ZATO bi morali na morje tudi pozimi (in v drugih letnih časih)

ZATO bi morali na morje tudi pozimi (in v drugih letnih časih) (foto: profimedia) profimedia
8. 3. 2023

Kdaj ste bili nazadnje na morju? Poleti? Verjetno bi se morali vrniti tja na prvi prosti dan v tem tednu in povedali vam bomo, zakaj. 

Ko razmišljate, kam bi odšli na izlet na prost dan, ne pozabite na morje. Čeprav se ne boste morali kopati, boste deležni mnogih dobrih koristi za zdravje. 

Če obožujete morje, imamo za vas kar nekaj razlogov, zakaj bi ga morali obiskati čim prej: 

Za korake

Ko boste ravno na morju, boste zagotovo hoteli izkoristiti dan za sprehod ob vodi po toplem soncu. Ne bo vam mar, če boste naredili kakšen korak več, ali se po plaži zapeljali s kolesom, rolerji ... Veliko večja verjetnost obstaja, da boste aktivni v kakršni koli obliki, saj bo vreme prijetno in ozračje vabljivo. Če s seboj vzamete dobro družbo ali svojega kosmatinca, bo izlet odličen! Na pametnem telefonu ali športni uri boste zagotovo nabrali zastavljeno število korakov. 

Da spočijete pogled in misli

Veste, da zvoki narave pomirjajo? Nič novega, kajne. Izjemno pomirja prav butanje valov ob skale in valovanje morja, kar lahko preizkusite v tem trenutku in prisluhnete zvokom na slušalkah. 

Takoj, ko bo priložnost, pa se odpravite zvoke poslušati od blizu, ob čemer boste še spočili pogled. Pogled na modro morje in obzorje vas bo sprostil in vsaj za hip pregnal stres ter težave. Že od enega dneva, preživetega na morju, si boste nabrali novo zalogo energije za teden. 

Morski zrak

Morski zrak bo dobro del vašim dihalom, saj je gostejši in vsebuje nekaj mineralov, ki bodo napolnili vaše telo. Verjetno na počitnicah na morju opazite, da spite veliko bolje. To se bo zgodilo tudi po dnevu preživetem na morju. 

Nadihajte se morskega zraka, telo vam bo hvaležno, vi pa ste tudi pogrešali tisti pravi vonj po morju in soli. 

Za zdrava stopala

Ko boste ravno na morju, si sezujte čevlje in občutite pesek med prsti, hodite po kamenčkih, skalah, iglicah borovcev ... Za zdrava stopala morate večkrat hoditi bosi, da lahko prsti in stopalo ponovno začenjajo opravljati svoje naloge. V tesnih čevljih to ni ravno mogoče, zato bo zelo dobrodošla bosa hoja.

Tudi vi se boste bolje počutili, ko razgibate stopala in spet začutite tla pod nogami (brez debelega podplata in več plasti nogavic). In namočite noge v vodo (vsaj na hitro, če je mrzla). Če imate težave s kožo kot je luskavica, si nekaj morske vode odnesite domov. 

Prisluhnite zadnji epizodi aktivni podkasta! 

Mag. inž. prehrane Jernej Ogrin razkriva vse, kar morate vedeti o hujšanju in zdravi prehrani: