Vas vadba lahko tudi postara?

Vas vadba lahko tudi postara? (foto: profimedia) profimedia
15. 1. 2019

Da, če redno počnete nekatere ključne napake, ki povzročijo več škode kot koristi.

Vadba naj bi nas ohranjala mlajše, zavirala staranje, pozitivno učinkovala tako na zunanji videz kot celotno telo in procese v njem. Počutili naj bi se bolje, imeli več energije, se lažje zbrali … Ko čutite ravno obratno in se vam zdi, da postajate vse počasnejši, verjetno delate katero od naslednjih napak. Te telo bolj postarajo kot ga ohranjajo v dobri formi.

Slaba drža

Na držo moramo paziti že med dnevom pri sedenju in hoji, nanjo pa ne pozabite niti med vadbo. Večletna slaba drža lahko preoblikuje položaj hrbtenice in povzroči bolečine. Zato pri treningu vedno bodite pozorni na pravilno izvajanje vaje in šele nato na število ponovitev. Raje naredite kakšno skleco manj, a naj bodo vse pravilno izvedene.

Pri pravilni izvedbi si pomagajte z ogledalom, kjer boste lahko nadzorovali držo, s prijateljem za vadbo ali trenerjem. Ta vam bo priporočil tudi vaje za lepo držo.

Pomanjkanje eksplozivnih vaj

Znano je, da s staranjem odzivni čas postane čedalje daljši. Da bi ohranili dobro formo, v trening vedno dodajte tudi kakšno eksplozivno vajo:

  • tecite sprinte

  • izvajajte eksplozivne poskoke

  • dvigujte uteži

  • vadite odriv

  • naredite izpadni korak (najprej na eno nato na drugo nogo)
Vedno ste v telovadnici (ali v naravi)

Vaša zagrizenost in predanost športu je zavidljiva in občudovanja vredna, vendar ne pretiravajte. Če se v telovadnici znajdete vsak dan in se tja odpravite celo čez vikend, boste slej ko prej pregoreli. Garanje brez dneva za počitek bo povzročilo, da telo prične izločati kortizol (stresni hormon). To bo negativno vplivalo na krvni sladkor, vi pa boste neprespani in z bolečimi mišicami obležali v postelji. Doleti vas lahko tudi manjša gibljivost in gube na nekaterih delih telesa.

Dnevi za počitek so obvezni, še posebej, ko se mišice z leti starajo. Z ustreznim počitkom mišicam omogočite čas za okrevanje in celjenje mikropoškodb, ki nastanejo med vadbo. Zato lahko s treningi nadaljujete zdravi in dosegate dobre rezultate.

Prisegate samo na kardio vadbo

Če z vadbo začenjate, so kardio aktivnosti odlične za vzpostavljanje navade. Vendar morate kasneje svoj teden načrtovati tako, da boste izvajali tudi vaje za moč. Starejši kot ste, pomembnejši je trening za krepljenje moči, saj z njim ohranjate in utrjujete mišice. To vam bo pomagalo izboljšati športni nastop pri kardio aktivnostih in ohranjati pravilno držo.

Zanemarjate vaje za medenico

Nanje verjetno pozabite ali pa menite, da niso pomembne, saj se med izvajanjem običajno ne prepotite. Vendar bi prav tako morale spadati med vaje, ki jih izvajate redno, saj lahko z zanemarjanjem razgibavanja medenice čez leta končate z zaobljenim trebuhom ali inkontinenco (uhajanjem urina). Izvajati bi jih morale tako ženske kot moški.

Če vaj za medenico niste nikoli delali, bo najbolje, da se po nasvet obrnete na trenerja. Ta vam bo pokazal tudi, kako jih pravilno izvajate in nadzoroval vaše gibanje vsaj na začetku, ko še niste povsem sigurni vase.

Preverite tudi: