Kvartet umazanih

Kvartet umazanih (foto: Aleksander Štokelj) Aleksander Štokelj
26. 7. 2007

Čeprav se tole bere že skoraj kot s številom tri deljena različica filmske ekipe Umazanih dvanajst, vam zagotavljamo, da so dedci, katerih zgodbi boste lahko spet prisluhnili na naslednjih straneh, trpeli, kot trpijo hollywoodske zvezde takrat, ko jim grozi z milijoni podprta velika vloga v naslednji veliki uspešnici. Treninge so šteli v dnevih, ne urah, preložene, potisnjene in konzumirane kilograme pa v centih, kaj centih, tonah! Nekaj manj je bilo tistih pridobljenih ali izgubljenih, odvisno od želja ob začetku akcije, pa vseeno dovolj, da se po novem lahko pred vami pokažejo povsem spremenjeni.

MH Fitnes izziv, ki je že četrto sezono za­po­red pred dejstvo postavil slovenske mo­š­­ke, je preizkus vzdržljivosti in osre­do­to­­če­nosti na cilj. Od izbrancev nismo zahtevali le fizične navzočnosti na treningih, ampak predvsem psihično. Tudi tokrat smo iz mno­­­žice prijavljenih izluščili četve­rico, ki je us­trezala predvsem enemu meri­lu: v njih je tičala velika želja po spremembi življenjskega sloga. Rezul­ta­­ti so tu, vidni, dobri, osupljivi! Predvsem pa kažejo na eno stvar, ki je nikakor ne moremo nehati poudarjati: dobra telesna pripravljenost je pogoj za zdravo in, ne boste verjeli, tudi uspešno življenje. To vam v vsakem trenut­ku lahko potrdijo tudi naši zmagovalci!

Za izzivalci je reci in piši 155 dni akci­je, na vsakega vadečega vsaj 120 treningov in vsaj 850 obrokov, kronična utrujenost, bolezni, stare in nove poškodbe, izgu­ba motivacije in še bi lahko naštevali. Ime­­li so vzpone, tudi padce, toda niso obupali in danes vam lahko z zanosom v očeh (zdaj, ko je vsega konec, bi zlahka potočili tudi kakšno solzo) razkrivamo vse štiri zmago­valce (izbrali smo jih med 108 prijavljenimi kandidati), ki so se pod budnim očesom trenerske ekipe fitnes centra Konex pet debelih mesecev brezplačno potili in uživali v prehranskih dodatkih pokrovitelja Maxximum ter v športni opremi, ki jo je radodarno prispevalo podjetje Hervis.

Jure Maučec

Podjetnik, študent organizacije in managementa.

Šport: rekreativni nogomet, občasno kolesarjenje.

Prej: Želim si spremembe telesnega videza, boljšo kondicijo.

Življenjski izziv

“K akciji sem pristopil z različnimi občutki. Že prej sem se rekreativno ukvarjal s športom, pa tudi fitnes mi ni bil povsem tuj. Že večkrat sem se poskušal znebiti odvečne maš­­čobe, ki sem jo pridobil z neustreznim življenjem in prehranjevanjem. Poleg tega pa sem si želel tudi nekoliko boljše aerobne pripravljenosti, da me ne bi uničil že vsak klanec, ki bi mi po naključju prekrižal na pot. Skratka, že dolgo sem si želel spremeniti način življenja in priložnost, da se tega lotim pod strokovnim vodstvom, se mi je zdela odlična.

To, kar sem zdaj dosegel, se mi zdi naravnost noro. Rezultati so vidni predvsem pri videzu, zaradi česar imam velike težave z garderobo, očitno pa sem napredoval tudi kondicijsko, saj se zdaj večkrat spravim tudi na kakšne težje (beri strmejše) kolesarske ali tekaške proge. Izginilo je tisto meni tako znano neukrotljivo sopenje. Mislim, da sem lahko z doseženim zelo zadovoljen, zato se moram zahvaliti ekipi MH za ponujeno pri­lož­nost. Seveda pri tem ne smem pozabiti na delo profesionalne ekipe trenerjev, brez katerih rezultati ne bi bili tako dobri. ”

Prihodnost dobre forme

“V zadnjih šestih mesecih sem se bil (po last­­ni izbiri) prisiljen odreči marsičemu in ne­umno bi bilo, da bi pridobljeno zapravil. Pričakovanja glede prihodnosti so jasna, pred mano je začetek novega, predvsem bolj športno obarvanega življenja, saj sem se med akcijo veliko naučil. Redno obiskova­­­­­­n­je fitnesa ni več vprašljivo, vzdrževati pa na­meravam tudi prehranjevanje. ”

