Štirje mušketirji

Štirje mušketirji (foto: Saša Kapetanović) Saša Kapetanović
24. 6. 2009

Šeste sezone MH-jevega Fitnes izziva je nepreklicno konec in čas je, da vas seznanimo z napredkom štirih mušketirjev: Aleša, Bojana, Gregorja in Roberta.

Tudi to leto je Izziv potekal v fitnes centru Fit&Fun, kjer je za fante pet mesecev skrbela tamkajšnja ekipa trenerjev. Sodelujočim so v tem času poskušali spremeniti življenjski slog in neustrezne prehranske navade ter tako polepšati njihov videz in izboljšati počutje ter samopodobo. Za nemoteno vadbo je s prehranskimi dodatki poskrbela trgovina s športno prehrano Maximum, za športno opremo in copate pa Hervis.

Vsi za enega, eden za vse, so fantje v težkih trenutkih kričali na ves glas in akcijo ‘zvozili’ do konca. Pet mesecev oziroma 150 dni se mogoče sliši veliko, toda verjemite ? proti koncu vedno začne zmanjkovati časa. Prehladi, bolezni in telesne poškodbe (stare in nove) terjajo svoj davek in kot nalašč se ravno v času akcije pojavijo še nepredvidljive službene obveznosti.

Kot koordinator Fitnes izziva nemalokrat slišim pripombe, kot je: Če bi imel jaz možnost osebnega trenerja, prehranskih dodatkov . . Takšne možnosti je imel (jih še ima) vsakdo izmed nas, saj se je na akcijo lahko prijavil prav vsak. Je pa treba imeti za takšno spremembo pogum in tega naši štirje izzivalci nedvomno imajo. Pet mesecev so se namreč spopadali s svojim največjim nasprotnikom – s samim seboj.

Blaž Jeklin in Miha Bevc

MH-jeva akcija je zapleten, nepredvidljiv in dinamičen sistem športne vadbe, katerega najpomembnejši elementi so trenerji, vadba, okolje in seveda športniki oz. v našem primeru srečni izbranci.

Glavni cilji akcije so bili preoblikovati strukturo telesa, povečati mišično in izgubiti maščobno maso. Toda tu so še vmesne etape, ki so del športnega procesa, torej fitnes vadbe. Kot trenerja sva upoštevala načela, ki so pomembna pri procesu vadbe.

Ta so: aktivno in zavestno vključevanje, vsestranski razvoj, individualni pristop, specializacija, cikličnost in spremenljivost, rastoča obremenitev, sistematičnost in racionalnost. Seveda so poleg načel pomembni tudi zakonitosti katabolne in anabolne faze, homeostaza, primarni dražljaj in prilagajanja.

Vsi, ki se ukvarjajo s športno vadbo, vedo, da je osnova dokaj preprosta, a če želiš doseči želeni cilj, je potrebnega veliko teoretičnega in praktičnega znanja. Kot trenerja sva imela glavno nalogo voditi in pomagati fantom pri dosegu njihovih ciljev, upava pa, da sva jim dala še kaj več.

Upava, da so fantje v petih mesecih dobili veliko novega znanja s področja fitnesa in da imajo željo in potrebo po zdravi telesni aktivnosti, ki jo spremlja pravilna zdrava prehrana. Če sva od začetka pa do danes premaknila nekatere njihove mejnike, sva dosegla tudi vse druge cilje, ki sva si jih zadala.

Izziv je končan in prihajajo težko zaslužene počitnice. Edino delo, ki ga bom v naslednjih mesecih opravljal, bo pakiranje in prenašanje počitniških torb. Da se je vsebina naših toaletnih torbic občutno zmanjšala, je poskrbela Nivea s svojim novim izdelkom Active 3 (šampon za lase, gel za prhanje in pena za britje v enem).

Nivejin gel za prhanje Active 3 sem spoznal ravno v pravem trenutku. Z njimi sem se lahko pripravil na veliki finale, saj se je bilo treba za zaključno fotografiranje obriti po vsem telesu. Izdelek se je odlično obnesel. Napeta in mehka koža me je še dolgo spominjala na posebno izkušnjo.

Hvala bogu, da se ‘ta glavni’ v podjetju Nivea zavedajo, kaj je moškim danes pomembno. Poleg tega, da si umijemo telo in lase, se pod prho tudi brijemo. Včasih zato, ker se nam mudi, večkrat pa tudi zato, ker izpod prhe tako stopiš urejen od nog do glave. Vedo pa tudi, da se predvsem športniki radi brijemo tudi po prsih, pod pazduho ter včasih po rokah in nogah (denimo plavalci), zato so ustvarili res izvirno, domiselno in strašansko uporabno stvar.

