Zakaj manj hrane ne pomeni nujno boljšega rezultata

Zakaj manj hrane ne pomeni nujno boljšega rezultata (foto: Profimedia) Profimedia
30. 12. 2021

Njeno ime je Annette. Je blogerka, ki je pred leti začela pisati o svoji transformaciji. Na svojem Instagram profilu pa je objavila to fotografijo …

 

A post shared by Annette (@nettybfit) on

»Fotografija na levi je bila posneta 4 tedne po tistem, ko se je začela moja pot. Zgubila sem že 4,5 kilograma in bila navdušena nad napredkom. To je bilo obdobje, ko sem se tehtala 3- do 5-krat na dan in močno zmanjšala vnos hrane, da bi shujšala.«

Zakaj manj hrane ne pomeni nujno boljšega rezultata

In zakaj pridobivanje teže ni vedno negativno.

Še ne tako dolgo nazaj je bila večina prepričana, da gre pri izgubljanju teže za preprosto formulo. Ta se glasi nekako tako: manj jej, pa boš shujšal. V osnovi drži: če skušate izgubiti težo, morate ustvariti kalorični deficit. Toda danes vemo , da je celoten proces kljub vsemu malenkost bolj zapleten. Ni pomembno samo to, kaj in koliko pojemo, ampak tudi to, kako to energijo iz hrane telo porabi.

Kaj se še zgodi, ko močno zmanjšamo vnos kalorij. Med drugim se upočasni metabolizem. Kaj to pomeni? To pomeni, da telo dnevno porabi manj kalorij.

Da ni tako preprosto in da z močno zmanjšanim vnosom kalorij rezultat ni vedno boljši, je na lastni koži izkusila tudi Annette. Njena zgodba zagotovo ni osamljena.

Na fotografiji levo je dnevno vnesla od 900 do 1200 kalorij. Na tisti desno pa tudi do 2000 kalorij dnevno, a se njena teža ni bistveno spremenila.

5 nasvetov:

1. Ne naredite drastične spremembe pri vnosu kalorij. Zmanjšujte postopoma.

2. Poskrbite, da bodo vsi obroki vsebovali beljakovine, ogljikove hidrate, zdrave maščobe in jedilnik obogatite z zelenjavo.

3. Obroki naj bodo redni. Če ne gre drugače, si pripravite več manjših obrokov.

4. Nato vključite več gibanja.

5. In poskrbite za dovolj spanca. Kako spimo, koliko in kdaj, prav tako močno vpliva na to, kako bo naše telo porabljalo energijo.