Najboljše vaje in športi za trdno in dolgo zdravo življenje

Najboljše vaje in športi za trdno in dolgo zdravo življenje (foto: Profimedia) Profimedia
4. 10. 2019 Promocijsko sporočilo

Hoja v hrib, nordijska hoja in plavanje, kaj bi bilo najboljše početi v različnih življenjskih obdobjih za trdno zdravje.

Po svetu in tudi v Sloveniji so trenutno zelo moderni maratonski in ultramaratonski teki in pohodi, a strokovnjaki vse pogosteje opozarjajo, da morda tako hudi napori niso najboljši za vsakogar za dolgo in zdravo življenje.

Kardiolog dr. James O’Keefe iz univerze v Kansasu pravi, da našemu telesu prija tudi zmerna vadba, na primer hoja in plavanje, zlasti ko se staramo.

Seveda pa morate redno dvigniti svoj pulz in bitje srca, včasih naj vam vadba vzame tudi sapo, le tako boste ostali v dobri kondiciji. Raven napora treninga naj bo seveda odvisna od vaše forme, malo naj vam vzame dih, a toliko, da lahko še govorite (no, ne preveč).

40+ let

Splezajte na vsak hrib in vsako goro. Ali pa jo vsaj vsake toliko časa mahnite v hrib, saj boste tako odlično krepili svoje mišice, srce in pljuča.

Če niste v najboljši formi in vam ni do hoje v hrib, začnite hoditi po ravnem. Ko boste malo izboljšali svojo kondicijo in imeli lažji korak, pa jo mahnite še v hrib in tudi na kakšno višjo goro.

Če imate radi družbo, se včlanite v kakšno planinsko društvo, to v Sloveniji res ni kakšna velika težava. Planinska zveza je športno društvo z največ aktivnimi člani. Če vas je strah, da vas bo v hribih 'kaj zvilo', pojdite na temeljit zdravniški pregled. Vzemite na pohode tudi palice, da okrepite tudi roke in ramenski sklep.

50+ let

Nordijska hoja je odlična izbira in popolna kardiovadba za vašo starost. Z nordijsko hojo porabite do 192.4 kJ (46 kalorij) več kot z navadno hojo, poleg tega pa razbremenite sklepe in kolena.

Nordijska hoja pa je lahko tudi zelo družaben dogodek, saj lahko vmes ves čas govorite.

Preverite: 12-tedenski program hoje

60+ let

Nikar ne podcenjujte malo telesne aktivnosti in počasnih, nežnih gibov – vse to odlično vpliva in izboljša naše zdravje.

Trikrat na teden plavanje ali hoja – popolno. Hoja je vadba, ko naše noge nosijo težo, kar stimulira rast tkiv in obnovo kosti.

Popolno je, da na dan naredite vsaj 10.000 korakov ali približno 8 kilometrov. Če je možno, pojdite na sprehod čez park ali gozd, da se nadihate svežega zraka in spočijte oči v naravi.

70+ let

Poskusite vključiti hojo v običajno dnevno rutino, na primer pojdite peš v trgovino, po časopis, tudi doma ne posedajte, ampak aktivno čistite in pospravljajte. Super je tudi, če vsako jutro telovadite, počnite enostavne vaje kot v osnovni šoli. Po kosilu se malo spočijte, potem pa nujno naredite kratek sprehod po svežem zraku.

Hodite po stopnicah, to vas bo obdržalo v odlični formi. Če ste vse življenje migali, migajte naprej kot prej, plavajte, vpišite se na fitnes in predvsem ne posedajte sami doma, ampak se družite in migajte.

Kaj pa, če se pojavijo bolečine?

Hoja oz. gibanje dobro dene, a vedno so prisotna tudi določena tveganja. Še posebej pri starejših, če prej niste gibali ali imate katero drugo zdravstveno težavo.

Zato vedno poslušajte svoje telo, se po potrebi pogovorite z zdravnikom, prevsem pa začnite postopoma.

Pri bolečinah lahko pomaga tudi Voltaren Emulgel

Voltaren Emulgel vsebuje nesteroidno protivnetno zdravilno učinkovino (NSAR) diklofenak.

Za razliko od hladilnih gelov in grelnih blazinic, ki samo hladijo ali grejejo kožo, diklofenak lajša bolečino in zmanjšuje vnetje na izvoru bolečine.

Diklofenak prodre globoko v kožo in neposredno deluje na prizadeto tkivo. V primerjavi z zdravilom Voltaren Emulgel 11,6 mg/g gel ima Voltaren Emulgel 23,2 mg/g gel dvojno količino zdravilne učinkovine dietilamonijevega diklofenakata in zaradi tega dvakrat močnejši učinek.