Življenje je prekratko, da bi trpeli v premajhnih kavbojkah ter se dušili pod težo stvari

Življenje je prekratko, da bi trpeli v premajhnih kavbojkah ter se dušili pod težo stvari (foto: Paige Cody | Unsplash) Paige Cody | Unsplash
26. 5. 2021

Ste tudi vi eden tistih hrčkov, ki kopičijo raznorazne nabiralce prahu, se ne znajo posloviti od umazanih, poškodovanih ali razbitih stvari, ker imajo emocionalno vrednost? Preberite, kako lahko očistite dom (in sebe) ter naredite prostor za več radosti!

9 nasvetov, kako se znebiti odvečnih stvari, da boste bolj svobodni

Predstavljajte si, da je v vašem stanovanju zagorelo. Kaj bi odnesli s seboj? Vse tisto, kar je natrpano v omarah v kleti? Trdnjavo krame, na kateri se nabira prah na podstrešju? Plastičen zaboj s kupom igrač, ki niso več aktualne? Vseh deset ovitkov za pametni telefon?

»Najprej odpremo denarnico za stvari, ki bi jih radi imeli, a jih nato preprosto zavržemo v kot in se na njih nabira prah, ki ga morate slej ko prej pobrisati,« pravi Erica Layne, avtorica knjige Minimalizem, ki je pred kratkim izšla pri založbi Cangura. »Ko prenehate razdajati najboljše dele sebe najmanj pomembnim stvarem, se boste nemudoma počutili bolje.«

Zakaj je dobro vsake toliko časa narediti domačo inventuro?

 • Manj čiščenja.
 • Manj kreditov in dolgov, več prihrankov za dogodke (namesto predmetov, ki vam pustijo lepe spomine).
 • Manj porabe časa za organizacijo pohištva in osebnih predmetov, več energije za aktivnosti in doživetja, ki vas navdajajo s strastjo.

Ni treba, da je pospravljanje in ločevanje od stvari opravilo, ki vas navdaja s tesnobo.  

Profimedia

Preberite si spodnje nasvete za več reda, več prostora in boljšo energijo doma. Gotovo boste našli tisto pravo odrešujočo formulo zase.

1. Lotite se čistke v svojem ritmu in ob  času, ki ga določite vi

Colleen Madsen je iznašla zanimivo 'očiščevalno kuro' stanovanja, ki traja celo leto. Prav ste prebrali! Vsak dan se je treba znebiti enega predmeta. … To je vsekakor lažje, kot zmetati stran pol dnevne sobe v enem vikendu, kajne?

Dovoljuje vam čas, da se od nekaterih stvari v miru poslovite in obenem, spotoma, ko delate prostor za novo, ugotavljate, kaj in koliko sploh potrebujete.

2. Metoda 'Naravnost v koš za smeti!'

Odlična metoda, kadar vas popade močna volja, da bi se znebili stvari, ki vas bodisi fizično bodisi čustveno ovirajo v lastnem domu.  Avtorico teksta je popadla na nedeljsko popoldne, par dni po božiču, in zdaj mnogo lažje diha, pa tudi domači se zdaj lažje gibljejo po hiši (čeprav nekatere osebna čistka še čaka).

Ko imate takšen 'popadek', zagrabite veliko črno vrečo za smeti in uživajte na valu prečiščevalne energije brez občutkov obžalovanja in nostalgije po določenih dogodkih, na katere vas vežejo kaki stari neuporabni predmeti ali zbledele fotografije (na primer od prijateljev, s katerimi ste že zdavnaj prekinili stike, od bivših partnerjev itd.)

Namig: če je med vsebino karkoli uporabnega, to lahko odnesete v zavetišče za brezdomce ali pa podarite oblačila kakemu društvu, ki zbira obleke za dobrodelne namene.

Če vam primanjkuje denarja, obiščite dogodek, kjer lahko po priročni ceni prodate svoje ohranjene (!) stvari. Obstaja tudi nekaj dogodkov, kjer za izredno nizko vstopnino (vrednost dveh kavic) izmenjate oblačila in tako brez velikih stroškov prevetrite svojo garderobo.

3. Izziv 12-12-12

Zelo preprosto pravilo, ki velja tako za kuhinjo, dnevno sobo in spalnico, kot za omare po hodnikih ali v garaži:

 • 12 stvari gre naravnost v smeti (pazite na pravilno ločevanje)
 • 12 se jih podari
 • 12 pa izmenja s prijatelji ali znanci (na primer oblačila, knjige, cd-je, dekorativno kuhinjsko opremo …)

Tovrstna oblika čiščenja je super zabava za vse družinske člane – če imate otroke, jih vključite.

