8 nasvetov, da bo hujšanje uspešno

8 nasvetov, da bo hujšanje uspešno (foto: Profimedia) Profimedia
21. 11. 2018

Včeraj ste se odločili za striktno dieto, danes ste dopoldne preživeli v telovadnici in popolnoma izmučeni pojedli le polovičen obrok. Kakšna sprememba v enem dnevu! Ste prepričani, da boste v takšnem tempu lahko nadaljevali vse življenje?

Sprememb se morate lotiti počasi, če želite, da bodo postale del vašega načina življenja. Zmerno telovadite, jejte in počivajte – vse to počnite z užitkom.

Pričakovanja

Če mislite, da boste v enem tednu izgubili 5 kilogramov, se boste podali na pot razočaranja! Cilja si ne postavite previsoko, ker vam bo zmanjkalo motivacije. Na teden ne pričakujte več kot izgubo kakšnega kilograma.

Več: Kdaj je hujšanje zares uspešno?

Nisem na dieti

Besedo dieta navadno povezujemo z negativnim. Zakaj? Ker ji pripisujemo nekaj prepovedanega. Pa ni nujno tako. Na dieti je lahko tudi nekdo, ki mora povečati vnos hranil zaradi določenega zdravstvenega stanja ali športa, s katerim se ukvarja. 

Recite si, da gre samo za pozitivne spremembe. Če pa kljub vsemu beseda na vaše misli deluje negativno, je ne uporabljajte.

Nikoli dolgčas

Če boste vsak dan jedli enako hrano ali vadili na enak način, se boste kmalu naveličali. Jejte raznovrstno hrano, delajte vaje za različne mišične skupine in spreminjajte vrsto aerobne vadbe. Tako vam ne bo nikoli dolgčas.

Vnos hranil

Zmanjševanja količine obrokov in dnevno zaužitih kalorij (če je to potrebno za vaš cilj) se lotite postopoma, sicer se bo na hitro spremembo odzval vaš metabolizem, ki bo postal len, ne glede na to, koliko boste telovadili. Če redno vadite, pojejte temu primerno količino hrane.

Preberite: Razlika med prebavo in metabolizmom 

Voda

Ne pozabite na tekočino. Če ste lačni, najprej popijte kozarec vode, in če vas lakota ne mine, šele nato pojejte zdrav prigrizek. Med obroki ne podaljšujte časa, ker vas bo zgrabila volčja lakota. Raje jejte večkrat po malo.

PMS

Za boljše počutje telovadite tudi v obdobju predmenstrualnega sindroma. Zakaj? V tem času je v telesu visoka koncentracija hormonov estrogena in progesterona, ki kot vir energije jemljeta maščobe – v tem času ciklusa boste pokurili več maščobnih zalog.

Užitek za brbončice

Naučite se uživati! Za hrano si vzemite čas. Preden jo zaužijete, uživajte v njenem vonju, nato pa še v okusu, zato jo dobro prežvečite. S tem boste pojedli manj, prej boste siti.

Privoščite si pregreho

Če se boste vsakič znova prikrajšali za grižljaj priljubljene jedi, vam bo hitreje zmanjkalomotivacije. Vsake toliko časa si privoščite kakšen obrok vam najljubših jedi – naj bo to nagrada za trdo delo!