Te cilje bi morali (po našem mnenju) doseči vsi, ki želijo biti fit!

Te cilje bi morali (po našem mnenju) doseči vsi, ki želijo biti fit! (foto: profimedia) profimedia
4. 7. 2022

Že lahko naredite kakšno kljukico?

Vsi, ki redno telovadite, ste zagotovo že dosegli nekaj ciljev, za druge pa se še trudite. Seznam ni časovno omejen, saj smo na različnih poteh, a verjamemo, da bomo z vztrajnostjo čisto vsi dosegli naslednje: 

Osredotočanje na okrevanje

Vsi smo že storili napako, da se pred ali po vadbi nismo raztezali, kajne? Ali, da smo pretiravali z intenzivnostjo. Sedaj pa veste, kako zelo škodljivo je lahko vse to za zdravje. 

Cilj: Poskrbeti za ogrevanje, raztezanje, dovolj tekočine in čas, ki je namenjen počitku, četudi ga včasih potrebujete več. 

Spreminjanje prehranskih navad

Zakaj bi se trudili z naporno vadbo, če po njej pojeste hamburger in čez dan malicate sladkarije? Vsak, ki se redno ukvarja s športom, bo slej ko prej prišel do zaključka, da je za dobro formo pomembna tudi prehrana. 

Cilj: "Očistiti" prehrano in izločiti predelano, mastno, sladko in zelo začinjeno hrano ter jesti več sadja in zelenjave. 

V telovadnici najti prvega prijatelja

Nihče ne ve bolje, kako se počutite med vadbo, kot tisti, ki trenirajo istočasno. Ujet pogled ali poklon z glavo pove 1000 besed med dvema tekačema, kolesarjema, telovadcema ... In takšni ljudje vas bodo tudi spodbujali k vedno višjim ciljem. 

Cilj: Obdati se z ljudmi, ki imajo podoben hobi in prepričanja. 

Priprave na športni dogodek

Slej ko prej se pojavi želja, da bi bili del večjega dogodka. Morda zato, da preizkusite sebe ali pa zato, da ugotovite, kje se nahajate v primerjavi z drugimi. Poleg tega dogodki popestrijo vadbo in dajo dodatno motivacijo. 

Cilj: Vsaj enkrat letno se udeležiti športnega dogodka, na katerega se boste načrtovano pripravljali. 

Narediti 10 pravih sklec

Čisto na začetku verjetno ne bi zmogli narediti niti ene pravilne sklece. Ko pa gradite na sebi, poslušate napotke trenerja, krepite mišice in vadite, vadite, vadite ... Se zgodi čudež. Število sklec je dober podatek o tem, ali napredujete iz meseca v mesec. Jih zmorete narediti 10, in to čisto pravilnih? 

Cilj: Deliti veselje ob napredku v vadbi s prijatelji ali partnerjem. Ker si zaslužite!

Povečati intenzivnost

Ko šele začnete z redno vadbo, je precej dober občutek, ko končno dosežete določeno raven kondicijske pripravljenosti in zato vaje postanejo lažje. Na koncu niste tako utrujeni in lahko bi naredili še kaj. Dobro veste, da ostati v coni udobja pomeni nikoli napredovati. Telo se je gibov navadilo, zato niso več tako učinkoviti. 

Cilj: Ko postane lahko, povečajte težo, število ponovitev ali intenzivnost. Vedno napredujte. 

Držati plank 1 minuto

Seveda govorimo o pravilno izvedenem planku, ko upoštevate čisto vse napotke trenerja. Ker vaja vključuje celo telo, je pokazatelj tega, da skrbite za krepitev vseh mišičnih skupin in se ne osredotočate le na en del telesa. 

Cilj: Zdržati v položaju za plank na podlahteh eno minuto in pri tem nenehno razmišljati o pravilni postavitvi telesa. 

Izguba teže (če je to vaš cilj)

Cilji v vadbi se med seboj zelo razlikujejo, in če ste začeli telovaditi tudi zato, da bi izgubili nekaj kilogramov, bi morali čez čas opaziti, da se številka na tehtnici postopoma manjša. Pri vsem tem ima veliko opraviti tudi prehrana. 

Cilj: Proslaviti vsak še tako majhen uspeh pri izgubljanju teže in se še bolj potruditi z vsakim novim tednom.