Znate dobro izkoristiti vikend? Tu so 4 navade, ki jih OBVEZNO vpeljite

Znate dobro izkoristiti vikend? Tu so 4 navade, ki jih OBVEZNO vpeljite (foto: profimedia) profimedia
5. 6. 2021

Cel teden se veselite vikenda, in ko končno pride, se sprašujete. kam je pobegnil ves čas za počitek, saj je kmalu že nedeljski večer. Bolje izkoristite proste dni, da se na delo vrnete polni energije!

Z nekaj navadami bo vikend kot kratek dopust, s katerega se vrnete spočiti, sveži in pripravljeni na nove izzive. Že počnete kaj od naslednjega?

1. Načrtujte in pripravite

Tako kot uspešni ljudje v nedeljo zvečer organizirajo prihodnji teden in si s tem zagotovijo večjo produktivnost, vi začnite organizirati svoj vikend. Uporabite to, kar običajno uporabljate za pisanje seznamov in dogodkov (rokovnik, zvezek, beležko v telefonu ...). 

Enako kot za delovni dan za vikend zapišite, kaj boste kdaj počeli. Seveda se ni potrebno držati vsega do ure natančno in nič ne bo narobe, če boste na koncu kaj izpustili, a vedeli boste, kaj prihaja. Tako bo tudi teden hitreje minil, saj boste vedeli, da vas v soboto čaka izlet. 

2. Poskusite nekaj novega

Vikendi so namenjeni izpolnjevanju želja in ciljev! Zastavite si, da boste vsaj vsak drugi vikend poskusili nekaj novega. Lahko je nova kavarna na koncu ulice, pohodna pot, ki je še niste obiskali, nov recept, nova športna aktivnost ... 

Lahko se tega lotite sami ali pa vključite tudi partnerja in družino. To vam bo pomagali tudi nenehno stopati iz območja udobja, zato se boste čez teden zagotovo pogumno lotili težjih nalog, česa novega ali česa, kar še ne poznate. 

3. Odmor

Medtem ko je dobro, da vsaj kakšno uro v vikendu porabite tudi za načrtovanje obveznosti, ki vas čakajo med tednom, je zelo pomembno, da se ne odrečete počitku. Ljudje smatramo kot lenobo že poležavanje na kavču ali morda celo kratek spanec čez dan, pa ni zares tako. 

Počitek je še kako pomemben, in če kdaj, mu morate čas nameniti med vikendom. Delajte to, kar vas sprošča: zadremajte, berite knjigo, delajte jogo ... Predvsem pa izklopite elektronske naprave!

4. Nagradite se

Zakaj, pravzaprav? Za vse, kar ste dosegli med tednom! Čisto vsak dan se morate soočati s stresom, sprejemate težke odločitve, hitite iz sestanka na sestanek, v vsem kaosu najdete čas za otroke in partnerja, skrbite za uravnoteženo prehrano, redno se gibate ... 

Ja, za vse to si zaslužite nagrado, četudi majhno in preprosto. Lahko si npr. vzamete čas za urejanje nohtov, pričeske, se razvajate z maskami za obraz, imate poseben večer s partnerjem, si kupite pulover, ki vam je bil všeč ...