Dejstva in zmote o ženskem telesu in treningu za moč

Dejstva in zmote o ženskem telesu in treningu za moč (foto: Profimedia) Profimedia
6. 8. 2015

Dejstva in zmote, ki jih je dobro vedeti, če se odločate za trening za moč.

DEJSTVO:

Žensko in moško okostje se razlikujeta

Najpomembnejša razlika med moškim in ženskim okostjem je v medenici. Ženska medenica je prilagojena nosečnosti, kar pomeni, da ne leži tako visoko, poleg tega je širša od moške. Tudi razdalja med stegnenicama je posledično večja. Vse te lastnosti, skupaj z večjo fleksibilnostjo ženskega vezivnega tkiva, pomenijo večjo nagnjenost k nategnjenju kolenskih vezi, večji obremenjenosti golenice, zvijanju gležnjev in ploskim stopalom.

Ženske se morate tega zavedati, kadar trenirate pod obremenitvijo, breme si morate previdno in počasi povečevati, da bi se izognile poškodbam kolen in gležnjev.

DEJSTVO:

Trening z utežmi zmanjšuje tveganje za osteoporozo

Ste vedeli, da tudi trening z obremenitvijo – ne le hoja in aerobika, ampak tudi dvigovanje uteži – zmanjšuje tveganje za osteoporozo in ščiti vaše kosti s tem, da preprečuje zlome, povezane z osteoporozo? Študije so pokazale, da po določenem času trening z utežmi pomaga pri preprečevanju izgube kostne mase ter celo pripomore pri rasti novega kostnega tkiva.

ZMOTA:

Uteži bodo žensko spremenile v Neverjetnega Hulka

Testosteron je moški hormon, ki pri moških vzpodbuja rast mišic, in čeprav ga žensko telo tudi proizvaja, ga vseeno vsebuje precej manj. Poleg tega anatomska grajenost (zaradi genetskih razlik) ne dopušča, da bi ženske mišice krepile na enak način oziroma z isto hitrostjo kot moški.

Kljub temu je to pozitivno, ker pomeni, da lahko dvigujete težka bremena, ne da bi se bale prevelikega povečanja mišic. Brez skrbi, ženske, ki jih gledate na tekmovanjih, in skladno oblikovani profesionalni športniki so morali vložiti veliko truda in trdega dela, da so prišli do te točke.

DEJSTVO:

Trening z obremenitvijo pospešuje metabolizem

Kadar se telo spopada z bremenom ali intenzivnim delom, npr. intenzivnim zaporednim dvigovanjem uteži, mišice in drugi sistem v telesu potrebujejo več časa, da si opomorejo od dela. Posledično se po intenzivni vadbi za daljše obdobje metabolizem pospeši.

DEJSTVO:

Funkcionalna vadba in trening za moč pri ženskah zmanjšujeta raven stresa

Kortizon je glavni hormon, ki se pri ljudeh sprošča, kadar so pod stresom. Zdrava raven tega hormoona je bistvena za obnavljanje in vzdrževanja našega telesa, stalno povišana raven pa je v mnogih pogledih nevarna. Stalno povišan nivo slabi naš imunski sistem, nas vodi v slabe odločitve in utrujenost. Tovrstna vadba in nivo bosta te težave v hipu pregnala.

ZMOTA:

Ženske potrebujejo leta, da pridobijo na moči

To je pogosta zmota, še posebej med navdušenci nad vadbo kot je denimo Crossfit, ker veliko žensk le s težavo naredi svoj prvi dvig, vadbo z obroči ali 'pištolo'. Dejstvo je, da je gimnastika športu odraslih dala čudovit nov element, ki ga že leta nismo videli. Te nove veščine zahtevajo mnogo prilagoditev, ne samo zgolj povečanja moči v mišicah.

Dobra novica pa je, da samo 10 min dnevnega posvečanja novi veščini (na povsem sproščen način) možganom in živčnemu sistemu pomaga, da se navadijo na nov gibalni vzorec (in fizične zahteve, ki pridejo z njim) tako, da ustvarijo nove nevrološke poti. Posledično se vključuje vedno več mišičnih vlaken, kar povečuje moč, seveda pa tudi obvladanje čudovitega novega gibanja. Specifična moč, potrebna za to veščino, se bo iz dneva v dan vsako minuto stopnjevala.

Poleg tega vam dober vaditelj ali trener lahko pomaga pri pridobivanju določenih veščin in moči, potrebnih za denimo tako izmuzljivo stojo. Da pa bi pridobili vse to, je vsekakor potrebno v to vložiti čas tudi izven telovadnice.

ZMOTA:

Trening za moč + Crossfit vadba = poškodbe

Če boste kombinirali pravilno osnovno vadbo s progresivnim treningom za moč, boste s tem zmanjšali tveganje za poškodbe med funkcionalnimi oblikami vadbe, tudi pri Crossfitu.

Stres, ego, hitenje na poti do cilja, vaditelji s pomanjkanjem znanja ali izkušenj ter tekmovanje z drugimi so stvari, ki pripeljejo do poškodb.

Zato pamet v roke, vadbe se lotite na varen način, izobrazite se, povečajte količino osnovne vadbe in vaj za stabilnost, da boste učinkoviti v vsem, kar boste počeli, od hoje do teka, vaj za moč in kondicijo. Tudi počutili se boste močnejši kot kdajkoli prej.

Foto: Profimedia.si