Timothy Buck | Unsplash
4. Poskusite pogledati na svoj dom v novi luči

Dobesedno! Spremenite atmosfero prostora in obenem svoj pogled nanj tako, da domov povabite ljudi, ki ga bodo dojemali povsem drugače od vas in vam na subtilen način pomagali uvideti, kaj je odveč.

Na primer: otrok od prijateljice, ki je prišla k vam na obisk, bo nekatere predmete z velikim užitkom pometal po tleh - hitro boste uvideli, kaj vam veliko pomeni in kaj bi lahko pogrešali!

5. Štiri škatle

Pot k minimalizmu, ki vodi v občutenje večjega notranjega miru, je lahko zelo preprosta: če niste prepričani, kaj bi z določenimi predmeti oziroma, če imate pred seboj goro stvari, ki so vam v napoto in vas že sama misel na čistko spravlja ob živce.

Pred pospravljanjem pripravite štiri škatle in jih označite, glede na namen:

a)   Tega se znebim (v smeti!)

b)   To podarim

c)   To obdržim

d)   To premaknem (nekam, kjer bo bolj na varnem / bo lažje dostopno / bo nekomu bolj koristilo itd.)

6. Tehnika '10-minutni alarm'

Če se res težko odrečete stvarem, ki ste jih dolga leta zadrževali (v resnici pa so le-te zadrževale vas), potem se stvari lotite s sočutjem do sebe in svoje čustvene navezanosti na določene predmete (na primer na predmete, ki ste jih sami uporabljali kot otrok, zdaj pa ste v srednjih letih in ne služijo več niti vašim otrokom, ker so tudi že odrasli).

Nastavite si alarm, ki bo zazvonil čez deset minut in do takrat brez slabe vesti praznite omare z navlako. Ko zazvoni alarm, prenehajte. Če ste zadovoljni s tem, kar ste izbrali za 'odvoz', nadaljujte, če vam je težko, pa kak dan počakajte in se potem spet lotite čiščenja.

Avtorica članka je s to metodo napadla garderobno omaro in 'minimaliziranje' uspešno izpeljala v petih minutah. Napolnila je tri polne vreče ohranjenih zimskih oblačil za dobrodelni zaboj, ki se nahaja pri bližnji trgovini s hrano.

7. Metoda vreče za smeti

Očistite svoj dom z vrečo za smeti v rokah. Rekord neke američanke, ki ga je zabeležila Erica Layne, avtorica knjige Minimalizem, je pičlih 45 sekund!

Tovrstno čistilno akcijo načrtujte tik pred odvozom smeti ali preden imate namen svoje nerabljene predmete odpeljati organizaciji, ki sprejema rabljene stvari v dobrodelne namene. Tako ne boste imeli priložnosti, da bi navlako zadržali.

8. Postopno opuščanje krame

Se lahko zavežete, da boste vsak dan našli 3 predmete, ki jih boste podarili? Če to počnete 30 dni, boste kar konkretno izpraznili vaš dom, ki zdaj poka po šivih.

Do predmetov, na katere ste čustveno navezani, prehajajte postopoma. Veliko lažje vam bo, če začnete s stvarmi, ki vam ne pomenijo nič. Ko boste naredili nekaj prostora, boste videli, kako lahkotno se počutite in potem vam ne bo žal niti tiste vaze, ki ste jo dobili v dar pred dvajsetimi leti (in je niste nikoli vzeli iz darilne škatle).

Če boste čistili v skladu s svojimi vrednotami, boste hitro prepoznali tudi resnično vrednost vseh predmetov. Nihče ne zahteva od vas, da se znebite vseh, nekatere lahko brez slabe vesti obdržite, če vas navdajajo s prijetnimi občutki.

Sledite pravilu 'eno noter, eno ven'. Na ta način boste trikrat premislili, preden si kupite novo obleko, če imate v omari že dvajset podobnih. Če vam je nek kos res zelo všeč, si ga privoščite – ampak za ceno 'odhoda' enega starega. Če kupite nov kuhinjski nož, se znebite topega starega. Če ste zamenjali ključavnico na vratih, res nima smisla hraniti starih ključev, kajne?

Artem Beliaikin | Unsplash
9. Preženite vendar okostnjake iz garderobne omare!

Tekom časa se oblika našega telesa spreminja, prav tako pa tudi naš okus in z njim naše potrebe.

