Navdih je nekaj čudovitega, dokler ne vzame veselja do športa

Navdih je nekaj čudovitega, dokler ne vzame veselja do športa (foto: unsplash) unsplash
13. 2. 2022

Brez navdiha boste kmalu odnehali. A pazite, da navdih ne spodkoplje vaše volje do športa

Nisem posebej gibčna, pravzaprav ne zmorem narediti niti špage. Kljub temu sem pred leti prvič obiskala jogo za začetnike in potem še nekaj drugih tečajev joge, najljubša pa mi je jutranja joga (zgodnje vstajanje je sicer težko, ampak se vse poplača!). Seveda si želim, da bi znala stati na glavi, se držati samo na eni roki in se zviti enako kot učiteljica joge, vendar mi to ne preprečuje, da bi na vadbi uživala.

Tako lahko se je namreč izgubiti v poplavi vitkih teles v zapletenih položajih na Instagramu, oblečenih v najmodernejše pajkice (tudi sama bi imela kakšne) s pripisom: "Počutim se tako sproščeno in svobodno". In še lažje je potem zapasti v razmišljanje, da sami tega tako ali tako ne bomo dosegli, zato nima smisla, da se trudimo. 

Čeprav je to zelo privlačno, še posebej ko oseba na sliki jogo izvaja na plaži ali v gorah, sem sama navdih našla v slikah "prej-potem", ki prikazujejo napredek določenega jogijskega položaja v enem letu. In to sem začela opažati tudi pri sebi, ko sem izvajala jogo daljše obdobje. 

Naj pojasnim. Moja prva strešica je bila katastrofalna: ramena sem stiskala k ušesom, hrbet je bil popolnoma kriv (pa sem se trudila, da bi ga zravnala), drža povsem zaprta, pete visoko od tal. Po kupu navodil, popravljanja in tudi moje vztrajnosti sem izpilila položaj, po približno kakšnem letu pa tudi opazila, da s petami sežem že skoraj čisto do tal. Podobno sem opazila še pri nekaterih drugih položajih, ki sem jih izvajala večkrat (tudi doma). 

Da je joga primerna čisto za vsakogar, in da navdiha ne gre iskati le v popolnih fotografijah, s klikom na puščico poglejte, kateri položaji so prav tako joga in vas lahko sprostijo, umirijo ali raztezajo telo. 

ali 

Pripravila: Anja Horjak