Prehrana prej

1. pica z domačo suho salamo

2. pleskavica s kajmakom

3.sirov ali mesni burek

Prehrana zdaj

1. pica s pol manj sira in tunino

2. puranja pleskavica

3. doma pripravljen burek s skuto

Prehranski dodatki

1. Maxxwhey – beljakovinski dodatek za obnovo in gradnjo mišic

2. Maxximum fatburner – dodatek, ki pri­pomore k boljšemu izgorevanju maščobe

Bojan Gruden

Podčastnik v generalštabu Slovenske vojske, oče dveh otrok

Šport: rekreativna košarka, priložnostni tenis

Prej: “Poklicno sem obkrožen z nekaj vrhunsko pripravljenimi ljudmi, zato si želim biti fit”

Življenjski izziv

“30. decembra 2006 sem prejel obvestilo, da sem eden od izbranih kandidatov. Po začet­nem navdušenju sem začel premišljevati o tem, kakšne obveznosti mi bo sodelovanje v akciji prineslo, saj sem se zavedal, da uskla­ditev vseh nalog ne bo lahka. Na akcijo sem se prijavil, da bi izgubil čim več odvečnih ki­logramov in jih zamenjal za kakšno mišico. Po pogovoru s trenerji sem pričakoval težke treninge, pomoč ter spodbudo, in to sem tudi dobil. Z njihovo pomočjo in trdno voljo so se kilogrami v preteklih petih mesecih še kar uspešno topili in tudi kakšna bolečina se je pojavila v mišicah. Na začetku sem dvo­­mil, da bom to zmogel. Res nisem dosegel cilja, vendar smo vsi z rezul­­­­tatom zadovoljni.

Izgubil sem 25 kilogramov, 13 odstotkov telesne maščobe in počutim se odlično. Zdrav­­niški izvidi so se izboljšali, znižali so se mi holesterol, trigliceridi, krvni pritisk in imam boljšo kondicijo ter več energije. Znanci me po končani akciji komaj prepoznajo. Zame­njati sem moral večino garderobe, saj zdaj nosim tri številke manjša oblačila. S tem sem zelo zadovoljen, saj sem se rešil večne težave, kje kupiti dovolj velike hlače. Zdaj nakup nove garderobe ni več muka, ampak užitek. ”

Prihodnost dobre forme

“Zavedam se, da je pred mano najtežji del izziva. Akcija se je uspešno končala in z re­zul­­tati sem izredno zadovoljen. Zdrav na­­čin življenja bom nadaljeval, saj ne želim pridobiti niti kilograma. Potrudil se bom in raje izgubil še kakšnega, ki mi ga zaradi kratkega časa ni uspelo izgubiti med akcijo”

Prehrana prej

1. jutro brez zajtrka

2. različne sladkarije

3. gazirane sladke pijače

4. preveč sadja

Prehrana zdaj

1. obvezni jutranji kosmiči

2. beljakovinski napitek z ledom

3. voda, zeleni čaj

4. sadje z nižjim glikemičnim indeksom

Prehranski dodatki

1. Optibol – beljakovinski dodatek za obnovo in gradnjo mišic

2. Termodrink – dodatek v tekočini za boljše izgorevanje maščob

Simon Bizjak

Direktor nepremičninske agencije, oče dveh otrok

Šport: bivši profesionalni kolesar

Prej: “Želim si večje in bolj mišičasto telo. ”

Življenjski izziv

“Pred začetkom akcije sem pričakoval predvsem dvoje. Prvič, da bi dosegel rezulta­te (beri mišice), s katerimi bomo zadovoljni vsi – trenerska ekipa, moja punca in jaz, kar je bilo ob dosežkih udeležencev preteklih ak­cij vsekakor upravičeno. Drugič, da bo težko or­ganizirati moje krepko prezasedeno življe­nje tako, da bi uskladil vse treninge s službe­ni­mi in zasebnimi obveznostmi.