In preseneča me, da se tega nihče ni spomnil že prej. Gre za gel za tuširanje, šampon za lase in peno za britje v enem. Iz zgolj nekaj kapljic tekočine nastane mehka in gosta pena, ki odlično opere lase, zmehča kožo in poskrbi za elegantno in nekrvaveče britje. Tako zdaj ostane samo še zagata, kaj opraviti najprej?

Se stvari lotiti od zgoraj navzdol, od spodaj navzgor ali ubrati kako drugo pot? Vsak bo našel svoj sistem. Pomembno je, da bomo čisti. Odličen izum! Škoda pa, da v izdelek niso dodali še sredstva za umivanje zob. Ampak to bi bila najbrž že znanstvena fantastika …

Šampon za lase ter gel za prhanje in britje Active 3 je eden najizvirnejših kozmetičnih izdelkov v zadnjem času. Zlasti mi je všeč kot sredstvo za britje, saj na mojo sicer občutljivo kožo deluje kot pravi balzam, koža pa ohrani prijeten in osvežilen vonj še dolgo po njegovi uporabi.

Aleš Fabjan

 • Starost: 30 let, višina 180 cm
 • Prej: Dalj časa sem se neuspešno trudil zmanjšati telesno težo.
 • Zdaj: Prigaral sem si postavo, kakršno sem si vedno želel, in pripravljen sem za maraton.
 • Prehrana prej: sladke pijače, dva obroka na dan, slani prigrizki
 • Težave: psihološke težave, vonj po hrani, prevelika obleka
 • Rešitev: voda, pet do šest razporejenih obrokov, neslani mandeljni ali lešniki, fotografije preteklih izzivalcev, redni obroki, samodisciplina, to težavo zdaj z veseljem rešujem
 • Prej

Teža: 107, 5 kg

Maščoba: 28

Biceps: 37 cm

Prsi: 116, 7 cm

Pas: 111 cm

Stegno: 54 cm

 • Zdaj

Teža: 81, 3 kg

Maščoba: 11, 3

Biceps: 33, 7 cm

Prsi: 104, 5 cm

Pas: 89 cm

Stregno: 60, 2 cm

Ko se na lep sončen dan s službenim avtomobilom peljem po avtocesti proti Primorski, na radiu slišim oglas za Fitnes izziv. Pogledam se v vzvratno ogledalo in pogled se mi ustavi na precejšnjem podbradku. To pa ne bi bilo slabo, si mislim. Zadnji čas je, da se spravim v formo. Sendvič iz restavracije s hitro prehrano, ki sem ga ravno hotel pojesti, pospravim v vrečko.

Ustavim se na prvi bencinski črpalki in kupim Men’s Health. Doma si ga natančno preberem, še prej pa na spletu pregledam članke o prejšnjih izzivih. To je to. Če me ti strokovnjaki ne spravijo v red, me ne bo nihče. Revijo pokažem še prijateljem, ki me vzpodbudijo, naj izpolnim prijavnico. In tako sem se znašel v ožjem izboru.

Ker sem se komisiji zdel dober kandidat, sem v začetku leta začel trenirati. Bil sem edini, ki sem imel težave z odvečno težo. Poleg stroge diete sem imel tudi največ treningov ? trikrat na teden popoldne in dvakrat na teden zjutraj. Moram priznati, da sem se spustil v vse to malo za šalo in malo zares.

Ko pa je minil slab mesec, mi je postalo jasno, da bo za dosego cilja potrebno veliko več resnosti in železne volje. Rezultatov po štirih tednih garanja in odrekanja še ni bilo, zato sem prvič zapadel v krizo. Dva nezdrava obroka na dan, sploh tistega večernega pred televizorjem, sem zamenjal za šest zdravih, odmerjenih do grama natačno. Koka kolo in druge sladke pijače je nadomestila voda.

Ležanje pred televizorjem do poznih nočnih ur je zamenjal padec izmučenega telesa v posteljo. V mislih sem imel tisoč in en izgovor, zakaj bi nehal trenirati, vendar so me prepričale fotografije prejš­njih izzivalcev in mi pomagale, da sem prebrodil krizo. Naši trenerji Blaž, Miha in Mladen so vedeli, kaj se dogaja v naših glavah, vendar nam tudi oni niso popustili. Ko se je bližal konec drugega meseca, pa so se stvari začele premikati skoraj s svetlobno hitrostjo.

