Horizontalni lateralni dvig - za močna in mogočna ramena

4. 9. 2013

Potisk uteži nad glavo ni edina (in najboljša) vaja, s katero bi zgradili močna in mogočna ramena.

S horizontalnim lateralnim dvigom na klopi aktivirate zadnji (najšibkejši) del ramen, ki igra ključno vlogo pri stabilnosti ramenskega sklepa in preventivi pred poškodbo rotatorne manšete, navaja dr. Bill Hartman, solastnik športnega centra Indianapolis Fitness and Sports Training.

Omenjeno vajo lahko izvajate namesto odročenja v predklonu.

Koristi

Večina športnih poškodb nastane zaradi mišičnega neravnovesja, na primer zaradi močne prednje in šibke zadnje mišice. Z omenjenim gibom pa aktivirate precejšen del zadnjih ramenskih mišic.

Poleg tega izboljšujete tudi gibljivost, ki je ena ključnih komponent zdravega sklepa. S povečanjem stabilnosti sklepa boste drastično izboljšali tudi moč.

Izvedba

Ulezite se na vodoravno klop, in sicer na levi bok, v desni roki pa držite utež. Roka naj visi navpično navzdol, dlan obrnite proti sebi, komolec rahlo pokrčite.

Vajo otežite tako, da klop nekoliko privzdignete.

Ne da bi spreminjali kot v komolcu, roko nadzorovano dvignite do navpičnega položaja. Naredite 2 do 3 serije z 12 do 15 ponovitvami na vsako stran.

Horizontalni lateralni dvig

Namig: Povečujte težo toliko, da naredite 3 do 4 serije z 8 ponovitvami v obe strani.

Nasvet strokovnjaka

Za še boljšo aktivacijo rotatorne manšete med dvigom rotirajte dlan. V spodnjem delu giba naj bo ta obrnjena proti nogam, v zgornjem pa naj konča obrnjena naprej proti glavi.

Ilustracija: Kagan McLeod

Priporočamo tudi: 4 preproste vaje za močna ramena

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri