Razlogi, zakaj bi tudi pozimi morali (vsaj enkrat tedensko) telovaditi na prostem

Razlogi, zakaj bi tudi pozimi morali (vsaj enkrat tedensko) telovaditi na prostem (foto: profimedia) profimedia
15. 2. 2020

Vas zebe že ob misli, da bi se v hladnem jutru ali popoldnevu odpravili v park in telovadili? Za vas imamo nekaj razlogov, zakaj bi morali vsaj preizkusiti. 

Če pozimi vadbo vedno premaknete v telovadnico, je morda letos čas, da preizkusite gibanje na prostem tudi v nižjih temperaturah. Ker nam je naklonjenega kar nekaj sonca, bo to še bolj prijetno.  Za začetek izberite lažjo aktivnost, na primer počasen tek ali običajen trening v malce lažji obliki. 

Mrzle temperature lahko izzovejo hujša vnetja v telesu, kot če bi telovadili na sobni temperaturi, saj telo potrebuje več časa, da se ogreje. Posledično boste pokurili več kalorij. S počitkom pa se bo telo obnovilo in pripravljeni boste na nove izzive. Poleg tega vas bo vadba v naravi bolj napolnila z energijo kot gibanje v prepoteni telovadnici. 

Poglejmo še nekaj razlogov, zakaj se morate tudi pozimi odpraviti ven: 

Lahko dosežete boljše rezultate kot v visokih temperaturah, saj se izognete vsem “poletnim problemom”, kot so vrtoglavica, večja dehidracija kot običajno in slabši športen nastop zaradi hitrejše utrujenosti. Tudi organizatorji maratonov lahko povejo, da imajo v zimskem času boljše rezultate kot v poletnem. 

Prisiljeni boste intenzivnost vadbe graditi počasi, saj mraz ne dopušča nenadnih, hitrih gibov takoj na začetku, ko so mišice še zategnjene in neogrete. Zato ne boste pozabili niti na ogrevanje, ki ga lahko opravite že doma. 

Pozimi ne boste čutili tako velike žeje kot v poletnem času, a vseeno ne smete pozabiti na hidracijo. Če ne gre drugače, nastavite opomnike v času, ko morate narediti odmor za vodo. 

Nič ne bo narobe, če boste nase dali kakšno plast oblačil več in jo, ko se ogrejete, odstranili. S tem boste preprečili podhladitev in se lažje odpravili na nizke temperature predvsem zjutraj. 

Če boste izbrali vadbo zjutraj, se boste na delovno mesto ali po opravkih odpravili sveži, prebujeni in polni nove energije, medtem ko bodo ostali še zehali in si točili že tretjo skodelico kave. Ne pozabite si zajtrka pripraviti že prej, da ga boste kasneje z užitkom pojedli. Pred vadbo pa si privoščite manjši prigrizek, če ne želite telovaditi na prazen želodec. 

Imamo idejo za zajtrk: 3 slastni recepti za ovsene kosmiče

Priporočamo tudi: 7 tehnik čuječnosti (za zaposlene ljudi)