Kaj storiti, ko pregorite zaradi vadbe?

Kaj storiti, ko pregorite zaradi vadbe? (foto: profimedia) profimedia
25. 2. 2018

V želji po takojšnjem napredku in preoblikovani postavi, ste zanemarili dneve za počitek in podvojili treninge. Ustavila vas je izčrpanost, ki ne dopušča, da bi nadaljevali v takšnem slogu. Kako ukrepati, ko pregorite?

Dopolnite svoje želje

Očitno ste do sedaj svoje cilje postavljali le v številkah in budno spremljali, kaj bo pokazala tehtnica. Od zdaj naprej spremljajte tudi druge dejavnike. Naj bo preverjanje teže na sporedu le vsakih nekaj mesecev. Svoj napredek merite v fizični pripravljenosti. Naj bo pomembno, kako naporen trening zdržite, kakšno razdaljo lahko pretečete v primerjavi z začetkom, kakšne vaje lahko izvajate, pa jih prej niste morali zaradi pomanjkanja gibljivosti …

Vztrajajte

Dobro fizično pripravljenost boste dosegli samo z vztrajnostjo. Z bližnjicami si boste le škodovali in izgubili zanimanje, saj rezultati ne bodo takšni, kot si želite. Tokrat začnite počasi in večkrat ponavljajte vaje, da jih boste zares osvojili. Šele nato dodajte težje in stopnjujte ponovitve. Verjetno ste pregoreli tudi zato, ker ste hoteli narediti vse naenkrat, telo pa ni dohajalo vaših želj. Počasi se daleč pride in tu je rek vredno upoštevati.

Omislite si vadbo, ki vas bo umirila

Neprestani naporni ali HIIT treningi vas bodo povsem izmučili, telo pa bo spet podleglo preveliki obremenitvi. Vsaj enkrat tedensko si privoščite vadbo, kjer boste nadzorovali tudi dihanje in se umirili. Primerna sta joga in pilates, ali pa sprehod v naravo in raztezanje. Tudi umiritev je pomembna za polnjenje baterij.

Ne podcenjujte se in ne iščite izgovorov

Pregorimo tudi zato, ker se želimo dokazati sami sebi in doseči previsoke standarde. Bolj cenite svoje dobre sposobnosti in se nehajte kriviti za tisto, česar še ne zmorete. Če se boste dovolj trudili, boste nekega dne sposobni tudi večjih naporov. Poleg tega ne iščite izgovorov, zakaj ne morete narediti treninga. Nimam časa, utrujen sem in ne zmorem tu ne pride v poštev.

Poslušajte svoje telo

Telo vam bo sporočilo, kdaj potrebuje več in manj počitka. Ko boste utrujeni bolj kot običajno ali se na vadbi ne boste izkazali dobro kot vedno, si ne očitajte. Vzemite kakšen prost dan več ali si privoščite lažji trening. Nihče vam ne bo očital, da ste danes kakšno vajo izpustili ali naredili manj ponovitev.

Ne veste, kako začeti z zdravim življenjem in ohraniti motivacijo? Pridružite se nam na predavanju Kako (nazaj) v formo - naredimo to za svoje telo, za svoje zdravje. Dotaknili se bomo prav teh tem:

  • koliko gibanja telo potrebuje,
  • kako se motivirati,
  • kako izboljšati rezultate in tudi,
  • kako gibanje vpliva na naš živčni, mišični, dihalni ... sistem,
  • koliko gibanja je še zdravo,
  • kako naš življenjski slog in stres vplivata na rezultate.


Predavanje bo 28. februarja ob 18. uri na Fakulteti za šport. Udeležba je brezplačna, zaradi omejenega števila mest pa je potrebna prijava prek obrazca, ki ga najdete na koncu članka Predavanje: Kako (nazaj) v formo