 • Nerealno je pričakovati, da se bomo po petnajstih letih spet lahko stlačili v kostim iz osemdesetih, če že deset let nimamo več enake konfekcijske številke.
 • 34-letni ženski, ki je že zdavnaj izoblikovala svoj stil in ne sledi več slepo modnim trendom, verjetno niso več pri srcu hlače na zvonec ali kapri kavbojke, ki jih je morda nosila v srednji šoli.
 • Zmuckana in sprana trenirka pride prav, kadar se želite doma počutiti udobno, ampak če so hlače že povsem natrgane in se skoznje vidi vzorec vaših spodnjic, je morda čas za novo.
 • Če nogavice izgledajo kot rešeto in jih ne nameravate krpati, jih reciklirajte v zaboj za oblačila, ki se nahaja v določenih trgovinah z garderobo.

Ključno vprašanje, ki si ga je pametno zastaviti ZA VSAK KOS V GARDEROBNI OMARI, je:

Ali to oblačilo nosim?

Če je preteklo že več kot dva meseca, odkar ste nekaj oblekli, je mogoče z 90-odstotno gotovostjo trditi (če zanemarimo vremenske razmere in če niste modni obsedenec), da vam ni tako zelo všeč. Ne popuščajte, ko se začnejo oglašati dvomi v slogu:

Ne nosim ga, ampak je čudovito. Res bi si ga moral/a nadeti!

Ne, ampak mogoče potem, ko bom shujšal/a  …

Ne, ampak mogoče se bo pa spet nekoč pojavila priložnost, da se elegantno oblečem.

Držite se naslednjih pravil:

1.  Iz omare zložite vsa oblačila in ko boste videli, kakšen ogromen kup je nastal, vam bo povsem jasno, da morajo določene stvari oditi.

2.  Vzemite v roke vsak kos in se ga dotaknite. Kritično ocenite, ali vam je sploh všeč, in ali vam je (še) prav. Če je odgovor ne, ga ne dajte nazaj v omaro. Garderobna omara naj bo od zdaj naprej dom za oblačila, ki jih obožujete, v katerih se dobro počutite in ki so vam kot ulita!

3.  Če ste svojih starih oblačil naveličani, ampak so še vedno v dobrem stanju, jih lahko odnesete v izmenjevalnico oblačil, prodate na sejmu rabljenih stvari ali pa se dogovorite za menjavo s prijateljicami.

4. Kose, ki jih ne morete kar tako odpisati, čeprav ne ustrezajo sloganom 'prav mi je, udobno je' in 'všeč mi je', dajte nazaj v omaro, ampak obrnite obešalnike v drugo smer. Vsakič, ko katerega oblečete, ga obrnite v drugo smer (enako oblekam, ki jih redno nosite). Tako boste imeli po dveh mesecih dober pregled nad tem, kolikokrat ste jih dejansko želeli obleči in kolikokrat ste jih dejansko oblekli. Če je odgovor 'nikoli', potem veste, kateri naslednji ukrep je neizogiben.

Preverite: Čiščenje doma (in duše):  24 stvari, ki se jih morate znebiti ta trenutek

Namesto, da bi svoja čustva predelali, praznimo bančne račune in polnimo domove s preveč navlake.

Vprašajte se:

 • Ali bi raje imel to stvar ali bi mi bila ljubša tista izkušnja?
 • Koliko časa bom v naslednjih letih vzdrževal izdelek, ki ga ''nujno potrebujem'' (menjal baterije, ga čistil, popravljal in podobno)?
 • Kako se počutim v natlačenem prostoru, polnem navlake?
 • Ali je moj dom odsev človeka, kakršen si želim biti?
 • Kdo bo urejal moje stvari po smrti – ali ni bolje, da že zdaj zmanjšam to breme?
   

Obstaja mnogo načinov, kako ojačati lastno intuicijo oziroma se naučiti delovati v skladu s svojim notranjim jazom, ki vedno ve, katera izbira je prava. Če si zaupate in se poslušate, boste vedeli, kaj potrebujete in česa ne - ne boste več tratili časa, svoje dragocene energije in denarja po nepotrebnem.

Zna biti naporno, na trenutke boleče (če ste zelo navezani za določene predmete) in dolgotrajno … toda: za vrati navlake vas čaka sveža energija in več fizičnega ter mentalnega prostora za nekaj novega.

VH, Becoming Minimalist, Erica Layne: Minimalizem (Založba Cangura, 2019)

Preberite še: 

9 načinov, kako energetsko očistiti prostor

ali pa

Minimalizem odpravlja anksioznost