Če si prizadevate shujšati, je to obrok dneva, ki ga ne smete izpustiti: Pospešite svoje presnovo in ohranite zdravo telesno težo

Če si prizadevate shujšati, je to obrok dneva, ki ga ne smete izpustiti: Pospešite svoje presnovo in ohranite zdravo telesno težo (foto: Profimedia) Profimedia
7. 1. 2023

Zgodaj zjutraj ste v nekajminutnem zaostanku. Zamujate in v mislih imate veliko stvari - natrpan urnik, vožnjo na delo, naslednjo skodelico kave - vse razen zdravega zajtrka. Vendar ne pozabite, zajtrk je najpomembnejši obrok dneva in uravnotežena prehrana mora vključevati jutranje obroke. Preberite, zakaj si morate vsako jutro vzeti čas zanj.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Ko poskušate shujšati, vas lahko mika, da bi preskočili obroke in tako hitreje dosegli svoje cilje. Velika napaka! Ta žalostna navada bi se dejansko izkazala za kontraproduktivno in bi vodila le v nezdrave prigrizke čez dan ali v prenajedanje, ko pride čas za hrano. Če želite doseči resnične spremembe na tehtnici, je zajtrk tisti obrok, ki ga nikakor ne smete izpustiti. Ne zaman nekateri trdijo, da je to najpomembnejši obrok dneva. 

Zajtrk požene vaš metabolizem in vam pomaga porabljati kalorije ves dan. Prav tako vam daje energijo, ki jo potrebujete za delo, in vam pomaga pri osredotočanju pri delu. To je le nekaj razlogov, zakaj je to najpomembnejši obrok dneva.

Številne študije povezujejo uživanje zajtrka z dobrim zdravjem, vključno z boljšim spominom in koncentracijo, nižjo ravnijo "slabega" holesterola LDL ter manjšimi možnostmi za nastanek sladkorne bolezni, bolezni srca in prekomerne telesne teže. Jasno je, da lahko izpustitev jutranjega obroka zmoti ritem postenja in prehranjevanja v vašem telesu. Ko se zbudite, je krvni sladkor, ki ga telo potrebuje za najboljše delovanje mišic in možganov, običajno nizek. Zajtrk ga pomaga obnoviti.

Če telo ne dobi tega goriva s hrano, se lahko počutite brez energije - in pozneje čez dan se boste pogosteje prenajedali. Če zajtrka ne zaužijete, verjetno ne boste dobili vseh hranil, ki jih vaše telo potrebuje.

Zakaj ne bi smeli izpustiti zajtrka, če želite shujšati?

Kot poročajo strokovnjaki, lahko z navado, da zjutraj jeste uravnotežene in hranljive obroke, pospešite presnovo in sčasoma ohranite zdravo telesno težo, hkrati pa zmanjšate lakoto pozneje čez dan. Zajtrk je običajno bogat z vlakninami, ki pripomorejo k občutku sitosti in preprečujejo potrebo po prigrizku med obroki. Številne znanstvene študije so pokazale, da imajo ljudje, ki izpuščajo zajtrk, pogosteje prekomerno telesno težo kot tisti, ki dan začnejo z uravnoteženim obrokom.

Dober zajtrk je pravo gorivo za možgane in je povezan z izboljšanjem kognitivnih sposobnosti, saj telesu in umu zagotavlja enako količino energije. In to z razlogom, saj v večini primerov vključujejo hranljiva živila, polna pomembnih vitaminov in mineralov, ki prispevajo k pravilnemu delovanju telesa in pomagajo zdraviti poškodovane celice. S tem lahko preprečite nekatere bolezni. 

Profimedia

Uživanje zajtrka pomaga tudi stabilizirati raven sladkorja v krvi in tako preprečuje pridobivanje telesne teže zaradi povečane proizvodnje inzulina po obroku. Prav tako zjutraj po nočnem postu spodbudi prebavni sistem in tako poskrbi za dobro prebavo in boljši prehod. Ker zajtrk spodbuja presnovo, lahko v času budnosti porabite več kalorij, kot če bi obrok preskočili. Zato si vzemite čas in ga prenehajte zanemarjati! 
Če si prizadevate shujšati, je to obrok dneva, ki ga ne smete izpustiti. 

Zakaj je zajtrk najpomembnejši obrok dneva?

1. Spodbuja bolj zdravo prehranjevanje

Zajtrk vam pomaga doseči dnevno priporočeno porcijo sadja in zelenjave. Tisti, ki zajtrkujejo, običajno zaužijejo tudi več mleka in polnozrnatih izdelkov kot tisti, ki ta obrok preskočijo. In kot verjetno veste, mleko nudi telesu pomemben kalcij, vseeno pa lahko navadno mleko zamenjate z rastlinskimi napitki. Poleg tega napolni vaš želodec in vam pomaga, da se izognete prenajedanju in prigrizkom pozneje čez dan.

2. Uravnoveša raven sladkorja v krvi

Jutranje hranjenjenje pomaga telesu bolje razgraditi glukozo, imenovano tudi krvni sladkor. Pravzaprav se lahko izognete nihanju glukoze čez dan, če v dveh urah po prebujanju zaužijete sadje, žita in puste beljakovine.

3. Spodbudi vaš metabolizem

Zajtrk zjutraj zažene vaš metabolizem. Zgodnje zagnanje presnove pomaga pri kurjenju kalorij čez dan. Če preskočite zgodnji obrok, telo raje varčuje z dodatnimi kalorijami, kot da bi jih porabilo.

4. Poveča raven energije

Zajtrk telo napolni z energijo. Pri ljudeh, ki zaužijejo zgodnji obrok, se poveča telesna aktivnost v dopoldanskem času kot pri ljudeh, ki ga preskočijo. Aktivnost pomaga preprečevati pridobivanje telesne teže in utrujenost.

5. Spodbuja zdravje srca

Po podatkih raziskav ljudje, ki izpuščajo zajtrk, običajno pridobijo dodatno telesno težo. Pridobivanje telesne teže prispeva k povišanemu holesterolu in visokemu krvnemu tlaku, kar lahko prispeva k boleznim srca.

Profimedia

Seveda je enako pomembno, kaj jeste, kot kdaj jeste. Poskrbite, da boste uživali zdrava žita, beljakovine ter sadje in zelenjavo.

6. Spodbuja možgane

Uživanje zajtrka vam lahko dejansko zagotovi duševno prednost. Stabilna raven glukoze lahko pripomore k vaši sposobnosti osredotočanja, razmišljanja in procesiranja informacij.

Preberite še:

"Moj fant je nehal videvati druge ženske, vendar ne vem, če se želim z njim ustaliti"

Priporočamo tudi:

Zaradi teh razlogov moški najpogosteje zapustijo svoje partnerice