Si želite shujšati s pomočjo hoje? Za rezultate upoštevajte TA pravila!

7. 3. 2023
Deli
Si želite shujšati s pomočjo hoje? Za rezultate upoštevajte TA pravila! (foto: Profimedia)
Profimedia

Katera pravila morate upoštevati, če si želite shujšati s pomočjo hoje?

Pomlad že trka na vrata, s tem pa se približujejo tudi daljši dnevi, toplejše temperature in nasploh bolj prijazne razmere za sprehode v naravi. Hoja je tista, ki spravi naše telo v pogon, pospeši naš srčni utrip in nam pomaga tudi pri bolj bistrih mislih.

Velika prednost hoje je tudi ta, da je dostopna vsakomur. Odpravite se lahko kamorkoli, za hojo pa ne potrebujete nobene posebne opreme.

S pomočjo hoje pa lahko tudi izgubite nekaj odvečnih kilogramov. Da bi vam to uspelo, je pomembno, da upoštevate 3 glavna pravila.

1. Hoja naj bo redna in hitra

Za maksimalne rezultate je najbolje, da se trikrat na teden odpravite na hitro hojo za 30 minut. Ravno hitra hoja je tista, ki pospeši srčni utrip in pripomore k večji izgubi maščobe.

Hitreje, kot hodite, več kalorij boste porabili. V splošnem je najbolj učinkovit tempo, pri katerem ste zadihani in ne morete zraven govoriti.

2. Med hojo aktivirajte svoje mišice

Pomembno je, da so med hojo aktivne mišice nog in jedra. Mišice se na začetku lahko aktivirajo že po nekaj minutah hoje, a boste vse skupaj skozi čas morali stopnjevati.

Najbolje je, da med sprehodom spreminjate naklon hoje (v klanec navzgor, navzdol in po ravnem) ali tempo (npr. 2 minuti hitre hoje in pol minute počasne hoje). Tako bodo vaše mišice ostajale aktivne in učinek bo večji.

3. S seboj imejte dovolj vode

Med hojo je obvezno, da imate pri sebi dovolj tekočine, saj boste tako poskrbeli za hidracijo. Prav tako je pomembno, da se na sprehod ne odpravite takrat, ko je zelo vroče.

Pred samim sprehodom si vnaprej pripravite zdrav obrok, ki vas bo počakal, zato da ne boste, ko se vrnete iz sprehoda, posegali po nezdravih prigrizkih.

Sprehod je odlična aktivnost, ki bo pripomogla k sprostitvi in bolj zdravemu telesu. Ob tem pa je pomembno tudi, da poskrbite za ustrezno prehrano in zadostno količino počitka.

Vir: zadovoljna.dnevnik.hr

Morda bi vas zanimalo tudi: 

Razbijanje mitov o prehrani z Jernejem Ogrinom

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami Jernej Ogrin, mag. inž. prehrane, ki nam je zaupal, katere napake ljudje počnejo pri hujšanju in kako v svojo prehrano vpeljati spremembe, ki bodo prinesle dolgoročne rezultate.

Obenem pa smo skupaj razbili številne prehranske mite:

  • Je res, da zvečer ne smemo jesti sadja?
  • Je mikrovalovna pečica nevarna?
  • Je zajtrk res najpomembnejši obrok dneva?
  • Na kaj moramo biti pozorni, če hrano pripravljamo vnaprej?
  • So mlečni izdelki z manj maščobami v resnici še bolj škodljivi, od tistih običajnih? 
Oglejte si epizodo:

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič