Kako zastaviti dosegljive športne cilje?

Kako zastaviti dosegljive športne cilje? (foto: profimedia) profimedia
27. 12. 2018

Pretekel bom maraton, dosegla bom olimpijsko normo, treniral bom vsak dan … In drugi cilji, ki jih želite doseči, pa morda niso povsem realni.

Leto je naokoli in morda si želite zastaviti nove športne cilje, ki vas bodo spodbudili h gibanju in skrbeli za vaše zdravje. Odlična izbira, vendar dobro premislite, preden jih zapišete. Jih boste zares lahko dosegli v enem letu ali je to daljši projekt?

Začnite z analiziranjem preteklega leta. Vprašajte se:
  • Kaj vse sem dosegel v preteklem letu?

  • Ali so bili rezultati v skladu s pričakovanji?

  • Sem bil večkrat razočaran, ali sem dosegal cilje, ki sem si jih zastavil?

  • Sem se udeležil športne prireditve?

  • Sem preizkusil novo vadbo?

  • Kje sem lahko še boljši?

Odgovore si zabeležite in ugotovite, kje se nahajate v tem trenutku. Morda ste si že v preteklosti zastavljali previsoke cilje, zato jih sedaj lahko odkljukate le peščico. Ugotovili boste tudi, kje imate prostor za izboljšanje in česa še niste preizkusili, pa bi morda lahko v prihodnjem letu. To je tudi čas, ko lahko proslavite majhne in velike zmage, pazite le, da z nagrado ne boste spodkopali napredka.

V naslednjem koraku si zastavite nove cilje, za katere si boste prizadevali v novem letu. Morda so vaši dosežki spodbudili nove želje po boljših rezultatih, ali pa ste dobili popolnoma novo idejo, ki jo želite uresničiti. Vse zapišite v svoj koledar ali rokovnik. To bo spodbuda za dni, ko se vam ne bo ljubilo v telovadnico in se boste morali opomniti, zakaj pravzaprav počnete vse to. Upoštevajte tudi zgornja načela in stremite k dosegljivim stvarem, vendar naj vam bodo v izziv. Da boste vse tudi zares uresničili, že sedaj pripravite načrt, kako vam bo to uspelo. Če se pripravljate na maraton, naredite načrt treningov, tako da boste vključili tek in vaje za moč ter postopoma povečevali razdaljo. Tisti, ki bi radi shujšali, že kar takoj pobrskajte za dietami in se pogovorite z zdravnikom. Predvidite, kako bo izgledal vaš teden, torej kdaj bo čas za vadbo in kaj boste dali na krožnik.

Nazadnje poskrbite za okolje, ki mora biti spodbudno, da boste ves čas ustvarjali zdrave navade in ohranili motivacijo čez celo leto. Lahko poiščete prijatelja za trening, pospravite kuhinjo in prigrizke nadomestite z oreščki ter sadjem, se obdate z družino in bližnjimi, ki vas bodo spodbujali, si na steno nalepite spodbudne misli … To boste potrebovali predvsem v slabih dneh, ko vam bo spodletelo in se boste morali pobrati ter nadaljevati.

Preverite tudi: