Zato shujševalni programi niso nikoli uspešni (ja, tudi tista aplikacija, s katero želite preoblikovati postavo)

Zato shujševalni programi niso nikoli uspešni (ja, tudi tista aplikacija, s katero želite preoblikovati postavo) (foto: profimedia) profimedia
24. 5. 2021

Poceni shujševalni program, ki zajema tako recepte kot gibanje in seveda obljublja, da boste v določenem času izgubili odvečne kilograme. Povemo vam, zakaj takšni programi (skoraj) nikoli ne delujejo. 

Tudi moje prijateljice so si že kupile več programov za hujšanje. Povečini so bile to aplikacije, v katerih si našel razdelek z recepti (in božanskimi slikami jedi) in vadbe, ki bodo pomagale pri hujšanju. Ne bom trdila, da obroki niso bili zdravi, ali da se tako ne da izgubiti kakšnega kilograma, ampak ... to ni nikoli trajalo dolgo. Slej ko prej je teža prišla nazaj. Vedno. Pri vseh kupljenih programih (in pajkicah, elastikah, prehranskih dodatkih). Zakaj? 

Poglejmo od blizu, kaj imajo skupnega vsi neuspešni shujševalni programi: 

Rezultati v enem mesecu

Ali pa v dveh, nekateri programi obljubljajo celo v nekaj tednih. Ste že kdaj tako hitro izgubili odvečno težo? 

Če vprašate kakšnega trenerja iz vašega fitnesa ali drugega strokovnjaka, vam bodo vsi po vrsti povedali, da hujšanje terja ČAS in spremembo življenjskega stila. Tega (žal) ne morete doseči v nekaj mesecih. 

Z nekaterimi izzivi in programi boste  izgubili nekaj začetne teže, ki jo večinoma predstavljajo tekočine in zato hitro pride nazaj. Drugje boste morda zares zaužili veliko manj kalorij, a ne boste imeli moči za normalno delovanje, kaj šele za vadbe. Pri tretjih morate kupovati drage sestavine, da pripravite ustrezen obrok ...

Pritegnejo z besedami 

Razstrupljanje. Ponovni zagon metabolizma. Postenje. Zaviranje apetita. 

To je majhen nabor besed, zaradi katerih se uporabniki odločijo za določen program. Manj kot besedo razumemo, bolj se zdi vse skupaj strokovno in seveda bomo dobili to, kar smo plačali. 

Bi sprejeli npr. program, ki očisti in spodbudi črevesje k boljšemu delovanju, zato da se hrana lažje razgrajuje in posledično hitreje odplakne s telesa? Vse skupaj smo si ravnokar izmislili in nikakor ne drži, ampak bistvo je, da vam program lahko obljublja nekaj takšnega. 

Ne nasedajte vsem čudežnim izrazom in raje preverite pri strokovnjaku. 

Ustrezajo vsem

Kot sem omenila na začetku, si je kar nekaj prijateljic omislilo program za hujšanje, ki je bil seveda primeren za vsako izmed njih. Čeprav so si med seboj povsem različne:  drugačni tipi postav, prehranjevalne navade, način življenja, količina gibanja v prostem času ... Kako je možno, da en program zajame toliko različnih ljudi? 

Odgovor je preprost: ni mogoče. Seveda ni nič narobe, če obiščete skupinsko vadbo, ki ni narejena posebej za vas, a je prilagojena vaši težavnosti. Povsem drugače pa je, ko se hujšanja lotite na način, ki je bil ustvarjen za tisoče ljudi. Veliko možnosti je, da vam ne bo ustrezal in zato tudi ne bo prinesel željenih rezultatov. 

Imajo cilj

Ne razumite narobe, zelo pomembno je, da si zastavite majhne in velike cilje, ki jih boste izpolnjevali skozi proces hujšanja. A pri programih je običajno tako, da po cilju zaključite in lahko živite naprej kot pred hujšanjem. 

Zato se kilogrami vedno vrnejo. Nikoli se ne osredotočite samo na manjšo številko na tehtnici, ampak na takšne zdrave navade, ki jih boste lahko vzdrževali tudi vnaprej, ko boste zadovoljni s svojim telesom. 

Ničesar vas ne naučijo

Boste lahko znanje, ki ste ga dobili preko aplikacije za hujšanje, uporabili tudi sami v nadaljnjem življenju? Verjetno ne, ker v resnici niste spoznali ničesar novega. Knjižica receptov bo prišla prav tu in tam, kakšna vadba tudi, še vedno pa ne veste, kako v prehrano vključiti beljakovine, kdaj potrebujete ogljikove hidrate, kako in kdaj stopnjevati vadbo ...

Vse to in še več vam bo povedal osebni trener, nutricionist ali drug strokovnjak. Drži, da stanejo več kot aplikacija, ampak vas založijo z nasveti, da boste nekoč lahko sami skrbeli za svojo težo in navade. 

Kupite, kupite!

To je na žalost glavno geslo večine programov.

Tudi če ste ga prenesli brezplačno, so morda vključena živila, pripomočki za vadbo in drugi izdelki, ki jih NUJNO potrebujete, da dosežete cilj. Slej ko prej vas pritegnejo v nakup prehranskih dodatkov, več oblačil kot jih v resnici potrebujete, drage opreme, ki za hujšanje sploh ni potrebna ...

Če seštejete ves ta denar, bi ga lahko porabili za najem pravega strokovnjaka, ki bi se posvetil samo vam. 

Po navdihu getfitwithcedar.com