Kar naredite zjutraj, odloča o tem, kako produktiven bo vaš dan (ga začnete pravilno?)

Kar naredite zjutraj, odloča o tem, kako produktiven bo vaš dan (ga začnete pravilno?) (foto: profimedia) profimedia
15. 2. 2021

Ste bili danes neproduktivni? Morda ste pozabili na katero od naslednjih stvari, ki odloča o poteku dneva. 

Neproduktivni dnevi so znak, da je šlo zjutraj nekaj narobe. Morda so vaša jutra medla, ker se ne morete prebuditi in spite do zadnje minute, potem pa hitite in se skozi vrata odpravite popolnoma zmedeni. Ko boste začeli uživati v jutrih, bo drugače potekal tudi vaš dan - pripravljeni boste na naloge, ki vas čakajo in se z bistrimi mislimi lotevali izzivov. Zaradi večje organizacije boste bolj

Poglejmo, kaj ne sme manjkati v vaših jutrih:

  • Jutrišnji dan načrtujte že prejšnji večer

Ni pomembno samo tisto, kar storite vsako jutro, temveč tudi tisto, kar storite prejšnji večer. Metoda, s katero boste začrtali svoj dan, ni pomembna: naredite seznam opravil, pišite na koledar, preglejte rokovnik ... Tako boste zmanjšali čas odlašanja, vaše misli pa bodo jasnejše. Poleg tega boste prisiljeni v razmislek o prioritetah. Lahko ste prilagodljivi; dokler boste stvari, ki so vam pomembne, opravili, se bo vaša produktivnost izjemno povečala.

  • Meditirajte, da boste jasneje razmišljali

Pomembno je, na kaj se osredotočate. Kadar so vaše misli povsem razpršene, ne boste vedeli, česa se morate lotiti. Meditacija je odličen način, da razjasnite svoje misli in se osredotočite. Dovolj je že 20 minut, da boste zaznali pozitivne učinke.

Kako lahko meditiramo? Sledite dvema preprostima korakoma:

1) Osredotočite se na nekaj, kar vas pomirja. To je lahko dihanje, zvok (»om«), pozitivna beseda (npr. »sprostitev« ali »mir«) oziroma fraza (npr. »sproščen/a sem«) ali predmet (npr. sveča)

2) Odmislite vse ostalo in se sprostite. Če se s težavo osredotočate, naj vas to ne skrbi. Ko boste z mislimi odplavali, globoko vdihnite in pozornost spet preusmerite na tisto, na kar ste se osredotočali.

  • Intenzivna fizična aktivnost

Raziskave so pokazale, da telesna vadba ne krepi le telesa, temveč tudi um. Ni pomembno, ali se odpravite v fitnes ali na hiter sprehod, le da se boste premaknili. Telesna vadba dokazano zmanjšuje napetost, stres in depresijo. Vse oblike vadbe vam bodo pomagale, aerobna vadba pa je zjutraj najboljša tako za telo kot za um.

  • Oprhajte se s hladno vodo

Zakaj? 

Ker hladna voda vzpostavlja fizično in psihično zdravje. Če boste to redno počeli, boste s tem vzpodbudili trajne pozitivne spremembe v svojem imunskem in limfnem sistemu ter pri prekrvavitvi in prebavi – vse to pa bo izboljšalo kvaliteto vašega življenja. Zjutraj se torej splača stisniti zobe in stopiti pod hladno (kratko) prho. 

  • Poslušajte oziroma berite vzpodbudna besedila

Če bi radi bili produktivni in uspešni, se morate nenehno učiti. Za najuspešnejše ljudi na svetu je značilno, da nenehno berejo.

Če si boste vsako jutro vzeli čas ter vsaj 15 minut brali o vzpodbudnih in poučnih stvareh, boste sčasoma prebrali na stotine knjig. Na svet boste posledično začeli gledati bolj modro in drugače. Branje tudi sprošča, zato se boste v nov dan odpravili mirni. Verjemite, da se splača zvečer v posteljo oditi malce prej in si zjutraj vzeti čas za to aktivnost. 

  • Pretehtajte svojo življenjsko vizijo

Zapišite svoje cilje – tako kratkoročne kot dolgoročne. Če si boste vsak dan vzeli par minut in jih prebrali, boste osmislili svoje življenje in se prepričali, ali ste na pravi poti. Vsak dan bo tako dobil svoj namen. Če se boste držali preprostega vzorca, boste lahko dosegli vse svoje cilje, ne glede na to, kako daljnosežni so.