, zakaj se zdaj ne morete ukvarjati z njimi. Povejte jim tudi, kdaj jim boste spet na voljo.

2. Vpeljite svoje obrede

Ti so kot obrambni zidovi za našo dušo in zasebno življenje

Ko pridemo iz službe, je čas za družino. Ponavadi si takrat ne privoščimo odmorov, kar pa je za vse samo slabo. Tako hitro duša namreč ne more odklopiti.

Odlična rešitev so prehodni obredi, ki naj bodo vsak dan enaki.

Lahko bi si na poti domov iz službe privoščili še desetminutni sprehod. Morda je za vas počitek kava na kavču. Pomagajo tudi obedi ob istih urah, pa tudi to, da zvečer preprosto izklopite vse telefone. Možgani tako dobijo informacijo, da je sedaj čas, ko se lahko umirijo.

3. Imejte pogum za pomanjkljivosti

Ne more biti vedno vse popolno

Opravite pomembne stvari takoj, četudi zato niso popolne. Ljudje, ki hočejo narediti vse sami in po možnosti ob istem času, se nenehno preveč obremenjujejo.

Pustite, da so včasih narejene stvari tako, kot so v tistem trenutku lahko.

In naučite se reči ne. Pogosto si preprosto nakopljemo preveč dela. Velikokrat iz čiste prijaznosti. Tudi v službi je pomembno, da spoznate svoje osebne meje in potemtakem veste, kdaj ste prekoračili svoje zmogljivosti.

4. Dobro organizirani

Naj ne bo zasedena vsaka minuta

Pustite si malo zraka med obveznostmi in termini. Ne zapolnite si več kot 60 odstotkov svojega časa, naj ga ostane še malo za kramljanje s sosedo.

Zato raje delajte učinkovitejše in varčujte energijo. Ne delajte več stvari hkrati, najpomembnejše opravite najprej, naredite si dnevne in tedenske načrte, upoštevajte svoj delovni ritem in zvečer za vsem postavite piko ter ne mislite več na to.

5. Čas za siesto

Opoldanski počitek je odličen za moč

Če imate potrebo po opoldanskem počitku, potem se umaknite od otrok, šefa in sodelavcev, se sprostite in zaprite oči. Zadostuje že deset minut, dremanje pa naj traja največ 30 minut.

Raziskovalci harvardske univerze so ugotovili, da kratko dremanje močno poveča zmogljivost možganov.

6. Mini odmori so zelo učinkoviti

Delati ves dan brez postanka je nemogoče, za to poskrbi telo samo

Vsakih 90 minut biološki zvonec pokliče možgane k počitku. To je dobro, ker je za učinkovito delo treba občasno za kratek čas nehati delati. Za takšen mini odmor zadostuje že, da globoko zavzdihnemo in da se zavedno umaknemo naglici.

Za nekaj sekund zaprite oči in se zasanjajte. Opazujte oblake ali pomislite na lepe trenutke tistega dne, ko vam je sodelavec npr. prinesel kavo k mizi ali pa vas povabil na slastno kosilo. Tako premagujete stres.

7. Globoko vdihnite

Meditativne dihalne vaje so zelo učinkovite proti hormonom stresa

Če boste dvakrat tako dolgo izdihnili kot vdihnili in se pri tem zavedno koncentrirali na svoj dih, potem boste odpravili moteče misli in si sredi največjega stresa ustvarili oazo miru. Predstavljamo vam dve vaji. Pri prvi je pomembno, da opazujete svoje dihanje.

Pri izdihu (skozi usta) se zravnajte, drugače boste ovirali tok energije. Intenzivno dihanje (skozi nos) pa vam pomaga, ko se morate zbrati. Dihanje v sapicah je vaja, s katero začnete globlje in mirnejše dihati. Počasi si pihnite v dlani, kot da bi jih hoteli navlažiti. Nato spet vdihnite skozi nos. Ponovite, dokler ne postane roka povsem topla.

8. Več gibanja

Pri športu se zagotovo sprostimo

Pri športu se razgrajujejo hormoni stresa. Poiščite disciplino, ki vam ustreza in vas zabava. Pri napetem mišičevju lahko pomagajo lažji športi, kot je tai či, joga ali pilates.

Če radi tečete ali se vozite s kolesom, boste še posebej uspešno odpravljali stres, če boste vključili tudi duha in vsak dan izbrali drugo pot.

Preberite tudi: