Telesna sestava

Telesna sestava (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Verjetno veste, da je naše telo sestavljeno iz različnih komponent.

V splošnem telesno sestavo posameznika lahko razdelimo na dve komponenti:

  • maščobno in
  • pusto.

Tisti, ki imajo ustreznejše razmerje med tema dvema, so običajno bolj zdravi, gibalno učinkovitejši in se tudi počutijo bolje.

Da dosežemo oz. ohranimo optimalno telesno sestavo, niso dovolj le popularne diete in občasna vadba, temveč je temu treba prilagoditi način življenja.

Torej, bolj priporočljiva od tehtanja in ugotavljanja naše telesne teže je že uporaba ogledala, kjer na pogled lahko ocenimo svojo telesno sestavo. Znano je namreč, da kilogrami ne povedo skoraj ničesar, prav tako kot indeks telesne mase, kjer je telesna teža ena izmed spremenljivk. Več nam pove, kot že rečeno, razmerje med maščobno in pusto maso.

Poglejmo si, kaj vsebujeta obe komponenti

Maščobna masa predstavlja tisti del telesne mase posameznika, ki odpade na histološko neesencialno (nebistveno) ali rezervno maščobo in esencialno maščobo.

Večji del te maščobe je v podkožju, nekaj pa je je v rumenem kostnem mozgu in v trebušni votlini okoli notranjih organov. Za naše normalno delovanje je tako tudi maščoba nujno potrebna, saj ščiti notranje organe, zagotavlja del energije in je v pomoč pri hormonskem delovanju.

Vendar viški neesencialnih maščobnih zalog niso zaželeni, ker so med drugim povezani z različnimi zdravstvenimi težavami. Razlog za kopičenje je v večini primerov večji vnos hrane (in s tem energije), kot je potrebujemo za naš bazalni metabolizem in preostale aktivnosti.

Pusta masa zajema vse druge strukture organizma: mišice, kosti, živčevje, notranje organe in preostala tkiva.

Manifestacija obeh komponent telesne sestave je odvisna od genetske zasnove in od dejavnikov, ki jih lahko strnemo v tri osnovne skupine: kvantiteta in kvaliteta prehrane, telesna aktivnost ter raven stresa.

Če si pogledamo primerjavo med telesno sestavo moškega in ženske, bi bilo to videti nekako takole:

Telesna sestava

Glede na povedano, se ne obremenjujte s svojo telesno težo, poskrbite pa, da boste vedeli, kakšna je vaša telesna sestava.

Želim si, da bi imeli prav vsi čim ustreznejšo.

Dalibor Todorović, prof. šp. vzg.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