Katerih življenjskih lekcij vas nauči trening za moč?

Katerih življenjskih lekcij vas nauči trening za moč? (foto: profimedia) profimedia
24. 1. 2019

Ko izbiramo vrsto vadbe, vedno gledamo na to, kako nam bo koristila in ali nas bo pripeljala bližje k športnim ciljem. Ne spreglejte pa tudi lekcij o življenju, ki se jih lahko naučite z vadbo za moč.

1. Začetniške napake so nekaj normalnega in nič strašnega

Ko ste prvič v roke prijeli veliko utež in jo z ukrivljenim hrbtom postavili nazaj na tla, še niste vedeli, da morate biti pozorni tudi na to. Šele ko vam je trener razložil, kakšno škodo si lahko s tem naredite, ste postali bolj pozorni. Dobro znane so vam vaje, ki so bile na začetku povsem tuje, sedaj obvladate tudi pravilno držo pri določenih gibih.

Tako je tudi v življenju. Seveda pri opravljanju nove službe ne boste vedeli vsega, a se boste sčasoma naučili. Ne bojte se začetniških napak in naj vas te ne zaustavijo pred tem, da bi poskusili kaj novega. Odlične priložnosti čakajo na vas, ki jih ne bi smeli zamuditi.

2. Uspeh vsak dojema drugače

Kakšen športni cilj ste si zastavili, ko ste se odločili, da boste vključili tudi treninge za moč? Uspeh ni le dvigovanje uteži na tekmovanju in najboljši rezultat med prijatelji. Vsak ga vidi drugače, saj imamo različne omejitve, ki jih želimo preseči. Za nekoga bo cilj dosežen, ko bo sposoben zdržati celoten trening, brez daljših pavz. Drugi želi dvigniti določeno težo, tretji izoblikovati mišice …

Ne ozirajte se na cilje drugih, raje postavite takšne, ki vam bodo v izziv. Tako naredite na vseh področjih. S primerjanjem z ostalimi ne boste postali boljši. Naj še omenimo, da redno izvajanje treninga za moč pozitivno vpliva na samozavest, kar vam bo prav prišlo v vseh situacijah.

3. Vadba je odlična priložnost za krepitev mentalnega zdravja

Pri vadbi se v telesu sproščajo t.i. hormoni sreče, ki v trenutku izboljšajo razpoloženje. Poleg tega med treningom prečistite misli in izboljšate osredotočenost ter produktivnost. Zmanjšate tudi tveganje za nekatere motnje in bolezni, kot je depresija. S treningom za moč torej ne boste poskrbeli le za svoje telo, ampak tudi za um. Kmalu boste opazili napredek na drugih področjih.

4. Osredotočenost in vztrajnost

Ko trening za moč izvedete le nekajkrat in nato obupate, ne boste videli rezultatov. Če vztrajate in se v telovadnico odpravite tudi na slab dan, zdržite pritiske, pa boste kmalu opazili, da postajate vse boljši. To se bo pokazalo že, ko vrečke iz trgovine ne bodo več tako težke in boste z malo napora premaknili kavč, kadar sesate. Ne bo lahko, a vam bo z osredotočenostjo in vztrajnostjo uspelo.

Kaj ni to ključ do uspeha tudi pri drugih projektih in hobijih? Za dosego cilja vedno potrebujete omenjeni dve sestavini, ki vas bosta pripeljali do uspeha. Opomnite se na to v težkih situacijah, ko boste potrebovali razlog, da nadaljujete proti cilju.

5. Sposobni ste premagovati velike napore

Nikoli si niste mislili, da boste morali nadgraditi trening za moč, otežiti vaje in prinesti večjo utež, kajne? Pa ste z majhnimi koraki naredili velik napredek, na katerega ste upravičeno ponosni. Ozrite se nazaj in pomislite, kako velike napore ste sposobni premagati le v športu.

Sedaj pomislite še na ostala področja: odnose, službo, projekte, hobije … Čeprav vas je strah prvih korakov in stopiti iz območja udobja, ste dosegli velike stvari in lahko postanete še boljši. Potrebujete tudi spodbudo s strani prijateljev in družine, v prvi vrsti pa se sami opomnite, da ste sposobni osvojiti še tako visoke cilje.

Preverite tudi: