Napotki za vadbo po 40. letu starosti (ne izogibajte se ji!)

Napotki za vadbo po 40. letu starosti (ne izogibajte se ji!) (foto: profimedia) profimedia
6. 11. 2022

Postati starejši ne pomeni nujno tudi postati šibkejši. Še vedno ste lahko v odlični formi, potrebnih bo le nekaj prilagoditev. 

Povsem mogoče je, da se v kateremkoli starostnem obdobju počutite odlično in fit, če ste za to pripravljeni kaj storiti. Po 40. letu se sicer začnejo višati možnosti za poškodbe in zdravstvene težave, kar ne pomeni, da morate prekiniti z vadbo. Pravzaprav je bolje, da ste redno fizično aktivni, bodite pozorni le, da boste poslušali svoje telo in se telovadbe lotili na varen način. 

Imamo nekaj nasvetov za vadbo po 40. letu: 

Bodite nežni do sebe!

Preden se lotite katerekoli aktivnosti, si zapomnite, da morate biti do sebe nežni. Kaj to pomeni?

Da ne boste morali preteči 5 km enako hitro kot 10 let nazaj. Da boste naredili kakšno ponovitev manj, ker se tako pač počutite. Da boste mogoče potrebovali kakšen dan za počitek več. 

Ni potrebe po tem, da bi trenirali čisto vsak dan. Izberite 2 ali 3 dni v tednu, v splošnem pa poskrbite, da se boste gibali tudi na drugačne načine čez dan (kolesarite, hodite na sprehode in izlete, uporabljajte stopnice ...).

Izberite aktivnost, ki vam je všeč

Ni pravila, kaj se sme početi po 40. letu pri telovadbi, zato si lahko izberete katerokoli aktivnost, v kateri uživate. Znano je, da več ugodnosti na zdravje prinese šport, ki se ga veselite in komaj čakate, kdaj boste lahko naslednjič obuli športne čevlje, kot aktivnost, ki predstavlja obvezo in napor. 

Še več, po vadbi vas bodo prevzeli hormoni sreče, zaradi katerih boste precej boljše volje, pozitivno naravnani in ostali motivirani. 

Zagotovo vključite vadbo za moč

Vadba moči verjetno ne bo vaša prva izbira, vendar je izjemno pomembna, še posebej ko se staramo. Upočasni namreč upadanje mišic in krhanje kosti ter telo ohrani v dobri pripravljenosti, kar se bo videlo tudi navzven, ko vam bodo zavidali lepo postavo. 

Z redno vadbo moči lahko celo zmanjšate možnosti za srčne bolezni in izboljšate možganske funkcije. 

Kombinacija

Ne dovolite, da bi se naveličali vadbe in jo posledično opustili - izberite različne aktivnosti, ki jih boste "mešali" po želji in počutju. Najbolje bo, da vključite tako kardio vadbo kot moč, ne pozabite pa na zabavne športne s prijatelji in partnerjem, npr. tenis, kolesarjenje, odbojka ... Preizkusite se v sezonskih športih, poleti v vodnih, pozimi v smučanju in športih na snegu ...

Dodatno se lahko motivirate tako, da si zastavite cilj in merite svoj uspeh. Morda si omislite celo športno uro?

Aktivnosti za različne težave

Priporočamo, da poiščete osebnega trenerja, s katerim boste vse vaje izvajali varno in pravilno. Izdelal bo tudi plan, prilagojen vašim fizičnim sposobnostim, da na začetku ne boste pretiravali. 

Tu pa je nekaj namigov, s katerimi lahko preprečite ali ublažite zdravstvene težave:

  • Za zmanjšanje tveganja za srčne bolezni: kardio vadbe kot je tek ali spinning (vadba na stacionarnem kolesu)

  • Za zmanjšanje tveganja za osteoporozo: visoko intenzivne vadbe kot je ples, jumping jacki, razni poskoki ...

  • Za obvladovanje artritisa: vaje za moč

  • Proti depresiji: joga

  • Proti bolečinam v hrbtu: plank 

Preverite tudi To je prava vadba za vas! (Glede na vaše nebesno znamenje) ali pa 6 presenetljivih stvari, ki se zgodijo, ko NE poskušate več ugajati vsem

Povzeto po boldsky