Oblikovanje postave je proces, vse ostalo zavajanje

Oblikovanje postave je proces, vse ostalo zavajanje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
24. 6. 2013

V treh dneh pet kilogramov manj, tablete za hujšanje (ena za en kilogram), juha z negativnim kalorijam, sadna dieta, čudežna krema proti celulitu, masaža za izgubo maščobnih oblog na predelu, kjer vas ta najbolj moti … Jim še vedno verjamete?

Na televiziji izklesani mladci in postavne mladenke promovirajo revolucionarne naprave in pripomočke, s katerimi boste pridobili mišice, izgubili maščobne obloge in prišli v formo... To je verjetno tisto, kar si od tega najbolj želite, seveda pa je pet minut vadbe dnevno popolnoma dovolj!

Vsakič znova se ob srečanju s tovrstnimi vsebinami vprašam, ali se sploh še kdo najde, ki temu verjame in nasede. Očitno je tovrstnih potrošnikov več kot dovolj ter so hvaležna tržna skupina. Kdo si pa ne bi želel izklesanega telesa s (skoraj) nič dela in za relativno malo denarja?

Realnost pa je sledeča

Oblikovanje postave, hujšanje, izboljšanje počutja ter samopodobe zahtevajo svoj čas, to je proces, čas pri tovrstnih procesih pa se žal ne meri v dneh ali tednih. Vse preostalo je zavajanje potrošnika.

Za kakršnekoli spremembe v in na telesu je potrebno kontinuirano, načrtno in ciljno usmerjeno delo.

Ni vedno lahko, zlasti ne na začetku. Nemalokrat se je treba odpovedati kakšni dobroti, treba je prej vstati ali se odpovedati popoldanskemu pivu in se opraviti na trening.

Na srečo pa se telo na novi ritem in pozitivne adaptacije vadbe relativno hitro prilagodi, tako da šport v kakršnikoli obliki začne predstavljati veselje in užitek ter kakovostno preživljanje prostega časa, kar pripelje do spremembe življenjskega sloga.

Kot profesionalnega trenerja me vedno znova presenetijo ljudje, ki se konec junija k nam zatečejo po pomoč.

Vsem je skupno dejstvo, da gredo julija na morje in želijo skriti telesne nepravilnosti. Včasih se zgodi, da ima kakšna dama s seboj fotografijo, kakršna bi želela biti (seveda v 14 dneh)! Kaj ni bilo že toliko povedanega o osnovnih zakonitostih vadbe?

Očitno ljudje pod vplivom sodobne potrošniške družbe svoje telo dojemajo kot potrošniško dobrino – če bo treba kaj popraviti, bomo šli pa k zdravniku, kaj polepšati h kirurgu in kaj oblikovati k trenerju.

Žal je telo eno samo in je produkt dednosti, na katero pa žal nimamo vpliva, in okolja. Ja, veliko je določenega z dednim zapisom, kar pa še ne pomeni, da se ne da nič narediti. Izgovori v stilu: takšna je moja genetika, nič ne morem spremeniti, ne držijo. Zmeraj se da zares ogromno storiti, verjemite! Okoljska komponenta je v večji meri odvisna od nas samih.

Velik del poti je že opravljen, ko pridete do tistega dneva, ki ste ga iz najrazličnejših razlogov ne vem kolikokrat že prestavili in resnično začnete aktivno živeti.

Žal pa je vpis v fitnes premalo, če tja hodite bolj ali manj gledat na uro in opazovat pripadnike nasprotnega spola. Pa tudi najnovejše kolo, ki sameva v družbi novih športnih rekvizitov, ne bo obrodilo sadov.

Za dosego želenega rezultata je treba delati

Saj se nobena sprememba v telesu ne zgodi samo zato, ker si to želite.

Hujšanje, pridobivanje mišične mase, izboljšanje gibljivosti, povečanje moči itd. so posledica specifičnih trenažnih procesov, na katere se je telo odzvalo in prilagodilo. Zelo pomembno vlogo ima tudi prehrana, še posebej pri oblikovanju telesa.

Osnovna zakonitost pri izgubi maščobnih oblog

Če želimo izgubiti maščobne obloge, je treba ustvariti negativno energijsko bilanco, torej vnesti manj energije, kot je porabimo. Ta primanjkljaj gre deloma na račun vadbe in deloma na račun manjšega vnosa hranil.

Seveda pa ni vse samo v zmanjšanem vnosu hrane. Zelo pomembna je tudi njena makronutrientska sestava, kakovost živil, glikemični indeks ogljikovih hidratov itd.

Velika napaka, ki jo ljudje zagrešijo v želji po hitri izgubi telesne teže, je močno znižan vnos hranil ali skoraj stradanje.

Na ta način izgubite le glikogen (mišično gorivo), vodo ter mišično maso (ki je največji porabnik energije v telesu) in skoraj nič maščobe.

Seveda imate po takšni dieti nekaj kilogramov manj na tehtnici (nekaj dni), ker pa ste s tem močno upočasnili metabolizem, boste takoj, ko boste prišli na stari red hranjenja, kilograme pridobili nazaj, mogoče pa še kakšnega več (jo-jo učinek).

Anže Avbelj, osebni trener