Oboje se je uresničilo, še več – moja priča­ko­vanja so presežena. Rezultati so bili prese­netljivi, saj sem samo v prvih dveh mesecih pridobil več kot 10 kilogramov (vmes sem bil teden dni bolan). Oblačila so mi postala pretesna, Tina pa je ugotovila, da me ne mo­re več objeti. Očitno so bili mišični rezultati pozitivno presenečenje. Na žalost pa je bilo tudi nekaj negativnih strani, usklajevati na­porne treninge in disciplinirano prehranjevanje s službenimi obveznostmi in z zasebnim življenjem je bilo namreč precej teže, kot sem pričakoval. Ker sem s to akcijo preizkušal tudi svojo disciplino, sem zaradi tre­nin­ga in rezultatov večkrat zapostavil podjetje in punco Tino. Njej se moram zahvaliti za izredno podporo in pomoč, brez katerih bi bila moja discipliniranost brez pomena. ”

Prihodnost dobre forme

“Ne glede na dobre dosežke, se mi zdi, da bo še večji dosežek vzdrževati pridobljene mišice, saj tudi poslovno in družinsko življenje zahtevata disciplino in odrekanje. Vsekakor se bom moral v bližnji prihodnosti bolj posvetiti tudi čemu drugemu, ne samo treningu, obenem pa seveda ne želim izgubiti tega, za kar sem garal minulih pet mesecev. Skrat­­ka, potreben bo kompromis, ki bo tak­­šen, da bo vsem ustrezal, in to bo pravi dosežek. ”

Prehrana prej

1. sendviči, včasih hamburger

2. premalo obrokov

3. sladoled ali torta

Prehrana zdaj

1. meso, ribe, jajca, skuta, testenine in zelenjava

2. 6 do 7 obrokov na dan

3. ohlajen proteinski napitek

Prehranski dodatki

1. Maxxwhey – beljakovinski dodatek za obnovo in gradnjo mišic

2. Maltomaxx – kompleksni ogljikovi hidrati za energijo in boljšo regeneracijo

3. Maxximum pure creatine – dodatek za pridobivanje moči in mišične mase

Simon Usnik

Samostojni podjetnik, oče treh otrok

Šport: fitnes, hokej

Prej:“Enkrat v življenju želim na svojem trebuhu videti 'šesterčke'. ”

Življenjski izziv

“Kot ljubitelj športa in drugih aktivnosti sem v akciji MH Fitnes izziv 2007 videl priložnost, da na zdrav način in pod strokovnim vodstvom izgubim odvečno maščobo, hkrati pa pridobim še nekaj mišične mase, kar si želim že vse življenje.

Izziv mi je povsem spremenil življenje. Vsak dan sem bil izpostavljen neštetim skuš­­njavam, s katerimi sem se moral spopadati z novim načinom prehrane in vadbe. Postal sem discipliniran in vztrajen, zato so bili rezultati kmalu vidni. Pridobil sem zadovoljivo mišično maso ter občutno izboljšal telesno kondicijo. Moja kategorija se mi zdi še posebno težka, ves čas se je treba truditi izgubiti čim večji odstotek maščobe, hkrati pa obdržati mišično maso. Obroki hrane so količinsko manjši. Sestava obroka je spremenjena tako, da je vnos ogljikovih hidratov minimalen, zato se pojavljata lakota in izguba moči v nasprotju z začetkom akcije (pridobivanje mišične mase), ko je bilo hrane v izobilju. ”

Prihodnost dobre forme

“Spoznal sem, da je za dobro počutje, vzdržljivo in lepo oblikovano telo treba spremeniti življenjski slog in razmišljanje. Hkrati pa zahteva veliko odrekanja, discipline in volje, predvsem pa doslednega upoštevanja trenerjevih navodil, zato sem se odločil, da bom podoben življenjski slog nadaljeval tudi v prihodnosti. ”

Simon si je prav tako kot prvi udeleženec MH Fitnes izziva 2007 doslej prislužil objavo na naslovnici revije Men’s Health. Krasil bo njeno septembrsko obličje.

Prehrana prej

1. jajca s slanino, bel kruh

2. svinjska rebra, pražen krompir

3. biftek v gobovi omaki, pražen krompir

Prehrana zdaj

1. ovseni kosmiči z beljakovinskim prahom, mleko

2. piščančji file, zelenjava, solata

3. tuna v lastnem soku, paradižnik

Prehranski dodatki

1. Maxxwhey – beljakovinski dodatek za obnovo in gradnjo mišic

2. Maxxglutamine – aminokislinski dodatek, ki pozitivno vpliva na imunski sistem

ter gradnjo mišične mase

Franci Jaklič, Rudolf Skok