Raztezanje ima veliko pomembnih prednosti

Raztezanje ima veliko pomembnih prednosti (foto: Profimedia) Profimedia
25. 6. 2017

Raztegovanje je krasno iz več razlogov: nadgradi trening, izboljša zdravje in življenje. Mislite, da pretiravamo? Preberite naslednje ugotovitve strokovnjakov, kakšne pozitivne stvari prinese redno raztezanje ali po domače strečing.

Tako kot je treba mišice pred treningom postopoma pripraviti na intenzivno vadbo, moramo po končani vadbi telo spet spraviti v stanje mirovanja. Dati mu moramo čas, da se ohladi, da se nam srčni utrip in pritisk znižata, da se mišice počasi ohladijo. Poleg tega moramo po naporni vadbi močno aktivirane in napete mišice sprostiti z razteznimi vajami. Tako zmanjšamo možnost, da nas bo naslednji dan vse bolelo, poleg tega jim omogočimo hitrejšo regeneracijo.

Raztezanje pripravi mišice na trening

Če se vam prvi kilometri teka zdijo bolj mučenje kot rekreacija, za ogrevanje raje naredite dinamično raztezanje – nihajte z nogami v stran in naprej, naredite nekaj klasičnih počepov, izpadnih korakov in predklonov. Dinamično ogrevanje namreč požene naš krvni obtok in pretrese tekočino v sklepih, tako da so že pripravljeni na tek.

Raztezanje izboljša vašo držo

Za izboljšanje drže potrebujete veliko več kot le vzravnano sedenje. Napete mišice so prav tako slabe kot šibke mišice. Zato moramo biti sproščeni, a vzravnani. Naredimo veliko vaj za raztegnjen hrbet in ramena – vse to nas bo sprostilo in posledično vzravnalo.

Raztezanje lajša bolečine v hrbtu

Verjamete ali ne, a bolečine v hrbtu lahko pridejo iz stegenskih mišic. To pa zato, ker lahko pritisk iz stegen poveča pritisk na hrbtenico, posebno spodnji del hrbta. Prav zato je zelo pomembno, da delate raztezanje za hrbet in noge, saj tako sprostite del med stegni in hrbtom. Če boste redno izvajali celotno raztezanje telesa, vas zagotovo ne bo bolel križ.

Preizkusite: 4 odlične vaje za razbremenitev hrbtenice (video)

Raztezanje izboljša telesno pripravljenost

Napete, nesproščene mišice vašemu telesu ne naredijo prav nobene usluge. Pri športnikih je regeneracija vsaj toliko pomembna kot trening in le sproščena, raztegnjena mišica se lahko dobro obnovi. Vsakodnevno raztezanje bo močno izboljšalo vašo formo in tudi vaše rezultate, tek bo veliko bolj lahkoten in sproščen.

Raztezanje je preventiva pred poškodbami

Že pri prejšnji točki smo povedali, da se po težkem treningu lahko obnovi le dobro raztegnjena mišica in seveda se le sproščena, raztegnjena mišica lahko brani pred poškodbami. Hladne, napete mišice so veliko bolj podvržene različnim poškodbam, tako pri vrhunskih kot pri rekreativnih športnikih.

Raztezanje izboljša kakovost sklepov

Raztezanje pa ni dobro le za mišice. Prav tako pripravi za dober trening sklepe, za katere vsi vemo, da so zelo občutljiv del telesa. Dinamični strečing je odličen za sklepe, ki bodo tako obdržali prožnost ter nas obvarovali pred bolečimi koleni in teniškim komolcem.

Raztezanje zmanjša stres

Stres upočasni krvni obtok, kar se pozna v napetosti in vozlih v mišicah. Povsem nasprotno pa je, ko naredimo strečing – naše telo kar zadiha, kri se požene po žilah in napetost se sprosti. In medtem ko kri teče po mišicah, pride tudi do možganov in vaše razpoloženje se lahko v hipu izboljša.

Raztezanje je odlično za dober spanec

Sproščeno, raztegnjeno telo in prazne misli – to je popolna kombinacija za dober spanec. In saj veste, z raztezanjem zmanjšate stres, ki velikokrat slabo vliva na našo mirno noč.

Raztezanje okrepi mišice

Raztezanje seveda ne more nadomestiti vašega treninga za moč, a ga lahko močno izboljša. Zategnjena mišica ne more biti močna, zato ji pomagajmo z rednim, vsaj 20-minutnim raztezanjem.

Raztezanje izboljša vašo fleksibilnost

In seveda – raztezanje močno izboljša fleksibilnost in predvsem zmogljivost telesa. Fleksibilno telo se bo počasneje staralo, manj bo bolečin, vaše gibanje bo bolj lahkotno.

Več vrst raztezanja

Statično raztezanje je najpogostejša oblika raztezanja. Ne izvajajte ga pred treningom z obremenitvijo, saj začasno zmanjša moč.

Balistično raztezanje telo hitro spravi v položaj, ki ga želimo doseči z raztezanjem, in ga nato hitro vrne v začetni položaj.

Dinamično raztezanje pomaga, da z enakomernim in nadzorovanim nihanjem okončin dosežemo želeno napetost v končni točki gibanja. Posnema gibe, značilne za različne športe. Nekateri ga enačijo z balističnim raztezanjem. Balistično in dinamično raztezanje lahko izvajamo kot del ogrevanja.

Tehnike PNF oziroma proprioceptivna nevromuskularna facilitacija (PNF) je metoda, ki izkorišča živčno-mišične mehanizme, da dodatno sprosti raztezano mišico. Poznamo več tehnik, npr. drži-sprosti, napni-sprosti in druge.

Preberie še: 1 stvar, ki je pri hujšanju pomembnejša od gibanja