Moja teža se je začela vidno zmanjševati, kondicija pa izboljševati. Začetnih slabih pet minut hitre hoje na tekočem traku je zamenjal že skoraj polurni tek. Hrana je postala nekakšna rutina in tudi želodec se ni več oglašal, da je na pol prazen. To mi je dalo nov zagon. Na treninge sem hodil dobre volje, rezultati so se začeli izboljševati in tistih 20 kilogramov, ki naj bi jih izgubil, se ni več zdelo tako nedosegljivih.

Vso monotonost pa so smo prekinili tudi z raznimi športnimi dnevi. Naša vidno utrujena telesa so potrebovala sprostitev. Krplanje, kettlebell, trening z znanim boksarjem Dejanom Zavcem in boj z natovim vojaškim poligonom so nam popestrili dneve, ki smo jih večino časa preživeli v fitnesu. Bolj ko se je bližal konec, bolj smo bili zagreti.

Pet mesecev hudih treningov se ni več zdelo tako naporno, začetne težave so bile pozabljene in vsem se je zdelo, da bo vsega še prehitro konec. Kompletna menjava preohlapne garderobe in to, da sem med prostimi dnevi pogrešal gibanje, je kazalo, kako sem že skoraj dosegel zadani cilj. In kot strela z jasnega sem dobil SMS-sporočilo z navodili za končno merjenje in snemanje.

Ker se nisem meril že dober mesec, nisem vedel, kako dober je moj rezultat, a kar se tiče počutja, sem bil že zdavnaj zmagovalec. In tako je napočil odločilni dan. Ko sem stopil na merilno napravo, sem se raje zazrl v trenerjev obraz kot na zaslon naprave. Njegov nasmeh mi je razkril veliko več, kot bi mi lahko podatek na zaslonu.

Izgubil sem dobrih 26 kg, maščobo v telesu več kot prepolovil, da o počutju in ponosu sploh ne govorim. To je bil pravi pokazatelj mojih naporov. Aktivno živ­ljenje in zdrava prehrana bosta še naprej stalnica v mojem življenju, saj vem, kako težko se je spraviti iz lenobe v formo. Zahvalil bi se vsem, ki so sodelovali in mi pomagali pri dosegu cilja. Fantje vedo, kaj delajo.

Gregor Kosirnik

 • Starost: 23 let, višina 182 cm
 • Prej: Sem športen tip, toda želel sem si močnejših rok in ramen ter mišičastega trebuha.
 • Zdaj: Cilje sem z veliko odrekanja in trdega dela dosegel, naslednjo sezono pa bom doseženo nadgradil.
 • Prehrana prej: večje količine testenin, sladki napitki (voda z okusom, sokovi), neredni obroki, sladice
 • Težave: velika utrujenost, dodatne finance (hrana), enoličnost, psihična napetost
 • Rešitev: na jedilniku je večkrat skuta, voda, nesladkan čaj, od pet do šest obrokov na dan, sadje, veliko počitka, nič žuranja, na pomoč so mi priskočili starši, bodrenje trenerjev, rezultati
 • Prej

Teža: 104, 3 kg

Maščoba: 15, 2

Biceps: 39 cm

Prsi: 111 cm

Pas: 102, 8 cm

Stegno: 62 cm

 • Zdaj

Teža: 86, 5 kg

Maščoba: 7, 7

Biceps: 35, 9 cm

Prsi: 105, 2 cm

Pas: 86, 5 cm

Stregno: 61, 7 cm

Piše se 10. junij 2009. Za nekatere je to čisto običajen dan, meni pa pomeni ciljno črto polletnega mučenja, odrekanja in stroge discipline. Že pred začetkom akcije sem vedel, da se spuščam v neznano in da bo to velik in težaven zalogaj. Med akcijo sem osvojil kar nekaj zakonitosti zdravega življenja, od pravilne izvedbe vaj pa vse do ustrezne prehrane.

Spoznal sem, kako pomembna je prehrana. Kar 70 odstotkov vsega doseženega v akciji je bilo odvisno od nje. Seveda smo se med akcijo tudi zabavali, zlasti so mi bili všeč športni dnevi, ki smo jih imeli vsak mesec. Z navdušenjem sem nato prijateljem v reviji pokazal, kaj smo počeli. Spoznal sem veliko novih ljudi in nove dejavnosti (npr. kettelbells in krpljanje). V še posebno lepem spominu pa mi je ostal vojaški poligon, saj vojaškega roka nisem služil.

