Je pametno telovaditi po pitju alkohola?

Je pametno telovaditi po pitju alkohola? (foto: profimedia) profimedia
26. 10. 2021

Pikniki, zabave in družba prijateljev so običajno priložnosti, ko spijete tudi kaj alkohola. Je v tem primeru večerna ali jutranja vadba še vedno dobra izbira?

Ste vedeli, da na zabavi, kjer pijemo alkohol in sladke pijače, lahko vnesemo v telo enako energijsko vrednost, kot je naš priporočeni dnevni vnos ali še celo več? Tudi uživanje priporočljivih odmerkov alkohola na dolgi rok škoduje. Čeprav kozarec rdečega vina na primer povezujemo z zdravjem srca, alkoholnih pijač ne gre uživati za boljše zdravje, saj je slednje odvisno od mnogih drugih dejavnikov. Zanesljivo pa vemo, da alkohol lahko povzroči raka in druge bolezni.

Na alkohol ste lahko celo alergični, kar boste prepoznali po teh znakih:
 • rdečkasta in vroča koža 
 • izpuščaji in neenakomeren ten kože
 • oteženo dihanje
 • driska in slabost

Preden nadaljujemo, preverite, koliko pravzaprav veste o alkoholu: Test

Ko čez dan ali zvečer uživate alkohol in mu bo v nekaj urah sledila vadba, se morate torej pametno odločiti. Imamo nekaj razlogov, zakaj bi si morda morali raje privoščiti dan za počitek in trening opraviti, ko ne boste pili alkoholnih pijač. 

1. Koordinacija, ravnotežje, presoja

Začnimo z najbolj očitnim: pod vplivom alkohola ne morete dobro razmišljati, zato sprejemate tudi odločitve, ki lahko škodijo zdravju (na primer se opogumite za najtežje uteži v fitnesu). Zlahka izgubite ravnotežje in nimate najboljše koordinacije, zato tvegate poškodbe, vaje pa verjetno ne bodo imele pravega učinka, saj ne morete uskladiti gibov. 

Že ena pijača zmanjša sposobnost možganov, kaj šele vrsto pijač v enem večeru. Jutranjo in popoldansko vadbo raje izpustite, saj vaše telo še vedno ni pripravljeno na večji napor. 

2. Diuretik

Alkohol je diuretik, zato poveča potrebo po uriniranju. Če temu prištejete potenje ob vadbi in poletno vročino, boste zlahka dehidrirali že ob manjšem naporu. 

Dehidracija in utrujenost sta že sama po sebi znana posledica pitja alkohola pozno v noč, zato bo fizična aktivnost stanje le poslabšala. Poleg tega ne boste pretirano produktivni, če boste morali na vsakih nekaj minut narediti odmor za stranišče. 

3. Hitrost gibanja

Po uživanju alkohola postanete počasnejši, reakcijski čas se podaljša. Zato tudi ne smete voziti avtomobila, saj v izrednih primerih ne bi pravočasno stopili na zavoro ali drugače odreagirali. Slabša je tudi vzdržljivost, moč in vaša splošna fizična pripravljenost, zato vadba ne bo učinkovita. Opravili jo boste veliko slabše, kot bi jo sicer. 

Tudi, če menite, da ste popolnoma vredu kljub zaužitem alkoholu, se posledice lahko pokažejo šele sredi vadbe in vas upočasnijo ter spravijo v nevarnost. 

Po drugi strani pa boste že po dveh tednih brez alkohola občutili pozitivne posledice, kot so: 
 • izguba teže in centimetrov
 • boljša koncentracija
 • več energije (in manj skodelic kave)
 • čustvena stabilnost
 • lepa, hidrirana koža
 • lepši bančni račun
 • boljši spanec
 • boljše odločitve glede prehrane

Značke: alkohol vadba