Zakaj včasih kmalu po tem, ko začnete redno telovaditi, pridobite težo?

Zakaj včasih kmalu po tem, ko začnete redno telovaditi, pridobite težo? (foto: Profimedia) Profimedia
1. 9. 2021

Čeprav številka na tehtnici ni edino merilo uspešnosti, veliko ljudem vzame voljo, ko ugotovijo, da se je njihova teža pravzaprav povečala. Redki so, ki te prve spremembe v telesni teži jemljejo kot pozitivne. Ali za to obstaja dobra razlaga ali samo nimate sreče?

Odgovor je večplasten. Vsako povečanje telesne teže po treningu je najverjetneje kombinacija več dejavnikov, telo gre na začetku skozi številne spremembe, a je izredno pomembno, da zaradi tega ne opustite vadbe.

»Ljudje ne razumejo, da je vadba dobra, pa čeprav pridobivate na teži,« je za Live Science razložila dr. Corinne Caillaud, profesorica s sydneyjske univerze, ki ima bogate izkušnje na področju fiziologije vadbe.

Zakaj torej včasih po tem, ko začnete redno telovaditi, pridobite težo?

Prehrana

Vadba igra pri zmanjševanju ali nadzorovanju telesne teže pomembno vlogo, a obstaja še druga plat medalje. Prehrana!

Če opazite, da se vaša telesna teža povečuje, velja nekaj pozornosti nameniti količini in kakovosti hrane, ki jo uživate. Ogovor je morda prav to, kaj in koliko pojeste.

Morda razmišljate, da lahko po napornem treningu pojeste več. Čeprav ni nič narobe s tem, da si občasno privoščite, morate vedeti, da vadba ne bo izničila neprestanega ali zelo pogostega poseganja po nezdravi hrani ali večji količini hrane.

Nekaj teže lahko doda tudi mišično gorivo – glikogen. Ko začnete redno telovaditi, začne telo shranjevati več glikogena, pravi dr. Gary Calabrese, fizioterapevt s Clevelandske klinike. Glikogen veže veliko vodnih molekul, kar doda nekaj teže. Ko se mišice navadijo na redno gibanje, postanejo bolj učinkovite – po nekaj tednih ali mesecu redne vadbe boste to težo (ki lahko znaša od pol do kilograma) začeli izgubljati.

Predpostavimo, da imate prehrano urejeno – kje se lahko skriva razlog v tem primeru?

Obstaja še nekaj bioloških razlogov, da z redno vadbo pridobite težo.

Če niste trenirali, potem pa greste na vse ali nič, lahko preobremenite mišice. Z drugimi besedami, mišična vlakna so utrpela mikroraztrganine. Vendar to ni razlog za zaskrbljenost, saj bo telo (z vašo pomočjo seveda) poskrbelo za regeneracijo. To je tudi razlog, zakaj vas mišice naslednji dan bolijo in to sčasoma vodi do večanja mišic.

Vendar lahko te mikroraztrganine sprožijo vnetni proces v telesu – kar pomeni otekanje. Po mnenju strokovnjakov s Clevelandske klinike lahko ti procesi povzročijo dodatno zadrževanje vode v telesu.

To je lahko še ena razlaga za povečanje telesne teže po vadbi – čeprav ne pomeni resnega povečanja skupne teže.

Povečanje mišične mase – tudi možen razlog

Vadba, še posebej dvigovanje uteži, lahko poveča mišično maso. Dr. Caillaud sicer opominja, da je za to potrebne precej vztrajnosti in veliko vloženega truda in to se tudi ne bo zgodilo v nekaj dneh. Potrebni so meseci, da boste prišli do točke, ko bo sprememba na tehtnici opazna.

Kri

Da, prav ste prebrali. Tudi kri ali natančneje količina krvi v vašem telesu je lahko eden od razlogov.

»Ko izvajate aerobno vadbo, se lahko na neki točki poveča volumen krvi, kar pravzaprav pomeni povečanje aerobne zmogljivosti,« je za Live science razložila dr. Caillaud.

Aeorbna moč je glavni kazalnik izkoriščanja kisika v vašem organizmu – je ekvivalentna maksimalni porabi kisika (VO2 max) na časovno enoto, ki se izraža pri posamezniku med aktivnostjo in se stopnjuje do izčrpanosti. Mišice potrebujejo kisik, z njim jih oskrbuje kri, zato večja količina kisika, ki jo človek porabi, pomeni boljšo vzdržljivost.

Za konec

Noben od teh dejavnikov – manjše spremembe v prehrani, vnetja, povečana mišična masa ali povečana aerobna zmogljivost – seveda vsak zase ne povzroči bistvene razlike v teži, še opozarja dr. Caillaud, vendar ko vse sešteješ, morda podajo odgovor na zgornje vprašnje.

Najpomembnejše pa je, da zaradi tega ne obupate. Prehrano lahko vedno spremenite in prilagodite, zadrževanje vode ni trajno, pridobivanje mišične mase in zmogljivosti pa je pozitivna sprememba – in redna vadba bo sčasoma (ob upoštevanju vseh drugih pomembnih faktorjev) pomagala pri kurjenju maščobe in prišlo bo do izgube teže.

Viri: ealth.clevelandclinic.org, .livescience.com
Preverite še: