Se premalo gibate? Preverite te znake!

Se premalo gibate? Preverite te znake! (foto: profimedia) profimedia
4. 3. 2023

Bi rekli zase, da se gibate premalo? To bodo povedali spodnji znaki. 

Gibanje je ključno, ko želite poskrbeti za svoje zdravje. Moralo bi biti del vsakega dneva, vendar nam ob napornih urnikih to ne uspeva vedno. A poskrbite, da se boste gibali vsaj toliko, da telo ne bo trpelo negativnih posledic. 

Poglejte znake, ki kažejo, da bi se morali več gibati: 

Zakrčeni sklepi

Ne glede na to, koliko ste stari, imate občutek, da imate najmanj 80 let, saj se soočate z enakimi težavami kot vaša babica: bolijo vas sklepi in težko se premikate. Seveda gre lahko za kakšno bolezen, npr. artritis, a bolj verjetno je, da jih premalo uporabljate. Če v službi več ur sedite, poskrbite, da boste vmes vstali in naredili nekaj korakov, se pretegnili, šli na krajši sprehod ali vsaj gor in dol po stopnicah ...

Zadihanost

Ko se ne gibate, upadajo mišice v telesu - tudi tiste, ki pomagajo pri delovanju pljuč. Opazili boste, da ste zadihani že pri najpreprostejših opravilih, kaj šele pri hoji v hrib ali lažji vadbi. 

Utrujenost

Večino časa boste utrujeni ali preleni, da bi se udeležili kakšne aktivnosti. Niti na sprehod s prijatelji se vam ne bo ljubilo. Vadba namreč požene kri po telesu in s tem prinese kisik v možgane in vse vitalne organe. Če večinoma sedite in ležite, telo ne dobi enake količine energije. 

Težko zaspite

Vaše težave s spanjem so verjetno povezane s tem, da ste premalo aktivni. Telo ne izgublja veliko energije in ima zato manjšo potrebo po spanju. Ko boste začeli z rednimi aktivnostmi, bo spanec veliko boljši. 

Boli vas hrbet

Veliko ljudi, ki se sooča z bolečinami v hrbtu in kolkih, imajo pogosto prešibke hrbtne mišice. Odgovore iščejo v raznih boleznih in drugih vzrokih, ne pomislijo pa, da bi težave lahko rešili z gibanjem. Če imate bolečine v hrbtu, se oglasite pri katerem od športnih trenerjev. 

Velikokrat ste slabe volje 

Zaradi premalo gibanja ste lahko tesnobni, imate znake depresije in ste vedno slabe volje ter brez motivacije. Med vadbo se sproščajo hormoni sreče, ki takoj izboljšajo vaše razpoloženje. Pridobili boste na samozavesti in lahko izboljšate samopodobo. 

Pogosto zbolite

Se vam zdi, da vas ujame čisto vsak virus v vsakem letnem času? Ko gibanje postane navada, se okrepi imunski sistem in vi postanete odpornejši na bolezni. 

Pusta koža brez sijanja 

Zmerna vadba spodbuja prekrvavitev, zaradi česar je koža sijoča in videti ste nekoliko mlajši. Po vadbi se poglejte v ogledalo - verjetno boste opazili manj napak kot jih običajno. 

Ste opustili zaobljubo glede gibanja? Prisluhnite, kaj ima o tem povedati športna trenerka Tjaša Babnik: