9 preprostih načinov, kako se (spet) spraviti h gibanju

9 preprostih načinov, kako se (spet) spraviti h gibanju (foto: Profimedia) Profimedia
19. 9. 2021

Kaj storiti, ko nenadoma ugotovite, da na urniku že lep čas ni več prostora za gibanje in sproščanje in da se že več kot mesec niste dobro razmigali? Sledite tem preprostim korakom.

To je življenje. Včasih skrenemo s poti – ker nam zmanjka motivacije, ker imamo nujne družinske obveznosti, smo bili odsotni, morda nam je ponagajalo zdravje ali pa smo podaljševali urnik v službi. Najprej spustimo eno vadbo, nato dve, sledi en teden … In rutina se podre.

Vprašanje – kako spet vzpostaviti to rutino? Če potrebujete dodatno motivacijo, je tu 9 preprostih načinov.

Začnite z nečim lahkim

Če nikakor ne morete zbrati dovolj energije in nimate tiste prave volje, začnite z nečim lahkim.

Če ste sicer dvigovali uteži ali izvajali HIIT trening, pa se vam zdi takšen trening ta trenutek prenaporen, pojdite na sprehod ali lahkoten tek. Morda izkoristite situacijo in se preizkusite v nečem novem, denimo v jogi.

Namenite si pet minut

Ena ura naporne vadbe? Ne, hvala!

Torej si namenite pet minut. Zavežite se temu, da boste telovadili pet minut na dan. To se ne sliši tako grozno, kajne?

Druga pozitivna stran: še opazili ne boste, kdaj ste začeli podaljševati trening.

Spomnite se, kako dobro ste se počutili po telovadbi

Namesto na to, kaj vse vas čaka, koliko časa bo trajalo, kako naporno bo …, se osredotočite na rezultat – počutje.

Z vadbo je namreč tako – lahko je zelo naporna in v tistem trenutku si morda celo mislite, ali je bilo res treba, a na koncu tisti fantastičen občutek … Torej, če peša motivacija, pomislite na to.

Vpišite v koledar

Izgovorom se izognite tako, da vadbo načrtujete vnaprej – vsako nedeljo zvečer, na primer, vzemite koledar (ali odprite aplikacijo) in na urnik uvrstite vadbo. Pomembno je, da vadbi namenite točno določen dan oz. dneve v tednu. Izberite uro, za katero veste, da vas bo težje karkoli zmotilo.

Če veste, da je velika verjetnost, da boste ostali dlje v službi, namenite vadbi čas zjutraj.

Če pa so vaša jutra že tako vedno polna obveznosti, seveda načrtujte vadbo pozno popoldne ali zvečer.

Če veste, da bo v sredo noro, načrtujte kratek trening, denimo HIIT (saj veste, boljše kot nič).

Poskusite:

Pripravite torbo

Ste se na trening vedno odpravili zjutraj, zdaj pa se nikakor ne morete spraviti iz postelje? Zvečer pripravite torbo oz. vso opremo in jo postavite poleg postelje. Nato nastavite alarm in uro oz. telefon postavite na drugi konec sobe. Tako boste mogli vstati, da bi ga izklopili. In ko boste že pokonci …

Morda pa vas vse pripravljeno prepriča, da se odpravite ven oz. naredite trening. Če hodite na treninge po službi, pa torbo postavite poleg mize.

Izberite mesečni izziv

Odličen način, kako začeti, kako se motivirati – poiščite mesečni izziv. Ker je vadba razdeljena na krajše časovne enote, ne bo občutka, da je preveč, lažje bo vztrajati.

Poiščite partnerja

V družbi je lažje in tako se boste verjetno lažje spet lotili, pa tudi držali. Pokličite prijateljico, sestro, povabite sodelavca … Tudi zabavneje je v družbi.

Veste, kdo je še odličen trening partner in pravi motivator? Preverite TUKAJ.

Ne razmišljate le o vadbi v fitnesu

Da bi postali in ostali fit in zdravi, vam ni treba v fitnes vsak dan. Pravzaprav je dobro poiskati tudi zamenjavo oziroma ustvariti repertoar različnih aktivnosti, v katerih neizmerno uživate.

En dan se odpravite na tek, za vikend na plavanje ali skočite na kolo …

To naredite zase in za nikogar drugega

Zase in za svoje zdravje. Nikoli ne telovadite za nekoga drugega. Nikoli zato, ker je vaša okolica mnenja, da bi morali zgledati drugače.

To naj bo način, kako poskrbite za svoje dobro počutje, za to, da boste močnejši … Vsakič, ko končate, pomislite, da ste pravkar zase naredili nekaj fantastičnega in praznujte.

Preberite zapis osebne trenerke: