Fitnes – način življenja!

Fitnes – način življenja! (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
6. 11. 2013 Vir: Lisa

Premalo energije, utrujenost, pomanjkanje koncentracije, pešanje vida, padec storilnosti in motivacije, manjša samopodoba/samozavest, kronične bolečine, poškodbe, deformacije ter bolezni, bolniški stalež in prezgodnja upokojitev ...

Vse to so lahko posledice nezdravega načina življenja oziroma nezdravih delovnih navad, ki jih narekuje tempo današnjega časa.

Nasprotno pa ljudje, ki so fit, nimajo le dovolj energije za vsakodnevna opravila, ampak se tudi lažje vključujejo v vsakodnevne aktivnosti, tako doma kot na delovnem mestu.

Fitnes ni le dvigovanje uteži!

Do nedavnega so številni povezovali fitnes le z dvigovanjem uteži oziroma z bodibildingom, danes pa ima beseda fitnes veliko širši pomen.

V osnovi izvira iz angleškega izraza 'to be fit', kar v prevodu pomeni, 'biti v dobri fizični kondiciji, biti dobrega zdravja oziroma biti pripravljen!'

Z redno telesno aktivnostjo, uravnoteženo prehrano ter zdravim odnosom do našega telesa (in tudi duha!) skrbimo, da telo lažje prenaša napore, ki nam jih prinaša naš način življenja.

To je še posebej pomembno v današnjem času, ko smo se iz Homo sapiensa prelevili v 'Homo sedensa' in je za večino delovnih mest značilna prisiljena telesna drža v enem in istem položaju.

Tako je fitnes nuja za vse tiste, ki opravljajo pretežno sedeča dela ali pa so zaradi specifike dela prisiljeni dolge ure vztrajati v isti prisiljeni drži (frizerji, kozmetiki, maserji, telefonisti, ipd ...)

Vsi ti in tudi ljudje s preveč odvečne teže se slej ko prej srečajo z neprijetnimi občutki v vratu in hrbtenici, bolečinami ali celo poškodbami, ki vodijo v zmanjšano učinkovitost na delovnem mestu in bistveno vplivajo na kakovost življenja posameznika.

Zagrenjenost, slaba volja, zapiranje samega vase in še hujše oblike negativizma so potemtakem posledice bolečin, fizičnih in psihičnih.

Barbara Novak, profesionalna osebna trenerka z ameriško licenco AFPAA 

Priporočamo: Vaje za lajšanje bolečine v vratu in prsnem delu hrbtenice.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri