7 znakov, da vaša vadbena rutina deluje (čeprav morda ne vidite sprememb)

7 znakov, da vaša vadbena rutina deluje (čeprav morda ne vidite sprememb) (foto: Profimedia) Profimedia
28. 10. 2021

Škoda bi bilo, da bi obupali samo zato, ker v ogledalu (še) niste opazili sprememb.

Izguba teže je le ena od sprememb, pogosto se zgodi zadnja in zahteva tudi spremembe v prehrani in številnih navad – zato ocenjevanje učinkovitosti vadbe zgolj na podlagi estetskih sprememb ni dobra ideja.

Hitro lahko obupate. In škoda bi bilo. Ker ima gibanje še toliko drugih prednosti.

Tu je 7 znakov, da vaša redna vadba že prinaša fantastične rezultate:

1. Lažje obvladujete stresne situacije

Vadba je ena boljših metod za lajšanje stresa. Vadba znižuje raven stresnih hormonov, kot sta adrenalin in kortizol, pišejo na strani health.harvard.edu. Ter spodbuja sproščanje endorfinov, ki dvignejo razpoloženje. Endorfini poskrbijo tudi za občutek optimizma.

2. Vaši odnosi so boljši

Optimizem in dobro razpoloženje bodo zagotovo opazili tudi ljudje, ki vas obkrožajo. Vaša interakcija se bo močno izboljšala. Pa tudi vadba sama je odlična priložnost za druženje in povezovanje z ljudmi, s katerimi imate morda skupen cilj.

3. Bolje spite

Če bolje spite, lahko pripišete nekaj zaslug tudi svoji redni vadbi. Eden od razlogov je povezan tudi s prvo točko, saj je pri veliko posameznikih prav stres in izčrpanost razlog za nespečnost.

4. Močnejši ste

Lažje prinesete polno vrečo iz trgovine, lažje se povzpnete po stopnicah, lažje prestavljate stvari po stanovanju … Vsakodnevna opravila vas ne bodo več tako utrudila in počutili se boste, da lahko premikate meje svojih dosežkov.

5. Vaše zdravje je boljše

Redna telesna aktivnost prinaša številne prednosti za zdravje in splošno počutje. Z redno vadbo se zmanjša tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, diabetesa, za povišanje holesterola v krvi in celo nekaterih vrst raka. Redna vadba prav tako pomaga znižati previsok krvni tlak, pomaga pri artritisu in poskrbi za močne kosti.

6. Veselite se treninga

Kar pomeni, da ste napredovali tako telesno kot psihično. To pomeni tudi, da ste našli nekaj, kar vam je resnično všeč – in zato so tudi drugi uspehi so zagotovljeni.

7. Lažje določate prioritete

Če najdete čas za stvari, kot je vadba, boste znali bolje organizirati tudi druge pomembne stvari v življenju – denimo priprava zdravih obrokov, znali boste čas nameniti samo sebi in morda začeli z osebnim projektov, o katerem sanjate že nekaj časa.

Preverite še: