26 načinov, kako ostati motiviran za redno vadbo in zdrav življenjski slog

26 načinov, kako ostati motiviran za redno vadbo in zdrav življenjski slog (foto: Profimedia) Profimedia
8. 8. 2021

Se jezite nase, ker ste si že tolikokrat rekli, da boste začeli redno telovadili, a potem nikoli vztrajali pri načrtu? Morda pa vam pomaga katera od spodaj naštetih idej, ki jih morate le še testirati in preveriti, ali vam odgovarjajo.

1. V nedeljo: naredite natančen načrt vadbe za cel teden. Izognili se boste tistim, 'kaj pa, če bi šel/šla raje jutri popoldne'. Študija je prav tako pokazala, da tisti, ki vadbo načrtujejo in si to tudi zapišejo, dlje časa ohranijo motivacijo.

2. Če lahko, vadbo načrtujte zjutraj, tako se lahko spopadete z morebitnimi večernimi ovirami, ne da bi vam to vzbudilo slabo vest, ker ste izpustili trening.

3. Ali pa vadbo načrtujte vedno ob isti uri. Čez teden ali dva bo postala že navada.

4. Če tečete ali telovadite zunaj, pripravite dodaten načrt za primere, ko vreme ne bo primerno.

5. Vadbo načrtujte tako kot vsak drug pomemben sestanek.

6. Vnaprej plačajte uro vadbe, pa naj bo to z osebnim trenerjem ali preko spleta.

7. Vedno izberite vadbo, v kateri boste v uživali, in ne tiste, ki je popularna. Morda je prav to razlog, zakaj ne vztrajate – vadba na koncu postane breme.

8. Če fitnes center ne pride v poštev, teka pa ne marate, je hoja prav tako odlična vadba. Preizkusite se v hitri hoji in v hoji v hrib.

9. Uporabljajte pedometer. Če šele začenjajte ali je že dolgo, kar ste bili resno aktivni, naj bo vaš prvi cilj nekaj tisoč korakov na dan in štetje korakov bo odlična motivacija.

10. Vse, kar potrebujete za vadbo, pripravite dan oziroma večer prej. Vključno s prigrizkom.

11. Tudi krajša vadba je v redu – 15 minut je boljše kot nič.

12. Občasno vključite lahkotnejšo vadbo ali le nekaj razteznih vaj.

13. Pravilo petih minut. Na dneve, ko nimate prave volje, nastavite 'timer' na 5 minut in pojdite ven. Ko boste enkrat zunaj, boste zelo verjetno vadbo podaljšali.

14. Poiščite partnerja za vadbo.

15. Tudi glasba je lahko odličen motivator – pripravite čisto svež seznam pesmi za vadbo.

16. Lahko pa ste aktiven gledalec. Odličen trening naredite, če izkoristite oglase med vašo najljubšo oddajo, serijo ali filmom.

17. Določite specifične, a dosegljive cilje, ki vas bodo gnali naprej. Lahko rečete preprosto: vsak dan bom naredil/a 25 počepov. Ali pa: danes se začnem pripravljati za polmaraton.

18. Nikoli pa ne pretiravajte. Začetek bo v redu, motivacije je veliko, občutek imate, da lahko trenirate vsak dan … Koliko časa? Izgoreli boste in obupali.  

19. Zaobljube zamenjajte z izzivi. Lotite se denimo izziva s počepi.

20. Vsako opravljeno vadbo označite v koledarju. Zadovoljstvo, ko boste videli, koliko jih je že za vami, vas bo dodatno motiviralo.

21. Nagradite se. Po vsakem treningu se lahko veselite. Nagradite se z dišečo kopeljo, s toplim sladkim zajtrkom

22. Svoje treninge in izzive, pa tudi slabše dneve, ko nimate volje, delite na družbenih omrežjih. Presenečeni boste, kako vas lahko pozitivni odzivi vzpodbudijo.

23. Telovadite za dober namen. Misel, da boste s svojim dejanjem nekomu pomagali, dodatno motivira.

24. Telovadite zato, da se boste počutili dobro.

25. Telovadba je lahko tudi inspiracija. Morda boste našli novo idejo, rešili težavo, v mislih sestavili odgovor na pomembno e-sporočilo … Ja, včasih smo prav med vadbo najbolj kreativni.

26. Ne bodite prestrogi do sebe. Včasih se bo kljub vsemu zgodilo, da boste vadbo izpustili. Ne bodite prestrogi, jutri je nov dan.