To so fitnes trendi po katerih se ne bi smeli zgledovati (ker lahko škodijo zdravju)

To so fitnes trendi po katerih se ne bi smeli zgledovati (ker lahko škodijo zdravju) (foto: Profimedia) Profimedia
17. 10. 2022

Nekaterim smernicam ne bi smeli slediti, četudi so precej popularne in vas o tem prepričujejo prijatelji. 

V svetu športa se neprestano dogaja nekaj novega in na voljo imate na tono informacij. Kako med njimi izbrati tiste, ki vam bodo pomagale? Naš nasvet je, da se obrnete na strokovnjaka (prehranskega ali športnega), ki vam bo o tem znal svetovati.

Poglejmo, za katere smernice je bolje, da se jih ne držite, ali jih vsaj prilagodite sebi:

Več je več

Če želite boljše rezultate, morate telovaditi več, dlje, z večjo intenzivnostjo. 

No, to ne drži vedno. Drži v smislu, da morate, ko osvojite določen napor, povečati stopnjo, da ne ostanete na mestu. Ne drži pa, da več pomeni več in bi morali po novem telovaditi 5-krat tedensko, namesto 1-krat. Takšen preskok je lahko zelo nevaren, zaradi njega lahko celo izgorite. 

Telo nujno potrebuje tudi dneve za počitek in regeneracijo. Če mu tega ne dovolite, boste hitro poškodovani. Nekateri potrebujejo več počitka, drugi manj, zato se ne primerjajte niti tukaj. Delajte v svojem ritmu.

Koliko kalorij sem porabil/a?

Ta podatek lahko preverite danes na katerikoli športni aplikaciji, na pametni uri ali telefonu. Zakaj je tako pomembno?

Saj ni, a hitro nas pritegne in kmalu radi sledimo vsaki porabljeni kaloriji ter si prizadevamo, da bi "pokurili" še nekaj energije. S tem boste hitro izgubili cilj in smisel telovadbe.

Raje glejte druge posledice gibanja, kot so: lažja zbranost, napredek od začetka do danes, dober spanec, boljša gibljivost, oblikovane mišice, boljša samozavest, več energije, lažje opravljanje fizičnih naporov čez dan ... Tega, česar se imate veseliti, je res ogromno, zato se ne zapičite v en podatek. In vedno imejte v mislih, da morate podatke z aplikacij jemati z rezervo, saj niso popolnoma točni. 

Nov prehranski dodatek ali dieta

Na trgu imate vsak dan poplavo novih izdelkov, za katere obljubjajo, da bodo delovali skoraj čudežno in izboljšali vašo vadbo, vas pripeljali do cilja v enem tednu in podobno. 

Takšnim dodatkom in nasvetom se raje izogibajte, saj lahko škodujejo vašemu zdravju, poleg tega veste, da v kratkem času ne morete doseči dobrih rezultatov. Še vedno boste potrebovali veliko potrpežljivosti, predanosti, časa in vztrajnosti, da boste osvojili svoj cilj. 

Nekateri dodatki vam sicer lahko pomagajo pri npr. okrevanju po vadbi, vendar se o tem posvetujte s strokovnjakom (trenerjem, zdravnikom, prehranskim mojstrom - z nekom, ki pozna vaše zdravstveno stanje in mu zaupate).

10.000 korakov na dan

Ta trend ni nov, slišali ste zanj že mnogokrat pred tem, vendar poglejmo, zakaj mu moramo nameniti več pozornosti. Hoja je sicer ena od preprostejših stvari, ki jih lahko naredite za svoje zdravje, saj lahko kot ostale vadbe pomaga zmanjšati tveganje za nekatere bolezni, dobrodejno vpliva na krvi tlak in holesterol, vas prijetno utrudi, zato dobro spite ... A kaj je tako magičnega pri 10.000?

Prav nič, verjetno si je številko lahko zapomniti. Štetje korakov postane nevarno, ko niste toliko fizično pripravljeni in jih kar naenkrat želite narediti vsak dan, pred tem pa ste telovadili le kakšno uro na teden. Če sprejmete izziv s koraki, jih prilagodite svoji pripravljenosti.