Zakaj bi tudi pozimi kakšno vadbo morali opraviti zunaj?

30. 12. 2023
Deli
Se tudi pozimi odpravite ven na vadbo? (foto: Profimedia)
Profimedia

Prepričali vas bomo, da se pozimi večkrat odpravite ven in katero od svojih vadb opravite kar tam, ali uživate v zimskih aktivnostih. 

Pomislite, kolikokrat ste to zimo odšli na sprehod. Bi lahko rekli, da vsaj 10-krat, ali je številka precej manjša? Ali pa vadbo pozimi kar opustite, ker je preveč mrzlo, da bi se odpravili na svoj tek? Čeprav je mamljiva misel na to, da bi ostali doma, se zavili v odejo in počivali na kavču, ima gibanje zunaj mnogo prednosti. 

Imamo kar nekaj dobrih razlogov, zakaj bi morali svojo vadbeno rutino prilagoditi tako, da bi vsaj enkrat tedensko odšli ven na svež zrak. 

Zakaj je bolje, da greste ven, kot da ostanete doma?

Manj stresa

December je že sam po sebi precej stresen mesec, ker se pripravljamo na praznike in želimo, da je vse popolno. Zato ne priporočamo, da ravno takrat opustite vadbo, čeprav je na vašem urniku vedno manj prostora zanjo. Gibanje že samo po sebi sprošča in vas spravi v boljše razpoloženje, saj se v telesu pričnejo proizvajati t. i. hormoni sreče. Aktivnosti zunaj pa imajo še boljši učinek na zmanjšanje stresa kot, če bi telovadili v telovadnici. 

Poleg tega lahko vadba zunaj izgleda lažja kot v telovadnici, zato se boste trudili še bolj in napredek bo viden prej. Vendar še vedno upoštevajte svoje fizične zmogljivosti. 

Preberite še: 

Boljši spanec

Redna vadba je odgovor tudi na vaše težave s spanjem, kar ste zagotovo že opazili. Kadar ste redno telovadili, težav niste imeli in ste zaspali skoraj isto sekundo, ko ste se ulegli v posteljo. Če vam skrbi kratijo spanec, ali ne morete določiti, zakaj se ponoči neprestano zbujate, svoje vadbe prestavite v naravo. Globoko dihajte in po koncu naredite še kratek sprehod, da se telo umiri, srčni utrip zniža na normalno raven in se ohladite. Gibanje in svež zrak sta odlična kombinacija za dober spanec. 

Če živite blizu gozda ali travnika, lahko skočite na kratek sprehod tik pred spanjem in opazujete, ali boste spali kaj bolje. 

Drugačen izziv za telo

V fitnesu ali doma imate za gibanje idealne pogoje: ni prevroče, ni preveč mrzlo, nobenega vetra, tla so ravna ... In s tem ni nič narobe, saj še vedno opravljate kvalitetne vadbe. Telovadnica v naravi pa ponuja dodatne izzive, ki vas okrepijo in izboljšajo koordinacijo gibov ter ravnotežje. 

Ko ste zunaj, morate npr. pri teku premagovati veter, ki piha proti vam in rahel naklon, ki ga skoraj ne čutite, a je ravno pravšnji, da malo oteži gibanje. Enako velja za druge vrste aktivnosti. Narava je nepredvidljiva in že manjše spremembe so dovolj, da vas prisilijo, da se bolj potrudite in s tem posledično napredujete. Če bi nekaj časa telovadili le zunaj in potem v telovadnici, bi se trening tam verjetno zdel vsaj malo lažji. 

Za mentalno zdravje

Prej smo omenili, da se med vadbo sproščajo hormoni sreče, med katere štejemo tudi endorfin. Ta prinaša občutke sreče, zadovoljstva in evforije. Tako se telo po naravni poti bori proti depresiji in anksioznosti ter vas pusti z boljšim razpoloženjem, kot ste začeli. Tega ste lahko deležni že ob lažji vadbi, učinki zunaj pa so še bolj ugodni za mentalno zdravje. 

Ko ste zunaj, pridete v s tik s sončno svetlobo, četudi pozimi, ko je dan krajši. To ima veliko boljše učinke kot umetna svetloba v vašem fitnesu, saj na sončne dneve telo proizvede več serotonina, ki je naravni "stabilizator" počutja, zato boste manj verjetno melanholični in slabe volje, kot je to značilno npr. za januar. 

Bonus video: Aktivni podkast s Karin Velikonja

Strokovnjakinja na področju obrazne vadbe pojasnjuje, zakaj pride do podočnjakov in zabuhlosti obraza, kaj se zgodi, če uporabljamo botoks, kako okrepiti mišice obraza ter še veliko več.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord