Zakaj vitaminu E pravimo eliksir mladosti? (+ razkrivamo učinkovit način, ki upočasni staranje)

Zakaj vitaminu E pravimo eliksir mladosti? (+ razkrivamo učinkovit način, ki upočasni staranje) (foto: profimedia) profimedia
22. 9. 2020

Staranje je neizbežen proces, mi pa si ga z razvojem kozmetične in zdravstvene industrije vedno bolj želimo zaustaviti ali vsaj upočasniti. Morda imamo vse, kar potrebujemo, že na krožniku?

Stari smo toliko, kolikor se počutimo, pravijo in v tem se skriva delček resnice. Res pa je tudi, da je staranje proces, ki mu ne moremo ubežati, četudi sega še tako trudimo zaustaviti. To še ne pomeni, da smo popolnoma nemočni, saj lahko sami sebi omogočimo, da bomo v poznih letih izgledali in se počutili mladostno - kljub gubam, ki bodo pričale o tem, kaj vse smo doživeli. 

Če kdaj pregledujete ponudbo kozmetičnih storitev in produktov, se zdi, da smo recept proti staranju že zdavnaj odkrili, ali pa vsaj način, da proces upočasnimo. V zadnjem se skriva nekaj resnice. Vitamin E je namreč ena izmed snovi, ki varujejo tkiva pred staranjem. Nekateri mu zato pravijo eliksir mladosti, kar pa ni ustrezno ime. 

Kakšno vlogo ima vitamin E?

Vitamin E je antioksidant, ki je topen v maščobah in je del celičnih membran. Tam deluje kot lovilec prostih radikalov in varuje celice pred spremembami, ki jih ti povzročajo. Onesposobi proste radikale, da ne reagirajo s spojinami, ki sestavljajo celice in tkiva. Poleg tega ima vitamin E še nekaj nalog: sodeluje v encimskih aktivnostih, izražanju genov in nevroloških funkcijah, pospešuje prekrvavitev, izboljšuje mišično storilnost, preprečuje nastanek žilnih okvar ter varuje ožilje. 

Prosti radikali pa so: 

  • atomi
  • molekule ali
  • ioni,

ki imajo neparne elektrone in hitro reagirajo z drugimi molekulami. Reakcije prostih radikalov potekajo nenadzorovano, mimo encimskih sistemov in so lahko škodljive za celice in organe. Poškodbe celic, ki jih povzročijo prosti radikali, so starostne spremembe tkiv in tudi obolenja kot so srčno-žilne bolezni in rakave tvorbe. 

Kje se nahaja vitamin E in kakšni so znaki pomanjkanja?

Začnimo z znaki, ki kažejo, da vam vitamina primanjkuje. Pri nas se sicer redko zgodi, da bi trpeli za pomanjkanjem, saj večina ljudi zadostno količino vitamina dobi že s hrano, poleg tega ga shranjujemo v jetrih in maščevju za obdobja, ko ga s hrano vnesemo manj. Delno se tudi regenerira, kar pomeni, da se povrne v prvotno obliko in je ponovno pripravljen na delovanje. 

Če opazite naslednje znake, pa vseeno poskrbite za večji vnos vitamina E: 

  • suha in nagubana koža
  • motnje koncentracije
  • šibkost
  • utrujenost
  • razdražljivost
  • slabo celjenje ran ...

S hrano lahko poskrbite, da bo v vašem telesu dovolj vitamina E. Najdete ga v rastlinskih oljih, največ v olju pšeničnih kalčkov, v sončničnem, sojinem, oljčnem olju, oreščkih, zeleno listnati zelenjavi, soji, jajcih, polnovrednih žitih ... 

Iz oljčnega olja lahko naredite tudi preprosto masko za obraz.

profimedia

Potrebujete 1 žličko ekstra deviškega oljčnega olja in 1/4 zrelega avokada.

Spasirajte avokado z vilicami in ga nato dobro pomešajte z oljčnim oljem. Ko dobite enakomerno zmes, masko nanesite na obraz in pustite, da deluje 10 minut. Nato sperite s toplo vodo.

Če se vam med kuhanjem na rokah znajde presežek oljčnega olja, ga vtrite. Prevzelo bo vlogo kreme za roke, te pa bodo po uporabi bile mehke in gladke.

Zanimivost: Vitamin E lahko naredijo tudi umetno, v obliki, ki nima antioksidativnih lastnosti, vendar jo lahko približno polovico v telesu pretvorimo v koristno obliko. 

Skrivnost večne mladosti

Kot smo obljubili vam za konec izdamo učinkovit način, s katerim se lahko borite proti staranju. Najprej pa razčistimo: eliksir mladosti ne obstaja, saj ni snovi, ki bi nas naredila mlajše. Lahko pa vplivamo na to, ali se bomo starali počasi ali hitro. Pri tem si lahko pomagamo s kozmetiko ali ...

... z zdravim načinom življenja, ki nas bo učinkovito in dolgo ohranjal vitalne ter lepe. 

Povzeto po knjigi Razkrite skrivnosti vitaminov avtorja Tomaža Lapajne Dekleva