Med akcijo je bilo poskrbljeno še za dodatke k prehrani (po mojem mnenju nekoliko premalo), dobili pa smo tudi športno opremo Nike, ki smo jo nosili napornih pet mesecev. Trenerji so nas ves čas opazovali in spremljali naš napredek. Zaradi prilagodljivega delovnega urnika sem proti koncu akcije veliko delal tudi sam in vesel sem, da so mi to omogočili in mi zaupali. Kadarkoli smo imeli dvome in vprašanja, so nam trenerji pomagali.

Vseskozi so nas motivirali, da ne bi obupali. Proti koncu je zame postajalo vse težje, toda občutek sem imel, da bom dosegel rezultat, če se bom držal navodil. Z doseženim sem zelo zadovoljen. Ni mi žal za nobeno kapljico potu ali za trud, saj sem dosegel celo boljši rezultat, kot sem ga pričakoval. Že zdaj se veselim letošnjega dopusta, ko se bom zagorel in ‘nabildan’ sprehajal po plaži.

Tako kot so pričakovali organizatorji akcije, sem dal vse od sebe in upam, da sem upravičil svoje sodelovanje. Zahvalil bi se rad vsem trenerjem, ki so me ves čas motivirali, me spravljali v smeh in mi svetovali, prijaznemu osebju iz centra Fit & Fun ter staršem, ki so finančno sodelovali pri nakupu številnih zrezkov.

Vsem, ki so bili odgovorni za mojo doslednost in natančnost pri prehrani, pa lahko vržem rokavico. Poskusite me preseči. Še posebej pa se zahvaljujem punci, ki me je prenašala in motivirala od težavnega začetka do psihično in fizično utrujajočega konca akcije.

Bojan Jeraj

 • Starost: 23 let, višina 182 cm
 • Prej: Povečanje mišične mase, lepo oblikovano telo.
 • Zdaj: Sem nekje na pol poti, zato telesne vadbe ne bom izključil iz urnika.
 • Prehrana prej: rdeče vino, ‘pravo’ nedeljsko kosilo, neredni obroki
 • Težave: hitra presnova, zaostanek zaradi bolezni, delovne obveznosti, prepoved aerobne vadbe
 • Rešitev: limonada, oranžada, piščančje prsi z zelenjavo, pet enakomerno razporejenih obrokov, velike količine hrane, počitek, trdna volja, razumevanje sodelavcev, prihranil za definicijo
 • Prej

Teža: 76, 3 kg

Maščoba: 16, 8

Biceps: 34 cm

Prsi: 98, 5 cm

Pas: 90 cm

Stegno: 55 cm

 • Zdaj

Teža: 82 kg

Maščoba: 13, 6

Biceps: 35, 3 cm

Prsi: 104, 2 cm

Pas: 89, 5 cm

Stregno: 60, 2 cm

S fitnesom sem se rekreativno ukvarjal že nekaj let. Vsako leto, ko sem zasledil poziv za prijavo na Fitnes izziv, sem pomislil, da bi lahko dosegel boljše rezultate s pomočjo izkušenih trenerjev in s strokovno pripravljenim jedilnikom. Letos sem se prijavil, bil izbran in moja fitnes zgodba se je začela. Cilj, ki sem si ga zastavil skupaj s trenerji, je bil najprej povečati mišično maso, potem pa, kolikor bo čas dopuščal, definirati telo.

Z zdravim načinom prehranjevanja nisem imel nikoli težav, največja sprememba pa je bila večji vnos kalorij čez dan. Pomembno je bilo, da obrokov nisem izpuščal in da sem si znal zaradi službenih obveznosti prilagoditi prehrano in si pripraviti ustrezne nadomestke. Kar se tiče prehrane, posebno velikih odrekanj ni bilo, sem pa z jedilnika črtal rdeče vino, za katerega sem na začetku mislil, da si ga bom občasno le privoščil.

Zaradi pridobivanja mišične mase pa sem moral opustiti vse priljubljene športe – tek, plavanje, tenis in kolesarjenje. Morda je bilo to še najtežje od vsega, a sem vedel, da mi bo ukvarjanje s temi športi občasno dovoljeno, ko bom začel definirati telo. Prva dva meseca se telesna teža ni povečevala, zato sva s trenerjem spremenila jedilnik in dodala še več kalorij pri posameznih obrokih.

Ko sem končno pridobil nekaj kilogramov, sem zaradi viroze moral narediti krajši premor, zaradi česar sem shujšal. Občutek sem imel, da sem spet na začetku, a me je trener vzpodbudil, da sem začel intenzivno trenirati, in kmalu je bilo opaziti napredek. Čeprav se pet mesecev vadbe sliši veliko, sem spoznal, da je za pridobitev čiste mišične mase potreben daljši čas. Moja pričakovanja in cilji so bili v začetku akcije zelo veliki.

