3 znaki, da si vadbo (in pot do rezultata) otežujete po nepotrebnem

3 znaki, da si vadbo (in pot do rezultata) otežujete po nepotrebnem (foto: Profimedia) Profimedia
9. 8. 2021

Prepričani smo, da se spomnite, ko smo pisali, da se je treba za rezultat premakniti iz cone udobja. Da je za rezultat potrebna vztrajnost in doslednost. Tudi, ko je zares težko. Vse to drži. Vendar si lahko s tem proces tudi otežite - če počnete naslednje ...

Tu so 3 znaki, da si vadbo otežujete po nepotrebnem:

Vztrajate pri kardiu

Vaš cilj – morda želite izgubiti kakšen kilogram in okrepiti telo. Z nizko intenzivno kardio vadbo dan za dnem bo proces veliko težji, daljši, na testu bo predvsem vaša volja.

Zelo velika verjetnost je, da boste kmalu izgubili motivacijo, tako za gibanje kot za zdravo prehrano.

Če ste popolni začetnik, začnite s hojo in preizkusite z lahkotnim tekom. Kardio vadba je lahko odličen začetek. Kasneje pa vključite tudi vaje za moč in okrepite mišice ter oblikujte telo. Mišica porabi več maščobe, poraba pa se poveča tudi v mirovanju. »4,5 kg mišic v enem dnevu v mirovanju pokuri vsaj 209 kilojoulov (50 kalorij),« pravi dr. Christpher Wharton z univerze Yale.

Ne jeste dovolj

Ena najpogostejših napak pri posameznikih, ki želijo izgubiti odvečne kilograme – močno omejevanje pri prehrani in izpuščanje obrokov. Ta način razmišljanja pripelje do rezultata, ki si ga ne želite – zdravstvenih težav namreč.

S takšnim ravnanjem telesu odvzamete pomembna hranila, ki jih potrebuje za normalno delovanje. Telo je v stresu, vi pa se boste, vsak dan bolj utrujeni in posledično razdraženi, oddaljevali od rezultata.

Trik: izobraževanje o prehrani je pomembno. Učite se. Nato pa izberite način prehranjevanja, ki bo zagotovilo vašemu telesu vsa potrebna hranila (izločite le nepotrebno, denimo beli sladkor) in ga boste lahko ohranjali celo življenje.  

Nikoli nimate počitka

Ideja, da bi trenirali vsak dan, da bi hitreje dosegli rezultat, se morda sliši več kot odlična.

Res je, redna vadba je zelo pomembna. Prav tako počitek! Zato o ideji, da bi vsak dan intenzivno trenirali raje ne razmišljajte. Izgoreli boste. Spremenil se bo vaš spalni vzorec (mimogrede, kakovosten spanec je prav tako pomemben!), opazili boste padec energije, sčasoma se bo zrušil vaš imunski sistem. V tem primeru se od rezultata lahko poslovite.

Zato - trenirajte pametno, načrtujte obroke, dovolj spite, poskrbite za sproščanje …

Ideje za treninge: