Kaj je dober trening?

3. 8. 2012

Intenzivnost treninga lahko merimo le posredno. Odvisen je tudi od razpoloženja in motivacije. Pazljivo preberite VSE spodnje trditve in kritično presodite, ali v svoj trening vlagate dovolj truda, da bi lahko pričakovali uspeh.

Vem, da sem bil telesno aktiven, ker sem po končani aktivnosti:

  1. 1.    poln energije
  2. 2.    preznojen
  3. 3.    prijetno utrujen
  4. 4.    utrujen, roke in noge so težke
  5. 5.    utrujen, občutek imam, kot da so roke in noge kuhani špageti
  6. 6.    utrujen, roke in noge me ne ubogajo, tresejo se, mišice pa pečejo
  7. 7.    čisto izčrpan, gre mi malo na bruhanje,
  8. 8.    čisto izčrpan, ne zmorem drugega kot sedeti ali ležati, piti ali jesti mi ne paše, ker bi v hipu bruhal
  9. 9.    popolnoma izčrpan, težko artikuliram besede, trese me od mraza in glasovi okoli mene so oddaljeni, vidim megleno sliko. Bruhal sem najmanj dvakrat, nisem prepričan, ali mi tudi ni malo ušlo v hlače
  10. 10.    popolnoma izčrpan in se ne zavedam okolice.

Bruhati po treningu res ni zabavno in tega od vas nihče ne pričakuje. Vendar če niste vsaj enkrat dosegli vsaj tistega šestega ali sedmega nivoja, potem res še niste izkusili pravega treninga. Trening mora biti aeroben in krepilen.

Posebej naporen je, če je sestavljen predvsem iz kompleksnih vaj. Ko aktiviramo več mišične mase naenkrat, motorični center dobi večji stimulu, ta pa nato pošlje komando preostalim centrom v telesu, ki so zadolženi za rast mišic, moči in metabolizma. Tako je tudi napredek najhitrejši. Ne verjamete? Potem vas povabim na svoj SOS trening.

Mito Šinkovec