4 pozitivne plati redne vadbe joge

4 pozitivne plati redne vadbe joge (foto: Profimedia) Profimedia
24. 8. 2021

Na katere morda ne pomislite.

1. Več moči

Morda se zdi povezano gibanje v sproščenem in umirjenem ritmu, ki je vedno je usklajeno z dihanjem, preprosto, vendar določene asane zahtevajo ogromno telesne moči in poskrbijo za močnejše in bolj definirane mišice.

Chaturanga denimo je asana, ki poskrbi za moč zgornjega dela telesa in jedra, saj ste v položaju vaje deska, le nekaj centimetrov od podlage. Navzdol obrnjen pes testira mišice ramen, položaj stola pa bo zanetil ogenj v mišicah zadnjice.  

2. Podpora duševnemu zdravju

Pomembno si je vzeti čas zase – med vsem, kar se dogaja v vašem življenju. Za sproščanje potlačenih čustev, za umiritev po napornem dnevu … Duševna jasnost, ki jo lahko ujamete na podlogi za jogo, bo poskrbela, da se boste tudi ob največji 'nevihti' počutili stabilni in umirjeni.

Povezovanje diha z gibanjem pomiri živčni sistem. Pomaga zmanjšati vplive stresa in poskrbi za dobro počutje, kar vodi tudi do boljšega spanca.

Zato, da se boste počutili bolj umirjeno, da boste lahko imeli stvari pod nadzorom in bolje spali, razmislite o vključevanju joge v vsakdanjo rutino.

3. Boljša gibljivost

Joga lahko pomaga pri težavah z gibljivostjo, poskrbi za raztegovanje mišic in fascije (z občutkom seveda). Izboljšave v gibljivosti bodo odvisne od tega, kakšen stil joge boste izbrali – vendar poskusite za začetek z bolj umirjenimi stili.  

4. Prispeva k boljšemu splošnemu zdravju

Ne glede na to, kako izkušeni ste, če jogo izvajate redno, s tem skrbite za splošno dobro počutje in zdravje. Ker redno gibanje ponuja številne koristi tako za telesno kot duševno zdravje. Joga posebej, kot omenjeno zgoraj, izboljša moč, ravnotežje in gibljivost, pomaga pa lahko tudi pri bolečinah v hrbtu, pomaga pri zakrčenih kolkih, pozitivno vpliva na zdravje srca, sprošča in posledično poskrbi tudi za boljši spanec, daje energije in veliko dobre volje ter spodbuja boljšo skrb zase.

Preberite še:

Ali pa: 13 vaj za dneve, ko vam gre vse narobe