Želel sem pridobiti vsaj deset kilogramov čiste mišične mase in lepo oblikovati telo. Ob koncu akcije lahko rečem, da mi je uspelo pridobiti kilograme in doseči telesno težo, ki sem si jo vedno želel. Konec akcije mi pomeni nadaljevanje poti do osebnega cilja. Z zdravo prehrano in rednimi treningi v fitnesu ter z ukvarjanjem z drugimi športnimi aktivnostmi bom stremel k temu, da mišično maso še povečam.

S pomočjo trenerjev in v prijetnem okolju fit­nes centra Fit&Fun sem pridobil samodisciplino pri prehrani in treningih, kar mi bo v prihodnje v veliko pomoč. V tempu, ki sem ga osvojil v zadnjih dveh mesecih, bom s trdno voljo nadaljeval tudi v prihodnje, saj je vadba od tri- do štirikrat na teden postala sestavni del mojega urnika.

Robert Roškar

 • Starost: 27 let, višina 195 cm
 • Prej: Želel sem si večje telesne teže, bolj moškega videza.
 • Zdaj: Telesna vadba je postala nepogrešljiv del mojega vsakdana.
 • Prehrana prej: hamburger, pica, alkohol
 • Težave: prilagajanje urnika, sladkarije, počitek, dopust, pogled na pico pri sodelavcu
 • Rešitev: sendvič z rženim kruhom in tunino, ovseni kosmiči s proteini, voda, zeleni čaj, veliko dogovarjanja, temna čokolada (80 %), privoščil si ju bom zdaj, trdna volja
 • Prej

Teža: 87, 2 kg

Maščoba: 14, 3

Biceps: 30 cm

Prsi: 105 cm

Pas: 94, 6 cm

Stegno: 53, 3 cm

 • Zdaj

Teža: 93, 8 kg

Maščoba: 11, 8

Biceps: 37, 1 cm

Prsi: 108, 4 cm

Pas: 97 cm

Stregno: 61, 7 cm

Čeprav se je bilo treba v teh petih mesecih odreči mnogo stvarem, ignorirati vabila na zabave in pice ob večerih, čeprav v tem času nisem mogel niti za tri dni na dopust, saj sem imel štirikrat na teden trening, in čeprav sem si vmes vsaj desetkrat na vso moč želel raje spati kot iti na fitnes, je bil občutek ob zadnjem fotografiranju in zadnjem dejanju MH-jevega fitnes izziva grenak.

Nekoliko čuden. Konec koncev sem s trenerji in sotrpini preživel kar nekaj časa. In naredili smo res veliko. Redili smo se, hujšali, se preoblikovali, se potili, načrtovali, postali veterani zdrave fitnes kuhinje, se spoprijateljili z gospodinjsko tehtnico, ki je postala naš vsakdanjik, in predvsem zelo garali. A bilo je prijetno.

Sam sem imel v bistvu najtežjo nalogo, saj nisem imel nobene podlage in izkušenj. Vsi drugi so pred začetkom izziva že imeli kilometrino na fitnes napravah oz. so v preteklosti trenirali različne športe, sam pa sem kot zaprisežen lenuh do začetka tega januarja večino življenja v fizičnem oz. športnem smislu lenaril. Še služenju vojaškega roka sem se izognil.

Potem pa se mi je življenje postavilo na glavo. A je bilo vredno. Čeprav sem prvič v življenju tehtal kosmiče, tunino, jogurt, oljčno olje in preostale stvari, na kar prej nikoli nisem pomislil. In čeprav sem prvič v življenju zjutraj vstal za rekreativni tek in ob sedmih, ko bi sicer vlekel dreto, tekel 30 minut.

In prvič treniral na vojaškem poligonu. Prvič hodil s krpljami po globokem snegu, se ‘kettle-bellal’ in še marsikaj. Bogata izkušnja, ki je ne bom nikoli pozabil. Aleš, Gregor in Bojan so vsi v redu fantje, predvsem pa mi je bilo ves čas všeč, da nihče od njih nima težav z visokim egom, samovšečnostjo ali nadutostjo, tako da med nami ni bilo tekmovanja in nenehne pri- oz. nevoščljivosti.

Glede na to, da živimo vsak na svojem koncu in imamo svoja življenja, se bomo seveda odslej redkeje slišali oz. videli, jim pa iskreno želim, da bi doseženo še nadgrajevali ali vsaj ohranili. Bila bi prava tragedija, če ne bi. Saj smo zdaj res lepi!

Tekst: Franci Jaklič

Foto: Saša Kapetanović