Ko hujšate, pri vadbi ne naredite teh pogostih napak

Ko hujšate, pri vadbi ne naredite teh pogostih napak (foto: profimedia) profimedia
14. 5. 2019

Pri hujšanju na spisek daste tudi redno vadbo, vendar od nje ne boste imeli koristi, če je ne izvajate pravilno. Čemu se izogniti in kaj vključiti, izveste v nadaljevanju.

Tokrat se pri hujšanju osredotočimo le na vadbo in pobližje poglejmo, katere napake se pogosto zgodijo, da jih sami ne boste ponovili.

Premalo vadbe

Če prej niste bili vajeni redne vadbe ali že dolgo niste telovadili, je joga ali drug “mirnejši” šport odličen začetek. Pridobili boste na ravnotežju, delali boste na raztegljivosti in drži, kar vam bo pomagalo pri kasnejših aktivnostih. Poleg tega joga nudi tudi odlične pozitivne spremembe pri počutju.

Vendar samo to ni dovolj, da bi izgubili odvečne kilograme. Programa hujšanja ne boste morali izvesti tako, da boste petkrat tedensko obiskali jogo ali šli na krajši sprehod, saj se rezultati ne bodo pokazali. Vključiti boste morali intenzivnejše vadbe, vendar tudi tu začnite postopoma in poskrbite za varnost.

Samo kardio vadba

Kardio vadba je v kombinaciji z drugimi vrstami gibanja odlična izbira, saj gradite kondicijo in se morda celo udeležite svojega prvega športnega dogodka. Ko pa boste ves teden samo tekli in od športa počeli nič drugega, se boste hitro naveličali ali celo zasovražili svoj trening. Zato bo aktivnost lažje opustiti. Nobene koristi ne delate niti telesu, saj se bo sčasoma navadilo na gibanje in porabilo manj energije (in odvečne mase) kot bi jo, če bi počeli kaj drugega. Prav tako ne boste gradili mišic in napredovali na drugih področjih.

Izberete športe, ki vas ne veselijo

Morda ste preizkusili tek, ker je trenutno v modi in v tekaških oblačilih izgledate dobro. Ali ste se lotili pilatesa, ker je prijateljica nad tem navdušena. Pa vas nič od tega ni motiviralo, da bi napredovali, pravzaprav ste se začeli dolgočasiti in v gibanju ne uživate.

Na začetku boste potrebovali več časa za preizkušanje, preden najdete vadbo, ki vam ustreza. Ne obupajte in izberite tako, da boste uživali v vsaj dveh tretjinah časa, ki ga namenite športu. Seveda boste morali storiti kaj, kar vam ne bo najbolj povšeči, a bo lažje, če bodo na spisku tudi stvari, ki se jih veselite.

Pretiravate z gibanjem

Gibanje je pomemben del diete in ne boste morali priti do uspešnih rezultatov, če se ga izogibate. Vendar to ne pomeni, da morate več dni zapored načrtovati zelo intenzivne treninge in se izogniti dnevom za počitek, da bi hujšali hitreje. Dosegli boste le izgorelost, ki vas bo položila v posteljo za nekaj dni, morda celo tednov.

Glede pogostosti in intenzivnosti treningov se na začetku posvetujte s strokovnjakom, nato pa tudi sami načrtujte dneve za počitek in lažjo vadbo, da se telo lahko spočije pred naslednjim naporom.

Telovadite, nato sedite 8 ur (ali več)

Naredili ste odličen trening, pred ali po tem pa več ur sedeli. S tem ne boste prišli daleč, saj bi morali migati tudi čez dan. Čeprav ne opazite, z dnevnim fizičnim naporom porabite veliko energije in maščobe, ki se je želite rešiti. Zato naj vadba ne bo edini vir gibanja v dnevu: uporabljajte stopnice, pojdite na kratek sprehod, hodite od službe do doma, več časa namenite kosmatincu, stojte, ko govorite po telefonu ...

Preverite tudi: