25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Popoln počitek

Popoln počitek (foto: Profimedia) Profimedia
19. 6. 2015

Veliko ljudi ne ve, kaj pomeni popoln počitek. Preprosto se ne znajo umiriti in sprostiti.

Zato je počitek po jogi popolnoma nova izkušnja za veliko ljudi.

Položaj mrtvaka (savasana) je glavni ležeči položaj v jogi. Po dolgem času se človek lahko resnično sprosti. Šele v položaju mrtvaka je mogoče spoznati, da je več ravni sprostitve. Globoka sprostitev je pozitivna in zdravilna tako za um kot za telo. Človek v stanju popolne sproščenosti lažje vzpostavi stik s samim seboj.

To je obvezna vaja na koncu vadbe joge.

Lezite na hrbet in pustite, da stopali padeta navzven. Roki sta sproščeni ob telesu, dlani obrnjeni navzgor. Če želite, lahko dlani položite tudi na trebuh. Oči naj bodo zaprte. Osredotočite se na dihanje. Sprostite noge. Dovolite bokom, da se popolnoma sprostijo, in hkrati sprostite tudi križ in trebuh. Sproščeni so hrbet in ramena, čeljust in jezik. Sprostite tudi čelo.

Ostanite v tem položaju 5–10 minut. Lezite tako, da bo lahko med sproščanjem negativna energija zapustila telo skozi stopala. Poskrbite, da stopal ne usmerite proti komu drugemu v prostoru.

Ležeči junak

Pokleknite in sedite med stopala. Medenične kosti in boki so na tleh. Če v tem položaju kolena preveč trpijo, si lahko pomagate z blazino, ki si jo položite pod zadnjico tako, da so boki višje od kolen. Poskušajte kolena držati kolikor je mogoče skupaj. Počasi položite na tla komolce (hrbet in tudi glavo) in ob izdihu sprostite celo telo. Roki lahko dvignete nad glavo in jih iztegnjene položite na tla. Dihajte globoko s trebuhom. V tem položaju ostanite približno minuto, potem primaknite roki k telesu in se s komolci dvignite v sedeči položaj. Zravnajte noge in si zmasirajte kolena.

Ležeči junak

Položaj otroka

Kolena malo razmaknite, zadnjica naj počiva na petah. Roki sta sproščeni ob telesu. Dlani obrnite navzgor. Čelo naj sproščeno počiva na tleh. Sprostite hrbet, ramena, vrat in glavo.

Položaj otroka

Sproščanje na trebuhu

Lezite na trebuh in pokrčite roke. Staknite dlani in obrnite glavo v desno, nato pokrčite še desno nogo in jo malce dvignite. Sprostite celotno telo. Če želite, lahko kasneje zamenjate položaj tako, da obrnete glavo v levo in pritegnete koleno h glavi.

Mrtvak

Lezite na hrbet. Položite roke ob telo, dlani naj bodo obrnjene navzgor. Stopala malo razmaknjena, sprednji del stopal je obrnjen navzven. Zaprite oči in začutite, kako ležite. Začutite celo telo in težo telesa na tleh. Dihajte globoko s trebuhom in začutite, kako se telo z vsakim izdihom globlje sprosti.

Mrtvak

Stik s tlemi

Lezite na hrbet in zaprite oči. Roke naj bodo ob telesu, stopala obrnjena navzven. Začutite stik s tlemi. Ko se popolnoma sprostite, začutite, kako se telo prilega tlom.

Začutite, kako vas zemlja nosi. Začutite povezanost telesa z zemljo in popolno predanost zemlji. Zamislite si, kako vas zemlja podpira in skrbi za vas. Izginejo naj vsi problemi in napetosti.

Smeh

Lezite na hrbet, zaprite oči in se sprostite. Zamislite si dogodek ali prizor iz filma, ki vas je nasmejal. Začnite se smejati na ves glas. Po minuti ali dveh krčevitega smejanja sprostite vse telo in začutite učinek vaje. Smejanje spodbuja izločanje endorfina, ki ga imenujemo tudi hormon sreče.

Lev

Lezite na hrbet, sprostite se in začnite renčati kot lev. Ob vsakem izdihu glasno zarenčite. Vajo ponovite trikrat, nato se sprostite.

Nadi šodana pranajama

(nadi = energijski kanali, šodan = čiščenje, pranajama = nadzor dihanja)

V starodavnih jogijskih besedilih je zapisano, da je v telesu 72.000 velikih in malih energijskih kanalov. Najpomembnejši nadiji so: sušumna, ida in pingala. Pingala je navzven obrnjeni nadi (nadi sonca) in je povezan z levo možgansko polovico. Ida je navznoter obrnjeni nadi (nadi lune) in je usklajen z desno možgansko polovico. Med vdihom skozi desno nosnico (pingala) se okrepi dejavnost leve možganske polovice, katere funkcije so: logika, razum, analitično mišljenje, intelekt, matematika, dojemanje realnosti. Med vdihom skozi levo nosnico (ida) se okrepi dejavnost desne možganske polovice, katere funkcije so: ustvarjalnost, intuicija, duhovnost, občutja, domišljija. Z dihalno vajo nadi šodana aktiviramo obe možganski polovici in uskladimo njuno delovanje. Včasih sta že uravnoteženi. To se zgodi, ko zrak enakomerno prihaja v pljuča skozi obe nosnici hkrati.

Iz knjige Joga za srečno in vitalno življenje. Besedilo: Maja Miklič, foto: Profimedia.si, arhiv

Knjiga Joga za srečno in vitalno življenje je rezultat dolgoletnega učenja, raziskovanja, samozavedanja in redne vadbe. V njej boste našli vaje za vse dele telesa, opis meditacij in ostalih tehnik, ki vam bodo pripomogle k temu, da bo vaše življenje kakovostnejše.

Primerna je za začetnike in tiste, ki jih zanima več kot le telesna vadba. Na voljo je v slovenskih knjigarnah in na spletni strani www.yogasachi.com.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri