Ja tudi TO štejemo kot vadbo! (za vse generacije in samo 1 pripomoček, ki ga že imate)

Ja tudi TO štejemo kot vadbo! (za vse generacije in samo 1 pripomoček, ki ga že imate) (foto: profimedia) profimedia
26. 2. 2021

Namig: potrebujete samo glasbo. Že veste, o čem govorimo?

Ja, tudi ples štejemo kot pravo vadbo, včasih celo intenzivnejšo od tiste v fitnesu. Če bi plesali redno vsak teden, bi vam bilo telo zelo hvaležno, poleg tega bi ostali fit. Priporočamo sicer, da poleg plesa izvajate še katero drugo vadbo, v nasprotnem primeru pa plešite vsaj 30 minut v kosu.

In kaj boste imeli od tega?

Fleksibilnost 

Leta, pomanjkanje gibanja, veliko sedenja in podobno lahko vodi v slabšo fleksibilnost, bolečine in včasih celo poškodbe. Ples vam lahko pri tem pomaga.

Opravljena je bila tudi zanimiva raziskava iz leta 2003, ko so mladi tekači na smučeh na treningih veliko plesali. Ples je dobro vplival na mobilnost sklepov, fleksibilnost mišic, hitrost in agilnost. Torej lahko rečemo, da bo ta vadba rešila tudi vašo zasedeno zadnjico in negibljive boke. 

Ravnotežje

Četudi nimate težav s hojo in kolesarjenjem, je urjenje v ravnotežju vedno na mestu, saj pomaga izboljšati rezultate pri vseh vadbah, ker se lahko namesto na lovljenje ravnotežja osredotočimo na izvajanje vaj. 

Še posebej dobra novica pa je to za vse starejše, ki jih je ravnotežje pričelo delati preglavice. Ne pozabite, ples je vadba za vse generacije! Raziskava iz leta 2006 zaključuje, da ples lahko vpliva na boljše ravnotežje in stabilnejšo hojo pri starostnikih. 

Dobro za srce

Ko ples vzamete resno, se boste po tem počutili kot po običajni telovadbi: prepotenost, zadihanost, sveža energija in seveda povišan srčni utrip. Redno gibanje pa, kot vemo, dobro dene našemu srcu. 

V eni od raziskav so celo povezali intenzivnejši ples z zmanjšanim tveganjem za srčnožilne bolezni. 

Vzdrževanje teže 

Ne telovadimo samo zato, da bi izgubili težo, ampak tudi da bi obdržali trenutno stanje in ostali fit, kajne? In da bi se odlično počutili. Potrebujete še kakšen razlog več, da dnevno sobo spremenite v plesišče?

No, v rokavu jih imamo še nekaj ...

Intenzivnost določate sami

Ni priporočljivo, da vedno izvajate visoko intenzivne vadbe, zato je dobro, da prilagajte tudi ples. Kadar vam pašejo počasnejši ritmi, plešite nanje, drugič pa se zavrtite hitreje. Ples in glasba se prilagodita vašemu razpoloženju, zato ni razloga, da ne bi plesali tudi na slab dan. 

Boljše delovanje možganov

Kadar se težko osredotočite, imate možgansko meglo ali morate urediti razburkane misli ... zaplešite! Z rednim plesom krepite zmožnost pomnenja in učenja, spomin in delovanje možganov nasploh. 

Močne kosti

Še en razlog, da se plesa lotita tudi vaša dedek in babica. Pri plesu gre za prenašanje teže, kar je za odlično, ko želimo okrepiti kosti. Določene oblike plesa lahko pomagajo ohraniti ali celo okrepiti trdnost kosti. 

Smo vas navdušili? 

Prižgite glasbo in preizkusite dve plesno navdihnjeni vadbi: