6 odličnih vadb za vse, ki raje trenirate sami

6 odličnih vadb za vse, ki raje trenirate sami (foto: Shutterstock) Shutterstock
17. 6. 2017

Večina ljudi se rada druži na rekreaciji, introvertirani ljudje pa raje treniramo sami. Ni tako težko in na koncu verjetno naredimo celo več od tistih, ki izgubljajo energijo za klepetanje. Poglejmo, kateri športi so popolni za introvertirane ljudi.

So ljudje, ki dneva ne morejo preživeti brez družbe ali vsaj enega daljšega telefonskega klica. Druženje preprosto obožujejo. In smo ljudje, ki smo bolj zaprti vase, z omejeno energijo, ki jo porabljamo le za najljubše osebe. In predvsem pogosto napačno razumljeni.

Ne, biti introvertiran ni enako biti egoističen. Introvertirani le potrebujemo mir in čas za razmišljanje, svoj prostor, veliko prostora zase, če smo čisto iskreni (sicer se mnogi srečamo tudi s kakšnim paničnim napadom) in predvsem čas, da se prilagodimo spremembi.

Kot introvert sem pred leti prenehala obiskovati fitnes. Prebijanje med prepotenimi telesi, »boj« za vadbene naprave in številni, ki so (zaradi ne vem kakšnega razloga že) čutili potrebo po tem, da mi podajo nasvet ali dva o tem, kako je treba trenirati in me potem vestno spremljali … Ne hvala. Tisti, ki ste že imeli kdaj to nesrečo in ostali sami zaprti v dvigalu - občutek je bil zelo podoben.

Zato sem začela trenirati doma. Najprej z lastno težo, kasneje sem domačo telovadnico opremila z nekaj najosnovnejšii utežmi in vrečo za boks. K temu pa sem vključila še hojo in tek. In neizmerno uživala v sem, kar sem počela. Pet do šestkrat na teden.

Toda občasno si vseeno postavim tudi kakšen izziv (za katerega si seveda vzamem čas) in preizkusim novo vadbo. Morda bo katera odgovarjala tudi vam.

Plavanje

Plavanje je odličen šport. Lahko si svobodno organizirate trening, če imate srečo in se lahko na bazen odpravite, ko je najmanj gneče, pa sploh odlično. In ko enkrat skočite v vodo ... Voda pusti mislim, da gredo svojo pot, in zelo težko nas kdo ogovarja. Medtem pa vi natrenirate celotno telo.

Intervalni trening

Občasno je dobro dvigniti srčni utrip. Za to so odlični intervalni treningi, ki jih lahko izvajate pravzaprav kjerkoli. Prav tako so super za hitrejše izboljšanje forme in povečanje hitrosti.

Veslanje

Vseeno je, ali veslate na prostem, na reki ali jezeru, pozimi pa tudi na veslaču v fitnesu, veslanje je vedno odličen solo šport. Veslanje na vodi je lahko zelo pomirjujoče, slišijo se samo udarci vesel po vodni gladini in ptičje petje. Užitek je res popoln!

Joga

To pa že ni za tiste, ki so radi sami, boste rekli. No, resnica je takšna: težko boste našli pravega zaprtega človeka, ki ne mara joge. Mirno okolje brez glasbe in govorjenja človeku ponudi priložnost, da se potopi vase in v svoje misli.

Morda pred skokom na uro joge vseeno preverite, ali gre za vadbo v manjših skupinah in kako deluje sam joga center. Če delujejo po principu, večja masa ljudi, boljše, verjetno ne bo za vas.

Pilates

S pilatesom je podobno kot z jogo. Osredotočeni na dihanje in delovanje vsake mišice posebej, svobodni, sproščeni in z jasno glavo. Introvertiranec na pilatesu tudi v skupini najde svoj mirni prostor.

Trening z osebnim trenerjem

Trening ena na ena je ponavadi tako intenziven, da ni časa za veliko komunikacije in druženja. Zelo pomembno pa je, da človek najde trenerja, ki mu popolnoma ustreza, in seveda takega, ki ve, kaj dela. Le z dobrim treningom in napredkom lahko vsak ostane motiviran za redno treniranje.

Če pa imate vseeno raje družbo ali pa se želite preizkusiti v čem novem, pripročamo:

Značke: fitnes trening