Kako podlaga, po kateri hodimo, vpliva na hujšanje

Kako podlaga, po kateri hodimo, vpliva na hujšanje (foto: Profimedia) Profimedia
19. 6. 2018

Ali ste vedeli, da podlaga, po kateri hodimo, vpliva tudi na količino porabljene energije (tj. pokurjenih kalorij)? Kolikšen ima vpliv? Številka v resnici sploh ni zanemarljiva. 

Hoja po nekaterih podlagah oz. površinah lahko porabo energije (tj. kalorij) poveča za kar 3-krat v primerjavi s hojo po, denimo, asfaltirani cesti.

Razlika med energetsko zahtevo med hojo po travi ali asfaltu je sicer zanemraljiva. Na drugi strani pa hoja in sprehod po peščeni plaži ali mivki poskrbi za 2-krat večjo porabo energije kot hoja po trdi podlagi. Mivka gibanje oteži in ustvari neravno, drsečo podlago, zaradi katere so mišice meč bolj aktivirane.

Hoja po mehkem snegu pa energijsko porabo poveča za kar 3-krat v primerjavi s hojo po cesti ali na tekalni stezi.

Kaj pa tek na prostem in tek na tekalni stezi? Razlike v porabi ni.

Torej vsi, ki želite s hojo pokuriti več maščobe, sprehodite se po peščeni plaži (pozimi pa seveda po sveže zapadlem snegu).

Jan Veleušič, kineziolog in kondicijski trener – www. sportnaklinika.si

Viri:

  • Semih, S.Y. in Feluni, T. (1998). A comparison of the endurance training responses to road and sand running in high school and college students. J Strength Cond Res, 1998; 12, 79.
  • Smolander, J. idr. (1989). Cardiorespiratory strain during walking in snow with boots of differing weights. Ergonomics, 1989; 32, 319.

Preberite še ta odličen članek: Biggest Loser - Kaj se s tekmovalci zgodi po koncu oddaje in zakaj ni primerna

In preverite, kaj se lahko zgodi, če po zelo intenzivnem treningu pijete vodo! 

Poskusite tudi: Trening hoje za močne noge in čvrsto zadnjico