Izziv: Lahko naredite vajo kolesar brez napak?

Izziv: Lahko naredite vajo kolesar brez napak? (foto: profimedia) profimedia
20. 11. 2021

Namesto trebušnjakov se bomo lotili malo drugačne različice vaje. Na pogled morda zgleda lahka, vendar jo skoraj vsi delamo narobe. 

Vsi, ki telovadite dokaj redno, ste se z vajo zagotovo že srečali. Pri kolesarju mora sodelovati celotno telo, zato je še posebej težko nenehno vzdrževati pravilen položaj.

Ker vedno pravimo, da štejejo samo pravilno izvedene ponovitve, smo si zadali izziv, da vajo pogledamo od blizu in jo naredimo brez napak. Bo šlo? 

Za začetek poglejmo, kako sploh izvedemo kolesarja korak za korakom. Morda se vam bo zdelo, da tako podrobnih navodil ne potrebujete, a vseeno sledite točkam: 

1. Ulezite se na hrbet in medenico potisnite ob tla. To naredite tako, da stisnete popek in napnete trebušne mišice. Pod hrbtom ne sme biti praznega prostora, medenica pa mora ves čas vaje ostati v tem položaju.

Noge pokrčite, stopala naj bodo na tleh. 

2. Roke sklenite za vratom, komolce pa čimbolj razširite in dovolite, da podpirajo glavo. 

3. Dvignite kolena tako, da je spodnji del nog vzporeden s tlemi. Dvignite lopatice od tal, zravnajte vrat in pogled usmerite v strop.

Preden greste na naslednjo točko, preverite, ali v tem položaju še vedno izpolnjujete prvi dve. 

4. Iztegnite levo nogo, z levim komolcem pa se dotaknite desnega kolena. Gib izvedite čisto počasi in bodite pozorni, da obrnete celo polovico telesa skupaj z rebri in delom trebušnih mišic, ne le komolca. 

5. Vrnite se v osnovni položaj kot pri točki 3. 

6. Ponovite gib na drugi strani. Čutiti morate premik enega dela telesa (če ga ne, delate samo s komolci, kar je narobe). 

IZZIV: Po zgornjih navodilih naredite 3 sete med 15 in 25 ponovitev (odvisno od fizične pripravljenosti). Hitrost ni pomembna. Točke prinesejo samo pravilno izvedene ponovitve. 

Najpogostejše napake

Pri kolesarju ste verjetno tudi sami že naredili katero od naslednjih napak: 

  • Hitite skozi vajo. Kot smo že omenili, boste v tem primeru verjetno delali samo s komolci in nogami, trebušnih mišic sploh ne boste čutili. Vaja prav zares ne bo imela nobenega učinka. 

  • Ko naredite veliko ponovitev, dovolite, da bočni fleksorji naredijo vse delo. Telo bi rado odpočilo trebušne mišice. Naredite manj ponovitev in pri vsaki preverite, ali sodeluje celo telo. 

  • Upogibate vrat, zato da bi se koleno in komolec lažje dotaknila. 

Preverite tudi 4 pozitivne strani treninga za moč (na katere morda ne pomislite) ali pa 6 razlogov, zakaj bi morali večkrat sami v naravo