Največje napake žensk pri hujšanju in oblikovanju telesa

Največje napake žensk pri hujšanju in oblikovanju telesa (foto: Profimedia) Profimedia
1. 5. 2017

Kje ga ženske najbolj lomijo, ko hočejo shujšati ali izoblikovati fit telo?

Delaš predvsem z ženskami, kje ga ženske pri hujšanju najbolj lomijo?

Preveč kardia, premalo uteži. Poglejte po fitnesu, telovadnici ali pa celotnem vadbenem centru. Katera ima najlepše oblikovano telo? Kraljica kardia, redna obiskovalka vodenih vadb ali punca, ki premetava uteži s fanti? Se mi je zdelo, da zadnja.

Punce, ki hočejo na hitro izgubiti kilograme, se tudi nepravilno prehranjujejo. Odrežejo polovico svojih kalorij, porušijo metabolizem in se na koncu nazaj zredijo. 

Pri ženskah, ki nimajo dovolj motivacije za vadbo, vidim tudi problem v tem, da delajo same, brez strokovnjaka za vadbo. Ko vidijo, da v mesecu dni ni bistvenega napredka, nimajo dovolj motivacije za naprej in vržejo puško v koruzo. To zgodbo nato neprestano ponavljajo in se vrtijo v začaranem krogu. 

Torej praviš, da samo trening z utežmi prinese super rezultate? 

Ko sem še študirala na fakulteti za šport, sem bila kardio obsedenka. Vsak dan sem pretekla vsaj 10 km. Mislila sem, da spining, pilates, aerobika in podobne vadbe oblikujejo takšno telo, kakršnega sem si želela. Vse, kar sem imela od tega, je poškodba kolen in izguba mišične mase, bila sem suha, vendar »mehka«

Suha pa samo zato, ker sem že od vedno takšna. Počutila sem se šibko. Že tako sem suha in visoka, pa še nobene mišice. Res si nisem bila všeč, daleč od športne postave, ki sem si jo želela. Bila sem zafrustrirana in zmedena. Vsak dan sem tekla, rezultata pa nobenega.

Potem se mi je nekega dne posevetilo, ko sem videla punco, ki je imela res lepo telo. Na fitnesu je delala počepe z veliko kilažo. Začela sem z raziskovanjem in učenjem na tem področju. Takrat sem tudi spoznala trenerja, ki mi je iz treninga izločil kardio in začela sem trenirati samo z utežmi 4-krat na teden.

Moje telo se je začelo spreminjati zelo hitro. Kardio pri meni obstaja samo kot hoja, oziroma hitri intervalni treningi, kakšen šprint v klanec in mogoče kdaj daljši tek predvsem za dušo.

Kolikokrat na teden bi morali  trenirati za dobre rezultate?

Trikrat na teden prinese lepe rezultate, če naredimo trening, ki vključuje vse velike mišične skupine.

3 najpomembnejše točke, ki jih priporočaš za doseg rezultatov?

Samo 3? Ok.

  1. Naj bo telovadnica vaša prioriteta.
  2. Lahko imate najboljši program na svetu, vendar ne bo deloval, če vi ne boste delovali. Torej ni program tisti, ki narekuje - to ste vi. Resnično delate vajo pravilno? Štejete ponovitve ali gledate zraven you tube program in klepetate s prijateljico? In se po tem čudite, zakaj ne deluje.
  3. Najbolj pomembno je, da dvigujte uteži, če želite izgubiti maščobo.
Koliko časa moramo preživeti  telovadnici , da pridemo do rezultatov?

Velikokrat slišim, da ljudje nimajo časa za telovadbo. Ne potrebujemo veliko časa za to, da so treningi uspešni. V samo 20 minutah dnevno lahko pridemo do lepih rezultatov, seveda, če je trening pravilen in če 20 minut resnično delamo in ne klepetamo.

Nam lahko zaupaš še primer treninga?
  1. Počep 3-krat po 5 ponovitev
  2. Veslanje pod palico/trx-om 3-krat po 8 ponovitev
  3. Dvig bokov na klopi 3-krat po 10-12 ponovitev
  4. Sklece 3-krat po 8 ponovitev
  5. Deska (plank) 3-krat po 20 sekund

Hvala za odgovore, Nuša!

Nuša Gnezda je strokovnjakinja za vadbo za ženske in vadbo po porodu. Poiščete jo lahko na Facebook profilu ali ji pišete na nusa.gnezda@gmail.com. 

Preberi še, kako v resnici odpravimo maščobo na notranji strani stegen

Ste danes že naredili izziv s počepi? Hitro na 30-dnevni izziv s počepi!