Položaj otroka: počivanje, ki razteguje hrbtenico!

Položaj otroka: počivanje, ki razteguje hrbtenico! (foto: Profimedia) Profimedia
13. 11. 2018

Balasana, položaj otroka, je zelo priljubljen začetniški položaj v jogi, ki ga vešči jogisti uporabljajo za predah med zahtevnejšimi vajami, tistim, ki se z jogo šele spogledujete, pa pomaga doseči večjo gibljivost in notranji mir.

Ta preprost položaj vas dobrosrčno nagovarja k počivanju. Blagodejnodelujeprotistresu in utrujenosti ter vam pomaga do popolne sprostitve. V položaju otroka zlahka dosežete stanje umirjenosti in se povežete s svojim centrom. Spodbuja cirkulacijo krvi in s tem poživlja mišice, sklepe ter vsa hrbtenična vretenca. Poza je odlična za nežno raztezanje bokov, stegen in gležnjev ter mišic na hrbtu. V predklonu obenem nežno masirate notranje organe, kar vpliva tudi na izboljšanje prebave.

Postopek

1. Pokleknite na tla. Roke naj počivajo od stegnih.  Osredotočite se na dihanje in na vaš center.

2. Nekoliko razširite stegna in se usedite tako, da bo vaša zadnjica počivala na petah.

3. V tem sedečem položaju zravnajte hrbtenico.

4. Ob izdihu spustite trup proti stegnom. Vaše srce in prsni koš naj počivata med ali na stegnih. Glavo spustite, naj se čelo dotakne tal.

5. Roke iztegnite predse z dlanmi obrnjenimi navzdol. Preverite, če vaša zadnjica še vedno počiva na petah. Raztezajte predel od bokov o ramen tako, da z rokami nežno potiskate v tla. Če lahko, iztegnite še prste na rokah in s tem podaljšajte raztezanje. 

6. Za globljo sprostitev zdaj položite roke ob stegna z dlanmi, obrnjenimi navzgor. Sprostite komolce. Dihajte.

7. Začutite, kako se zgornji predel hrbta podaljšuje oziroma razteza. Zmehčajte in sprostite spodnji del hrbta. Z zaprtimi očmi si predstavljajte, kako vsa napetost preko vaših rok, ramen, vratu in hrbta skozi noge polzi v zemljo.

8. Vzdržite v položaju kakšno minuto ali več, odvisno od tega, kako se počutite. Ne pozabite na dihanje.

9. Z rokami si pomagajte odlepiti od tal, tako da bo vaš trup zravnan in da boste sedeli na petah.

Položaj rok

Roke lahko pustite, da počivajo ob trupu, vzporedno s stegni. To je še posebej primerno za tiste, ki imate težave z ramenskimi sklepi.

Najbolj pa boste raztegnili mišice, če roke stegnete predse na tla, ob glavi, nato pa še prste. S tem podaljšate hrbtenico in zgornje ude. Vselej bodite dovzetni na to, kako vaše telo ob premikih reagira. Nežno stopnjujte intenzivnost raztezanja ob vsaki vadbi in bodite pozorni na morebitne bolečine.

Podlaganje z blazino

Ko ste v položaju otroka, so vaši boki rahlo ukrivljeni. Prožnost bokov je od človeka do človeka različna, pogosto je povezana s celodnevnim sedenjem. Če si pomagate tako, da pod del telesa, kjer čutite napetost, položite blazino, bo postala poza bolj prijazna. Z redno vajo in pravilnim dihanjem boste izboljšali tudi elastičnost bokov.

Položaj otroka vam pomaga tudi pri raztezanju mišic v spodnjem delu hrbta in tudi na notranjem delu stegen. Če  te deli telesa niso fleksibilni, vam bo vaja na začetku predstavljala izziv, a sčasoma boste šli se boste lahko sklonili vse nižje in vaše mišice bodo vse bolj prožne. Za začetek si lahko med stegna položite blazino ali zvito brisačo in tako zmanjšate prostor, ki je na voljo za priklon do tal. Prav tako lahko z blazino zaščitite kolena, ali pa jo podložite med prsni koš in trebuh. Pomembno je, da vam je udobno in da ne čutite bolečin.

Pozor: Če imate poškodbo kolen ali hrbtenice, poze ne izvajajte. Nosečnice naj vajo izvajajo le z močno razmaknjenimi stegni, tako da trebuh ne bo pritiskal ob stegna.

Viri: Yoga outlet, very well health in do you yoga

Foto: Profimedia

Preberite še: 4 raztezne vaje,ki bi jih morali izvajati pred spanjem 

5 jogijskih polozajev za zacetnike