Tudi to živilo je dober vir vitamina D - tako pogosto bi ga morali uživati

Tudi to živilo je dober vir vitamina D - tako pogosto bi ga morali uživati (foto: Profimedia) Profimedia
20. 11. 2020 Promocijsko sporočilo

Mleko in mlečni izdelki - kako pogosto se znajdejo na vašem jedilniku?

Mleko je priporočljivo uživati kot del pestre in uravnotežene prehrane, pred vami pa so razlogi, zakaj je dobro, da ga uživajo vsi - tako otroci kot odrasli.

Mleko in mlečni izdelki dajejo telesu energijo in so dragocen vir hranilnih snovi

Laktoza pospešuje delovanje prebavnega trakta in povečuje sposobnost telesa za vezavo fosforja ter kalcija. Za osebe z laktozno intoleranco lažje oblike strokovnjaki priporočajo uživanje fermentiranih mlečnih izdelkov, kot so siri, jogurti, kefir, kislo mleko ali mleko brez laktoze.

👉 Preberite še: Ta mlečni izdelek bi morali v svojo prehrano vključiti vsi športniki (+ recept Nives Orešnik)

Mlečne beljakovine oskrbujejo mišice z energijo, pomagajo pri transportu vitamina A po telesu, gradijo kosti in krepijo imunski sistem, poleg tega pa ugodno vplivajo na srčno-žilni, prebavni, imunski in živčni sistem. 

Mleko je tudi bogat vir mineralnih snovi, kot so kalcij, ki skrbi za zdravje kosti in zob, kalij, ki pomaga uravnavati krvni pritisk, magnezij, ki tvori kosti, cink, ki pomaga pri celjenju ran, ter fosfor, ki tvori mineralno strukturo kosti in zob ter skupaj z vitamini B-kompleksa omogoča sproščanje energije iz hrane.

Ste vedeli, da mleko vsebuje tudi vitamin D?

Osnovna vloga vitamina D je uravnavanje presnove kalcija in fosfatov, poleg tega pa je vitamin D koristen tudi za delovanje imunskega sistema, saj preprečuje razvoj avtoimunih bolezni in veča odpornost proti okužbam, zmanjšuje arterijski tlak in pojavnost ter rast nekaterih vrst raka.

Mlečni izdelki zaradi vsebnosti vitamina A skrbi tudi za zdravje oči in dober vid ter pomaga pri rasti otrok, zaradi vitamina B12 pomaga vzdrževati zdravo kri in gradi živčne celice, vsebuje pa tudi riboflavin, ki pomaga sproščati energijo iz hrane in omogoča normalno delovanje celic.

Postanite kuharski mojster in v svoj jedilnik vnesite izdelke Mu Cuisine (in zadostno količino vitamina D)

Ljubljanske mlekarne ponujajo izdelke Mu in Mu Cuisine, ki so ustvarjeni za kuhanje, spodbujajo domišljijo, radovednost in eksperimentiranje, njihova visoka kakovost in tradicija pa bosta v vaš dom prinesla užitek tako pri kuhanju kot pri obedu.

Pripravite najljubšo smetanovo omako za testenine uredništva Aktivni:

Na kuhalno ploščo pristavite lonec z vodo in dodajte ščepec soli. Ko voda zavre,  vanjo stresite poljubne testenine in kuhajte po navodilih na embalaži testenin. 

Medtem v kozici počasi stopite maslo in dodajte zdrobljen česen. Prilijte smetano za kuhanje in kislo smetano. Na koncu omako še začinite s poprom in soljo po okusu. Omako počasi segrevajte na nizkem ognju in počakajte, da ta zavre. Medtem operite in drobno nasekljajte peteršilj ter ga dodajte k omaki.

Vse skupaj dobro premešajte, odstavite in smetanova omaka za testenine je pripravljena! Dober tek.

Več receptov in nasvetov za uravnoteženo življenje poiščite v rubriki FITfoodie.
Promocijsko gradivo